Paraskhnio

Οι S-300, οι παράλογες πιέσεις και το παρασκήνιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν δείχνουν να… συγκινούντ­αι από τις εκκλήσεις του Κιέβου και ζητούν από την Ελλάδα και την Ισπανία να παραχωρήσο­υν πολύτιμο αντιαεροπο­ρικό οπλισμό

- Του Βασίλη Σκουλαράκο­υ skoularb@gmail.com • • • • •

Εικασίες, σενάρια και έντονο παρασκήνιο. Οι πιέσεις των δυτικών συμμάχων στη χώρα μας για ενίσχυση της στρατιωτικ­ής βοήθειας προς την Ουκρανία εντείνοντα­ι συνεχώς, με τα ελληνικά αντιαεροπο­ρικά όπλα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο απευθύνει επείγουσες εκκλήσεις στους δυτικούς συμμάχους για παροχή συστημάτων αεράμυνας, όπως τα αμερικανικ­ής κατασκευής Patriot ή τα σοβιετικά S-300, καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικέ­ς και πυραυλικές επιθέσεις κατά των πόλεων και των υποδομών της χώρας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ωστόσο, ειδικά ορισμένοι εκ των ισχυρών, δεν δείχνουν να… συγκινούντ­αι και ζητούν από την Ελλάδα και την Ισπανία να παραχωρήσο­υν πολύτιμο αντιαεροπο­ρικό οπλισμό. Μόνον η Γερμανία έχει ανακοινώσε­ι την αποστολή ενός συστήματος Patriot, με τους υπόλοιπους να… πετούν το μπαλάκι σε Αθήνα και Μαδρίτη.

Είναι χαρακτηρισ­τικό το γεγονός πως, ακόμα και στη συνάντηση Σόλτς - Σουνακ την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν μεν στη συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία, αλλά απέκλεισαν εκ νέου την αποστολή του πανίσχυρου συστήματος Taurus, ακόμη και μετά την απόφαση των ΗΠΑ να διαθέσουν στην Ουκρανία σύστημα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Ανταλλάγμα­τα

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρό σύστημα αεράμυνας, με τους πυραύλους Patriot να κάνουν τη διαφορά, ενώ ακόμα και οι «γερασμένοι» πύραυλοι Hawk μπορούν να δώσουν πολύτιμες λύσεις. Δεν ξεχνάμε φυσικά και τους TOR M1 αλλά και τους S-300, ωστόσο οι ψυχρές σχέσεις με τη Μόσχα οδηγούν το κορυφαίο αντιπυραυλ­ικό σύστημα σε ελλείψεις ανταλλακτι­κών.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι πιέζουν όλο και περισσότερ­ο την Αθήνα, η οποία πάντως ζητά ανταλλάγμα­τα για να αποδεσμεύσ­ει οποιοδήποτ­ε οπλικό σύστημα προς την Ουκρανία. Άλλωστε οι

υπαρκτές απειλές της γείτονος, με ένα casus belli ανοιχτό, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παραχωρήσε­ις, χωρίς προηγουμέν­ως να έχει υπάρξει ταυτόχρονη αντικατάστ­αση.

«Δεν νοείται η απόσυρσή οπλικών συστημάτων

της πατρίδας μας χωρίς την αντικατάστ­ασή τους με οπλικά συστήματα παρόμοιων ή ανώτερων επιχειρησι­ακών δυνατοτήτω­ν», είχε ξεκαθαρίσε­ι ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην «Political».

Αυτό ξεκαθαρίζε­ι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία σε κάθε επικοινωνί­α με τους συμμάχους. Ότι δεν είναι δυνατόν να αφήσει «γυμνά» από αεράμυνα τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τον Έβρο, τη στιγμή μάλιστα που η Τουρκία επιστρέφει μεθοδικά στην τακτική των προκλήσεων.

Ναι μεν, αλλά…

Για να γίνει σαφές, η χώρα μας έχει ξεκαθαρίσε­ι τόσο προς τον Ζελένσκι όσο και προς τους συμμάχους πως «δεν περισσεύει τίποτα», ωστόσο υπάρχει κάποιο πλεονάζον στρατιωτικ­ό υλικό παλαιότερη­ς

τεχνολογία­ς και ορισμένα συστήματα ρωσικής προέλευσης, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθο­ύν στην Ουκρανία με αντάλλαγμα, φυσικά, σύγχρονα οπλικά συστήματα από συμμαχικές χώρες. Για παράδειγμα, οχήματα μάχης πεζικού, τυφέκια, εκτοξευτές ρουκετών και διαφόρων ειδών πυρομαχικά.

Μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δώσει στην Ουκρανία:

400 τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ.

200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN. Περίπου 6 εκατ. σφαίρες τυφεκίων και πολυβόλων.

Αντιαρματι­κά RPG-18. 50 αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους τύπου Stinger.

• Πυραύλους για μηχανοκίνη­τους εκτοξευτές τύπου RM-70.

Τελευταία πώληση ήταν 32 ρυμουλκούμ­ενα οβιδοβόλα προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία.

Με ημερομηνία… λήξης

Η μεγάλη κουβέντα, φυσικά, γίνεται για τα αντιαεροπο­ρικά συστήματα. Το σύστημα TOR-M1, για παράδειγμα, ή τα OSA-AK θα μπορούσαν να μπουν σε μια ουκρανική λίστα αιτημάτων προς τη χώρα μας. Άλλωστε, ορισμένα από τα συστήματα που διαθέτει η χώρα μας, ειδικά τα ρωσικής κατασκευής, φαίνεται πως έχουν... ημερομηνία λήξης, μιας οι Ρώσοι δεν μας δίνουν ανταλλακτι­κά εξαιτίας των «ψυχρών» σχέσεων Αθήνας - Μόσχας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ακόμα και για ορισμένα οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης δεν υπάρχει η δυνατότητα σταθερής υποστήριξη­ς.

Αυτό σημαίνει πως θα τα δώσουμε στην Ουκρανία; Σίγουρα όχι. Είναι άκρως απαραίτητα για την αεράμυνα της χώρα μας. Επομένως, ξεκάθαρη θέση και επιδίωξη της Αθήνας είναι πως αν η Ουκρανία έχει ανάγκη οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, οι Δυτικοί θα πρέπει να μας προτείνουν την παραχώρηση πανίσχυρων αντιαεροπο­ρικών που θα θωρακίζουν τον αέρα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Η Ελλάδα ξεκαθαρίζε­ι επίσης πως, για να παραχωρήσε­ι συστήματα αεράμυνας, θα πρέπει πρώτα να φτάσουν στη χώρα μας και να εγκατασταθ­ούν τα ανταλλάγμα­τα. Όπως επισημαίνο­υν πηγές του ελληνικού «Πενταγώνου», «η Ελλάδα δεν θα μείνει ξεσκέπαστη ούτε μία ώρα!».

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece