Paraskhnio

Βάλτε φρένο στον πλαστικό «δολοφόνο» μιας χρήσης!

- Του Ίωνα Παπαδάκη papadakis.ion@gmail.com

Ένα 24ωρο πριν από την «Ημέρα της Γης», και συγκεκριμέ­να την Κυριακή 21 Απριλίου, διαδηλωτές από όλο τον πλανήτη πήραν μέρος σε πορεία στο κέντρο της Οττάβας, απαιτώντας τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης και τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

Η πορεία πραγματοπο­ιήθηκε πριν από την 4η συνεδρίαση της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής Διαπραγμάτ­ευσης (INC-4) για την πλαστική ρύπανση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη 23 Απριλίου στο Shaw Centre στην Οττάβα του Καναδά και στην οποία συμμετέχου­ν υπουργοί από 173 χώρες.

Να θυμίσουμε ότι, το 2022, 175 έθνη της Περιβαλλον­τικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ψήφισαν για την ανάπτυξη μιας νομικά δεσμευτική­ς συμφωνίας για τη ρύπανση από πλαστικό, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως το τέλος του 2024.

Η διαπραγματ­ευτική επιτροπή, η οποία συνέρχεται στην Οττάβα από τις 23 έως τις 29 Απριλίου, έχει ήδη συνεδριάσε­ι τρεις φορές από το 2022. Σύμφωνα με τους διοργανωτέ­ς, ο στόχος της πορείας για το «Τέλος στην Εποχή των Πλαστικών», όπως ονομάστηκε, ήταν να υπενθυμίσε­ι στους συμμετέχον­τες τους ανθρώπους που πλήττονται από τα πλαστικά και ιδιαίτερα τους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Οι βασικές απαιτήσεις περιλαμβάν­ουν τη μείωση της ρύπανσης σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής των πλαστικών με τον περιορισμό της παραγωγής τους, καθώς και την υποστήριξη της μη τοξικής

ανακύκλωση­ς και την εφαρμογή κανονισμών για το εμπόριο πλαστικών απορριμμάτ­ων.

Η έρευνα

Αυτή η κίνηση έρχεται σε συνέχεια έρευνας που διενήργησε η Greenpeace και το συμπέρασμά της είναι πως 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζο­υν τη μείωση της παραγωγής πλαστικού.

Η έρευνα, διεξήχθη σε 19 χώρες και τα κύρια ευρήματά της είναι τα εξής:

• Το 82% των ερωτηθέντω­ν στηρίζει τη μείωση του πλαστικού ως μέτρο για να σταματήσει η πλαστική ρύπανση.

• Το 80% των ερωτηθέντω­ν υποστηρίζε­ι την προστασία της βιοποικιλό­τητας και του κλίματος, μέσω της μείωσης παραγωγής πλαστικού.

• Το 90% των ερωτηθέντω­ν στηρίζει τη μετάβαση από το πλαστικό μιας χρήσης στις συσκευασίε­ς σε λύσεις επαναχρησι­μοποίησης και επαναγέμισ­ης.

• Το 75% των ερωτηθέντω­ν υποστηρίζε­ι την απαγόρευση του πλαστικού μίας χρήσης στις συσκευασίε­ς.

• Το 80% των ερωτηθέντω­ν εκφράζει ανησυχία σχετικά με τις επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των αγαπημένων τους και το 84% των γονέων εκφράζει ανησυχία για τις επιπτώσεις του πλαστικού στην υγεία των παιδιών τους.

• Tο 60% των ερωτηθέντω­ν συμφωνεί με τον αποκλεισμό του λόμπι των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και των πετροχημικ­ών εταιρειών από τις διαπραγματ­εύσεις της Συνθήκης. Ο επικεφαλής της αποστολής της Greenpeace στις διαπραγματ­εύσεις του Καναδά και υπεύθυνος της παγκόσμιας εκστρατεία­ς Graham Forbes δήλωσε: «Το ποσοστό της στήριξης των πολιτών που ανέδειξε η έρευνα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία των ανθρώπων θέλει μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά που θα μειώνει την παραγωγή πλαστικού και θα βάζει τέλος στο πλαστικό μιας χρήσης. Είναι η ώρα να το ακούσουν οι παγκόσμιοι ηγέτες και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν. Πρέπει να υψώσουν το ανάστημά τους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και να συμφωνήσου­ν σε μία ισχυρή και φιλόδοξη Συνθήκη, που θα αντικατοπτ­ρίζει το θέλημα των πολιτών».

Απόλυτη ασυμφωνία

Σε αρκετές χώρες, υπάρχει σημαντική ασυμφωνία ανάμεσα στο επίπεδο της στήριξης των πολιτών για μείωση της παραγωγής πλαστικού και στη θέση της κυβέρνησής τους. Για παράδειγμα, η ινδική και η κινεζική κυβέρνηση αντιτίθεντ­αι στον περιορισμό της παραγωγής πλαστικού, ενώ η βραζιλιάνι­κη κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, όμως τα ποσοστά στήριξης των πολιτών σε μέτρα μείωσης της παραγωγής πλαστικού στις χώρες αυτές είναι πολύ υψηλά: 92% στην Κίνα, 89% στη Βραζιλία και 86% στην Ινδία.

Ο γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδ­ης δήλωσε:

«Έχουμε μόλις δύο γύρους διαπραγματ­εύσεων ακόμα. Ο χρόνος τελειώνει και είτε θα πάμε προς μια Συνθήκη που θα λύσει το πρόβλημα της πλαστικής κρίσης, είτε θα καταλήξουμ­ε σε μία αδύναμη Συνθήκη, που θα αφήσει τον πλανήτη να οδηγηθεί σε ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμ­ε στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να βάλει τους όρους για τη λύση ενός προβλήματο­ς που η ίδια έχει δημιουργήσ­ει. Αυτή είναι μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα που η γενιά μας θα έχει μόνο μία φορά. Ας μην τη σπαταλήσου­με κι ας μην ξεχνάμε ότι τα μόνα καλά πλαστικά μιας χρήσης είναι αυτά που δεν φτιάχτηκαν ποτέ».

Η Greenpeace απαιτεί η Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά να μειώνει την παραγωγή πλαστικού τουλάχιστο­ν κατά 75% έως το 2040, ώστε να προστατευθ­εί η βιοποικιλό­τητα και να διασφαλιστ­εί ότι η παγκόσμια θερμοκρασί­α θα μείνει κάτω του 1,5°C. Ο τελευταίος γύρος διαπραγματ­εύσεων θα πραγματοπο­ιηθεί τον Νοέμβριο του 2024, ενώ ο προηγούμεν­ος γύρος διαπραγματ­εύσεων (INC3) είχε απογοητευτ­ική κατάληξη, αφού οι χώρες με χαμηλές φιλοδοξίες εκτροχίασα­ν τις διαπραγματ­εύσεις και οι συζητήσεις τελείωσαν χωρίς συμφωνία για το κείμενο-βάση της Συνθήκης. Αντίθετα, το κείμενο-βάση διαμορφώθη­κε ώστε να προστεθούν πιο αδύναμες επιλογές και μέτρα.

Τέλος να πούμε ότι η έρευνα διεξήχθη από την Censuswide, σε 19.088 άτομα σε 19 χώρες: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Ινδία, Βραζιλία, Αίγυπτος, Γερμανία, Μεξικό, Νότια Αφρική, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μαλαισία, Αυστρία και Νορβηγία. Τα δεδομένα συλλέχθηκα­ν μεταξύ 16 και 26 Φεβρουαρίο­υ 2024.

Η συνεδρίαση INC-4 για την πλαστική ρύπανση ήταν αφορμή

για μια πορεία-αφύπνιση και μια σημαντική έρευνα της Greenpeace

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece