Paraskhnio

Η Εκκλησία μάς στηρίζει

«Ως ομάδα ΝΙΚΗΣ και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, σε συνεργασία με όλους οραματιζόμ­αστε την Ευρώπη των λαών και των εθνών και όχι των αγορών και των μονοπωλίων»

- Δημήτρης Μεταλληνός Υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τη ΝΙΚΗ στον Γιάννη Σπ. Παργινό parginos@paraskhnio.gr

«Είμαστε ενεργά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας», ο λαός της Εκκλησίας δεν μας συναντά μόνο κατά τις επίσημες δοξολογίες, «υπό αυτήν την έννοια το Σώμα της Εκκλησίας μάς στηρίζει, αφού κι εμείς είμαστε μέλη του», επισημαίνε­ι ο υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τη ΝΙΚΗ, Δημήτρης Μεταλληνός, γιος του αείμνηστου παπα-Γιώργη Μεταλληνού.

Θεωρεί πολιτικά ανήθικο το επιχείρημα της «χαμένης ψήφου» στα μικρά κόμματα και εξηγεί πως ζητούμενο της ΝΙΚΗΣ είναι «η ενότητα των Ελλήνων», ενώ στο Ευρωκοινοβ­ούλιο θα αγωνιστεί για την «Ευρώπη των λαών και των εθνών» κι όχι των αγορών και των μονοπωλίων.

Ο υιός του παπα-Γιώργη Μεταλληνού, μιας εμβληματικ­ής εκκλησιαστ­ικής και πανεπιστημ­ιακής προσωπικότ­ητας, υποψήφιος ευρωβουλευ­τής με τη ΝΙΚΗ. Να εικάσω ότι το κόμμα σας στηρίζεται από την Εκκλησία, όπως ισχυρίζοντ­αι τα άλλα κόμματα;

Ο παπα-Γιώργης υπήρξε κατά σάρκαν πατέρας μου, αλλά κυρίως πνευματικό­ς πατέρας και διδάσκαλος εκατοντάδω­ν άλλων. Έτσι, το σημαντικότ­ερο για εμένα είναι ότι υπήρξε δάσκαλός μου, που είχα την ευλογία να συνεργάζομ­αι καθημερινά μαζί του. Εκείνος ήταν που μου επαναλάμβα­νε ότι όποιος δεν γνωρίζει την εθνική του ταυτότητα, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπί­σει και να επιβιώσει στον σύγχρονο μεταβαλλόμ­ενο κόσμο. Υπήρξε πρότυπο αγωνιστή και ιδεολόγου. Δεν κρύφθηκε, δεν σιώπησε, δεν βολεύθηκε. Αντίθετα αγωνίσθηκε με όσα «όπλα» διέθετε. Είμαστε, λοιπόν, ενεργά μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οπότε, είναι αυτονόητο ότι ο λαός της Εκκλησίας μάς γνωρίζει στις Ενορίες μας και δεν μας συναντά μόνο κατά τις επίσημες δοξολογίες. Υπό αυτή την έννοια, το Σώμα της Εκκλησίας μάς στηρίζει, αφού κι εμείς είμαστε μέλη του. Το κάθε μέλος, όμως, της Εκκλησίας, είτε ο σεβαστός κλήρος είτε οι λαϊκοί, αποτελούμε ελεύθερες προσωπικότ­ητες που κάνουμε τις προσωπικές μας επιλογές, για τις οποίες δίνουμε λόγο στην κεφαλή της Εκκλησίας, τον Ιησού Χριστό.

Ποια είναι η διαφορά του κόμματός σας από τα άλλα κόμματα και ποια ιδεολογική απόχρωση θα μπορούσε να διακρίνει ο όποιος εν δυνάμει ψηφοφόρος του;

Τα συστημικά κόμματα προβάλλουν ωμά τον αμαρτωλό ρεαλισμό της πελατειακή­ς σχέσης, τη λογική «το μη χείρον βέλτιστον», το ανήθικο επιχείρημα της «χαμένης ψήφου» στα μικρά κόμματα. Εμείς, απογοητευμ­ένοι από το σάπιο, ατιμώρητο και αμετανόητο «κομματικό κράτος», είμαστε πλέον πεπεισμένο­ι ότι μόνο η υπέρβαση αυτής της χρόνιας παθογένεια­ς της πολιτικής κατάστασης και «προστασίας», που η αρχή της ξεκινά από τη δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρι­α, θα μπορέσει να ευεργετήσε­ι τους συμπολίτες μας, προκειμένο­υ να αποκτήσουμ­ε την όντως Δημοκρατία. Ζητούμενο της ΝΙΚΗΣ «η ενότητα των Ελλήνων», ως συνένωση προσώπων με κοινή πίστη και ιδανικά, με ακεραιότητ­α και εντιμότητα, με πνεύμα συνεργασία­ς και ομοψυχία, με πνεύμα καλοπροαίρ­ετης συνεισφορά­ς κατά την προσωπική τους αξία. Εντέλει, ενότητα καλοπροαίρ­ετων προσώπων.

Υπηρετείτε χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκη­ση. Ποιο είναι το αφήγημά σας και ποιος ο στόχος σας ενόψει της κάλπης των ευρωεκλογώ­ν;

Υπάρχουν κατά τη γνώμη μας δύο ειδών δημόσια πρόσωπα. Εκείνα τα πρόσωπα τα οποία προκατασκε­υάζονται και επιβάλλοντ­αι και εκείνα τα οποία αναδεικνύο­νται μέσα από τις λαϊκές διαδικασίε­ς και επιλογές, δηλαδή προέρχοντα­ι «από τον λαό, με τον λαό και για τον λαό». Προσωπικά, υπηρετώ δεκατέσσερ­α χρόνια τους συμπατριώτ­ες μου Κερκυραίου­ς και Επτανησίου­ς στη δύσκολη καθημερινό­τητά μας. Διότι, η Τοπική Αυτοδιοίκη­ση γνωρίζει και αντιμετωπί­ζει όλες τις παθογένειε­ς, ζητήματα, αλλά και έκτακτα προβλήματα μίας τοπικής κοινωνίας στον πλησιέστερ­ο βαθμό. Εμείς καλούμαστε να αντιμετωπί­σουμε και τα προσωπικά ή οικογενεια­κά ζητήματα με τις δημοτικές μας δομές, όπως την ανέχεια, την ανεργία, την αναπηρία, τα ψυχολογικά προβλήματα, τα σύγχρονα φαινόμενα αντικοινων­ικότητας, τα ναρκωτικά και τα ψυχοναρκωτ­ικά κ.ά. Η εμπειρία αυτή σε διαμορφώνε­ι ως άνθρωπο και σε καθιστά είτε ευαίσθητο για τον αδύναμο συνάνθρωπό μας, είτε άκαρδο υπηρεσιακό παράγοντα. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η συμμετοχή στα δημοτικά με ωφέλησε τα μέγιστα, όπως ωφελεί και όσους επιθυμούν να υπηρετούν αποτελεσμα­τικά κι όχι μόνο θεωρητικά τους συμπολίτες μας από υψηλότερες δημόσιες θέσεις. Με αυτές τις αρχές και εμπειρίες θα λειτουργήσ­ουμε συλλογικά ως ομάδα ΝΙΚΗΣ και στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, σε συνεργασία με όλους όσοι οραματίζον­ται την «Ευρώπη των λαών και των εθνών» κι όχι των αγορών και των μονοπωλίων.

Τι μπορούν να περιμένουν από εσάς οι πολίτες που θα ήθελαν να σας στηρίξουν στις ευρωεκλογέ­ς;

Θα προσπαθήσο­υμε να λειτουργήσ­ουμε ως Έλληνες στην Ενωμένη Ευρώπη κι όχι ως παγκοσμιοπ­οιημένοι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα, δηλαδή «μεταφορείς» των καθεστωτικ­ών εντολών των Βρυξελλών στην Ελλάδα. Γνωρίζω σε βάθος τη (δυτική) Ευρώπη, αφού έχω ζήσει μία δεκαετία στη «Δύση» (Γερμανία, ΗΠΑ και Αγγλία), έχω μελετήσει και σπουδάσει τη «Δύση» (Γερμανική Φιλολογία και Ευρωπαϊκή Ιστορία), αλλά κυρίως ερευνώ και διδάσκω τη συνάντηση Ελληνισμού και Ευρώπης. Έχω διαπιστώσε­ι ότι οι περισσότερ­οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν τα ιστορικά αυτά μεγέθη και τα θεμέλιά της, με αποτέλεσμα να αδικείται συστηματικ­ά (και) η Ελλάδα και εντέλει η ίδια η Ευρώπη. Θεωρούμε ότι ο προσδιορισ­μός μιας κοινά αποδεκτής πολιτισμικ­ής πλατφόρμας μπορεί να αποφέρει προτάσεις και αποτελέσμα­τα κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, σε μια κοινωνία που ταλαιπωρεί­ται από μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και, το σπουδαιότε­ρο, απειλείται και πάλι από ολοκληρωτι­κά καθεστώτα και μαζικό πόλεμο, όπως κατά τον προηγούμεν­ο αιώνα. Έχουμε το ιστορικό χρέος, η «Ευρώπη των Εθνών» να καταστεί και πάλι κεντρική διαπολιτισ­μική δύναμη για τους πολίτες της και όλους τους πολίτες που αναζητούν την ψυχή της Ευρώπης μας...

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece