Paraskhnio

«Πνίγουν» τον Σάντσεθ τα «Καθαρά Χέρια»!

- Του Γιώργου Mυλωνά georgemilo­nas75@gmail.com

Την απόφασή του για το αν θα υποβάλει ακόμη και παραίτηση θα ανακοινώσε­ι τη Δευτέρα ο Πέδρο Σάντσεθ, καθώς σκάνδαλο διαφθοράς που βρίσκεται στο μικροσκόπι­ο της Εισαγγελία­ς αγγίζει τη σύζυγο του Ισπανού πρωθυπουργ­ού.

Η έρευνα σε βάρος της Μπεγκόνια Γκόμεθ ξεκίνησε έπειτα από αγωγή της ένωσης «Manos limpias» («Καθαρά Χέρια») και αφορά τις σχέσεις της συζύγου του Ισπανού πρωθυπουργ­ού με ιδιωτικές εταιρείες που είχαν λάβει κρατική βοήθεια στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ή υπέγραψαν συμβόλαια με το κράτος, ενόσω ο Σάντσεθ ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης.

Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται οι σχέσεις της με τον ισπανικό τουριστικό όμιλο Globalia, στον οποίο ανήκει η αεροπορική εταιρεία Air Europa, όταν παζάρευε με την κυβέρνηση πακέτο στήριξης για την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Εκείνη την περίοδο, η Γκόμεθ διηύθυνε το IE Africa Center, που είχε υπογράψει συμφωνία χορηγίας με την Globalia και φέρεται να είχε μυστική συνάντηση με τον διευθύνοντ­α σύμβουλό της, Χαβιέρ Ιντάγλκο, την περίοδο που εξασφάλισε «σωσίβιο» 475 εκατομμυρί­ων ευρώ στην Air Europa.

Μετά τις αποκαλύψει­ς, η ισπανική Δεξιά πολλαπλασί­ασε τις επιθέσεις εναντίον του πρωθυπουργ­ού, με τον οποίο ήδη «έβραζαν» από τη στιγμή που έφερε στη Βουλή νόμο για αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστ­ές ως αντάλλαγμα που του επέτρεψαν να σχηματίσει κυβέρνηση. Αν και ο Πέδρο Σάντσεθ είπε πως έχει εμπιστοσύν­η στη Δικαιοσύνη, αιφνιδίασε λέγοντας πως σκέφτεται ακόμη και να παραιτηθεί.

Ο κεραυνοβόλ­ος έρωτας

Γεννημένη στο Μπιλμπάο, η χαμηλού προφίλ σύζυγος του Ισπανού πρωθυπουργ­ού με πτυχίο στο μάρκετινγκ από τη φημισμένη σχολή ESIC και μεταπτυχια­κό στη Διοίκηση Επιχειρήσε­ων έχει εργαστεί για πολυεθνικέ­ς όπως η Ono και η Deutsche Bank.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε το 2003 σε πάρτι γενεθλίων στενού φίλου του Πέδρο Σάντσεθ, όταν εκείνος ήταν 31 ετών και εκείνη 28.

Όπως έχουν πει σε συνεντεύξε­ις τους, ο έρωτας μεταξύ τους ήταν κεραυνοβόλ­ος, ενώ η Γκόμεθ έχει πει ότι φυλά «σαν χρυσάφι» τα ερωτικά του γράμματα. Λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους, ο Πέδρο εγκαταστάθ­ηκε στο διαμέρισμα της Μπεγκόνια στο κέντρο της Μαδρίτης.

Το 2005 γεννήθηκε η πρώτη τους κόρη Αϊνόα. Η πρόταση γάμου έγινε λίγο αργότερα. Παντρεύτηκ­αν με πολιτικό γάμο το 2006, στο Δημαρχείο της Μαδρίτης. Το ζευγάρι μετακόμισε σε μονοκατοικ­ία στα περίχωρα της Μαδρίτης. Το 2007 ήρθε στον κόσμο η δεύτερη κόρη τους, η Καρλότα. Τόσο η Μπεγκόνια όσο και ο Πέδρο, μιλώντας για το πώς τους αρέσει να διασκεδάζο­υν, έχουν αποκαλύψει ότι ακούν indie μουσική και αγαπημένα τους συγκροτήμα­τα είναι τα La habitaci n roja, The Killers ή καλλιτέχνε­ς όπως η Björk.

Η... λαϊκή εισαγγελία

Η «Manos limpias», που ιδρύθηκε το 1995, έχει καταθέσει πολλές αγωγές τα τελευταία χρόνια και ήταν πολιτική αγωγή σε πολλές δίκες για υποθέσεις διαφθοράς. Θεωρείται πως πρόσκειται στην άκρα Δεξιά, κυρίως λόγω του γενικού γραμματέα της Μιγκέλ Μπερνάντ, πρώην αξιωματούχ­ου του κόμματος Frente Naconal, που διαλύθηκε το 1993.

Λειτουργεί ως λαϊκή εισαγγελία, μια ιδιαιτερότ­ητα του ισπανικού Δικαίου που επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχου­ν σε ορισμένες ποινικές υποθέσεις, ακόμη και όταν δεν έχουν υποστεί άμεση ζημία από τους κατηγορουμ­ένους.

Στη δίνη σκανδάλου η σύζυγος του Ισπανού

πρωθυπουργ­ού

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece