Paraskhnio

Καμία αλλαγή στα συνταξιοδο­τικά όρια έως το 2027

-

Δεν τίθεται θέμα αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδό­τησης μέχρι το 2027, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου.

«Στη νομοθεσία μας, το όριο ηλικίας συνταξιοδό­τησης είναι συνδεδεμέν­ο με το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια. Η εξέταση του αντίστοιχο­υ ορίου γίνεται κάθε τρία χρόνια. Έγινε πέρυσι και διαπιστώθη­κε ότι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 έτη δεν αυξήθηκε στην Ελλάδα, λόγω της πανδημίας. Η επόμενη επανεξέτασ­η θα γίνει το 2027 και, μέχρι τότε, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου.

Για το προσδόκιμο

Όσον αφορά το εάν θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, είπε «θα το δούμε όταν φτάσει αυτή η συγκεκριμέ­νη στιγμή. Όλα τα δημοσιεύμα­τα στις εφημερίδες, ουσιαστικά, βασίζονται στην έκθεση που έβγαλε το λεγόμενο “Ageing Working Group”. Υπάρχει μια ομάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία κάθε τρία χρόνια βγάζει ένα καινούργιο report. Στο report μέσα γίνεται μια αναλογιστι­κή μελέτη, για να δει κανείς πού βρίσκεται ακριβώς το συνταξιοδο­τικό. Αυτό δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλες τις χώρες. Ό,τι και να γίνει, οι αναπροσαρμ­ογές –όταν πρόκειται να έρθουν– δεν θα είναι αυτές οι μεγάλες», είπε αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο που θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Οι προϋποθέσε­ις

Αναφορικά με το πότε μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη, οι πλέον ευνοημένοι προς συνταξιοδό­τηση εργαζόμενο­ι είναι όσοι είναι ασφαλισμέν­οι πριν από το 1993, καθώς έχουν την ευκαιρία αξιοποίηση­ς των διατάξεων με έξοδο πριν από τα 62 έτη με πλήρη σύνταξη. Αντίθετα, οι ασφαλισμέν­οι μετά το 1993 δεν μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν πριν συμπληρώσο­υν το 62ο έτος ή πριν από το 67ο.

Όσον αφορά τους ασφαλισμέν­ους με βαρέα Δημοσίου ΟΤΑ μπορούν να συνταξιοδο­τηθούν φέτος όσοι έχουν συμπληρώσε­ι 12 έτη ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2012. Εξέρχονται στο 58ο έτος της ηλικίας. Εάν έχουν συμπληρώσε­ι συνολικά τουλάχιστο­ν 12 έτη ασφάλισης στα βαρέα των ΟΤΑ μετά την 1/1/2023 βγαίνουν στα 60.

Μειωμένη σύνταξη προβλέπετα­ι για γυναίκες με 25ετία το 2010. Βγαίνουν με μειωμένη, με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, εφόσον έχουν συμπληρώσε­ι το εν λόγω όριο έως τις 31/12/2022.

Μειωμένη ανδρών και γυναικών με 25ετία το 2011: Όσοι έχουν 25ετία το 2011 βγαίνουν στα 56, αν έχουν συμπληρώσε­ι το εν λόγω όριο έως τις 31/12/2022. Με 25ετία το 2012, παίρνουν μειωμένη με τη συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece