Paraskhnio

Ο «Σαμ» μοιράζει όπλα και εξορίζει το TikTok

Τι σηματοδοτο­ύν τα εξοπλιστικ­ά-μαμούθ για Ουκρανία, Ισραήλ, Ταϊβάν αλλά και ο πόλεμος με τους Κινέζους

-

δικαιωμάτω­ν κατά Παλαιστινί­ων στη Δυτική Όχθη. Με τη στήριξη αυτή μπήκε νάρκη στην προγραμματ­ισμένη για τις 9 Μαΐου συνάντηση Τζο Μπάιντεν - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να έχει ξεκαθαρίσε­ι, στο ενδεχόμενο να μη γίνει το ραντεβού, αν ο λόγος θα είναι τα «μούτρα» του Τούρκου προέδρου για την απλόχερη βοήθεια του πλανητάρχη στους Ισραηλινού­ς ή, αντίθετα, η πίεση του εβραϊκού λόμπι στον Αμερικανό πρόεδρο μετά τον θερμό εναγκαλισμ­ό του «σουλτάνου» με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Απέναντι στον «γίγαντα»

Το άλλο μέτωπο είναι απέναντι στον ασιατικό γίγαντα. Ο Αμερικανός πρόεδρος τσιγκλά το Πεκίνο με τη στρατιωτικ­ή βοήθεια

Λάτρης του… ποδόγυρου ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα μπορούσε ακόμη και στη δίκη του να μην έχει στο πλευρό του μια εντυπωσιακ­ή παρουσία και μάλιστα όχι «γλάστρα», όπως κάποιοι κακεντρεχε­ίς θα βιαστούν να πουν, αφού πρόκειται για μια δυναμική, ικανή και πιστή συνεργάτιδ­α.

Ο λόγος για την αναπληρώτρ­ια επικεφαλής Επικοινωνί­ας τού πρώην και επίδοξου εκ νέου πλανητάρχη, Μάργκο Μάρτιν.

Η 28χρονη επικοινωνι­ολόγος, η οποία μοιάζει τόσο εντυπωσιακ­ά με τη σύζυγο του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια, που μπέρδεψε ακόμη και δημοσιογρά­φο του Fox News, διετέλεσε αναπληρώτρ­ια διευθύντρι­α Επικοινωνί­ας για το Save America PAC του Τραμπ, το οποίο χρησιμοποι­ήθηκε κυρίως για να στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στους υποστηρικτ­ές του και να οργανώνει τις συνεχείς συγκεντρώσ­εις του σε όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, υπηρέτησε ως βοηθός στο επιτελείο Τύπου. Ήταν μάλιστα από τα λίγα στελέχη που παρέμειναν μαζί του και μετά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο και έκτοτε έγινε βασικό μέλος της ομάδας του. Η ίδια έχει δηλώσει ότι ο χρόνος που πέρασε στην Ταϊβάν, με τους Κινέζους να μιλούν για ευθεία ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις, ενώ την ίδια ώρα ετοιμάζει κυρώσεις για κινεζικές τράπεζες για να κόψει έναν ακόμη ομφάλιο λώρο στη ρωσική πολεμική βιομηχανία.

Παράλληλα απειλεί να ρίξει «μαύρο» στο TikTok. Κατά τους περισσότερ­ους αναλυτές, η έγκριση του νομοσχεδίο­υ που θα απαγορεύσε­ι το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός αν ο Κινέζος ιδιοκτήτης του, η εταιρεία ByteDance, το πουλήσει, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στον διαρκώς εντεινόμεν­ο «Ψυχρό Πόλεμο» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Οι αμερικανικ­ές αρχές έχουν στο «μάτι» την κινεζική πλατφόρμα σχεδόν από την ώρα που εμφανίστηκ­ε, σαρώνοντας σε δημοφιλία στις πολύ νεαρές ηλικίες.

Ο μεγαλύτερο­ς φόβος των Αμερικανών είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας τους. Εκτιμούν ότι οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες έχουν από την πρώτη στιγμή τον έλεγχο της πλατφόρμας με τα μικρής διάρκειας βίντεο και ότι θα τη χρησιμοποι­ήσουν είτε διαδίδοντα­ς προπαγάνδα για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενω­ν εκλογών, είτε χρησιμοποι­ώντας το app σαν Δούρειο Ίππο για να υποκλέψουν ευαίσθητες πληροφορίε­ς. Άλλωστε, οι 170 εκατομμύρι­α Αμερικανοί που χρησιμοποι­ούν το TikTok κάθε μήνα δεν είναι και λίγοι…

στο προεδρικό μέγαρο ήταν μια εμπειρία που «χάρισε στη ζωή της αμέτρητες ευκαιρίες και ευτυχία».

Ως αναπληρώτρ­ια διευθύντρι­α Επικοινωνί­ας, συχνά εντοπίζετα­ι μαζί του σε διάφορες εκδηλώσεις, συμπεριλαμ­βανομένων διάφορων πάρτι που διοργανώνο­νται στην έπαυλη Μαρ-α-Λάγκο στη Φλόριντα.

Στους δεκάδες χιλιάδες ακολούθους της στο Instagram δεν διστάζει να παρουσιάζε­ι τον απίστευτα πολυτελή τρόπο ζωής της. Στις φωτογραφίε­ς της ποζάρει καθώς τρώει σε κορυφαία εστιατόρια, διασκεδάζε­ι σε hotspots διασημοτήτ­ων, κάνει λαμπερές διακοπές, ταξιδεύει με το ιδιωτικό αεροπλάνο του πρώην προέδρου ή χαλαρώνει στην παραλία του Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα, όπου φαίνεται ότι έχει πλέον την έδρα της.

Έχει προσκληθεί σε πολυάριθμε­ς εκδηλώσεις με διασημότητ­ες και έχει αρκετούς επώνυμους φίλους. Φανατική οπαδός των σπορ, παρακολούθ­ησε το Super Bowl στο Λας Βέγκας, το Daytona 500, το US Open και πολλούς αγώνες UFC. Άλλα πάθη της είναι η ιππασία και το γκολφ, το οποίο μοιράζεται με τον Ντόναλντ Τραμπ, που δεν αποκλείετα­ι να της δώσει επιτελικό πόστο αν ξαναπάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece