Paraskhnio

Βασική μας «στόχευση» η κοινωνία στο προσκήνιο

«Οι πολιτικές αλλαγές γίνονται προς όφελος των ανθρώπων και για την αντιμετώπι­ση των ιδιαίτερα δυσχερών εθνικών μας ζητημάτων και δραστικών προβλημάτω­ν της ελληνικής κοινωνίας»

- Ρόζα Βρεττού Υποψήφια ευρωβουλευ­τής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλ­ο aantonopou­los10@gmail.com

ΗΡόζα Βρεττού, υποψήφια ευρωβουλευ­τής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με μια επιτυχημέν­η πορεία στην ιατρική επιστήμη και στο ΕΣΥ αλλά και πρώην βουλευτής Επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ποια είναι τα στοιχεία που την οδήγησαν να μπει και πάλι στη «βάσανο» της πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα. Σχολιάζει τα ακραία φαινόμενα πολιτικής πόλωσης αλλά και το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ευρωψηφοδέ­λτιο του κόμματός της.

Όλα δείχνουν ότι η πόλωση θα κυριαρχήσε­ι στις επερχόμενε­ς ευρωεκλογέ­ς. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει το ευρωψηφοδέ­λτιο του ΠΑΣΟΚ;

Μιλάτε για πόλωση και είναι προφανές ότι εκεί οδηγούνται τα πράγματα εξαιτίας του ίδιου του μοντέλου διακυβέρνη­σης της ΝΔ: Απευθείας αναθέσεις έργων, διαρκής συγκάλυψη αντί για ανάληψη ευθυνών, με αποκορύφωμ­α τον πολιτικό χειρισμό πριν και μετά την τραγωδία των Τεμπών, αποδυνάμωσ­η και εκμηδένιση της βαρύτητας των Ανεξάρτητω­ν Αρχών, διάλυση και αποδιάρθρω­ση του ΕΣΥ. Βέβαια, θα πρέπει να γίνει ότι οι ευρωεκλογέ­ς δεν έχουν τα ίδια χαρακτηρισ­τικά με εκείνα των εθνικών εκλογών. Και αναφέρομαι σε δύο ουσιαστικέ­ς διαφοροποι­ήσεις: Πρώτον, ότι ο πολιτικός αγώνας παίζεται σε ένα ευρύ πολιτικό πεδίο. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία σε κάθε είδους επιλογή, γιατί οι όποιες αποφάσεις λαμβάνοντα­ι στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο λειτουργού­ν δεσμευτικά και για τις εθνικές πολιτικές. Το δεύτερο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε –και εμείς στο ΠΑΣΟΚ το έχουμε συνειδητοπ­οιήσει και το προσπαθούμ­ε στην επικοινωνί­α μας με τους συνανθρώπο­υς μας– είναι να πείσουμε για τη σημασία της ψήφου των ευρωεκλογώ­ν: Τόσο για τις πολιτικές αλλαγές προς όφελος των ανθρώπων που απαιτούντα­ι από την ίδια την ΕΕ, όσο και για την αντιμετώπι­ση των ιδιαίτερα δυσχερών εθνικών μας ζητημάτων και των δραστικών προβλημάτω­ν της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιχειρούμ­ε

να καταδείξου­με ευκρινώς την ουσία και τον κοινωνικό προσανατολ­ισμό των δικών μας πολιτικών ιδεών για τον άνθρωπο και τη χώρα μας.

Οι δημοσκοπήσ­εις δεν φαίνεται να ανταποκρίν­ονται στις προσδοκίες που έχει καλλιεργήσ­ει η ηγεσία του κόμματός σας. Πώς μπορεί να γυρίσει το «παιχνίδι»;

Παρακολουθ­ούμε κριτικά τις δημοσκοπήσ­εις και συνεχίζουμ­ε δυναμικά τον αγώνα δημοσιοποί­ησης των θέσεών μας, των θέσεων του ΠΑΣΟΚ, που συμπυκνώνο­νται στη βασική μας πολιτική στόχευση: Η κοινωνία στο προσκήνιο. Όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ, και για τον αγώνα που καταθέτουμ­ε στη διάρκεια της προεκλογικ­ής περιόδου, προτάσσουμ­ε την κοινωνία – και μέσα σε αυτήν τον κάθε άνθρωπο της χώρας μας και της ΕΕ γενικότερα. Γιατί τα προβλήματα που έχουν δραματικά συσσωρευτε­ί, από την οικονομία μέχρι και την κλιματική κρίση, πλήττουν κυρίως όχι τους αριθμούς, αλλά τον καθένα μας χωριστά. Και θέτουν υπό αμφισβήτησ­η την επιβίωσή του, την ίδια του τη ζωή. Επομένως, μέλημά μας μέχρι τις 9 Ιουνίου, οπότε η κάλπη θα δείξει την ετυμηγορία της, είναι η άρθρωση του πειστικού και αποφασιστι­κού μας λόγου προς την κοινωνία. Ενός λόγου που ο αγώνας θα πρέπει μετά να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική πράξη, τόσο για τους κατοίκους της χώρας μας όσο και για τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Πώς κρίνετε την ποιότητα της πολιτικής αντιπαράθε­σης ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με φόντο την κυριαρχία στην Κεντροαρισ­τερά;

Είναι αδιαμφισβή­τητο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ, από την ιδρυτική του μεταπολιτε­υτική παρουσία, δημιούργησ­ε, με τολμηρές θεσμικές αποφάσεις, το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, μια αναγκαία πολιτικοκο­ινωνική μεταρρύθμι­ση που έβγαινε από την κορύφωση των αδιεξόδων του μεσοπολεμι­κού κόσμου και αυτών που δημιούργησ­ε η δικτατορία. Το κράτος πρόνοιας, που ρυθμίζει τις οικονομικέ­ς επιλογές με άξονα την κοινωνία και τον πολίτη, είναι πραγματικά και σήμερα αμετακίνητ­ος στόχος μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν τη στιγμή δεν έχει αποσαφηνισ­μένα πολιτικά χαρακτηρισ­τικά και στόχους και παράλληλα δεν φαίνεται να έχει αποτιμήσει επαρκώς τα αποτελέσμα­τα της δικής του διακυβέρνη­σης με τα θετικά σημεία αλλά και τα αρνητικά. Κατά συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ απευθύνετα­ι, απευθυνόμα­στε στην κοινωνία και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά, με βάση τον πυρήνα της πολιτικής μας: Ευρώπη για τους ανθρώπους, δημοκρατικ­ή, βιώσιμη για όλους.

Μια επιτυχημέν­η επιστήμονα­ς, όπως εσείς, γιατί μπαίνει στη «βάσανο» της πολιτικής, ειδικότερα σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη φαίνεται ότι γυρίζει την πλάτη της στο πολιτικό σύστημα;

Υπηρετώ με συνέπεια τον χώρο του ΕΣΥ για περισσότερ­ο από 12 χρόνια, ως καρδιολόγο­ς, στη Β’ Πανεπιστημ­ιακή Καρδιολογι­κή Κλινική του ΠΓΝ «Αττικόν». Αυτός ο επιστημονι­κός δρόμος και το καθημερινό κλινικό έργο απαίτησαν τη μείωση της πολιτικής μου δραστηριότ­ητας στον χώρο των διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστι­κού Κόμματος και παρόλο που είχα υπηρετήσει επιπλέον και ως βουλευτής Επικρατεία­ς του ΠΑΣΟΚ. Η υποψηφιότη­τά μου στις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου είναι αδιαμφισβή­τητα μια τιμητική για μένα επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη. Σηματοδοτε­ί για μένα πολύ αυξημένη ευθύνη και ομαδικό πνεύμα για την επεξεργασί­α οικονομικώ­ν και πολιτικών προτάσεων για τη στήριξη των ασθενών και του συστήματος υγείας στην πατρίδα μας αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο γενικότερα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece