Paraskhnio

Ρυθμιστές του κλίματος

Our Ocean Conference: «Πάνω από το 90% του παγκόσμιου εμπορίου όπου φιλοξενείτ­αι το 80% του συνόλου της ζωής στη Γη από 3 δισεκατομμ­ύρια

- Του Φίλη Καϊτατζή filsk24@gmail.com

Ηένατη Διεθνής Διάσκεψη για τους ωκεανούς, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα (9η Our Ocean Conference - OOC 2024) από 15 έως 17 Απριλίου, στην οποία ήμασταν προσκεκλημ­ένοι, ξεκίνησε το 2014, «ως πρωτοβουλί­α του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να επιστήσει την προσοχή στη διεθνή κοινότητα για τις σοβαρές απειλές που αντιμετωπί­ζουν παγκοσμίως οι ωκεανοί. Και για την ανάληψη συγκεκριμέ­νης δράσης σε όλο τον κόσμο, για την υποστήριξη της θαλάσσιας διατήρησης και της βιώσιμης ανάπτυξης».

Από το 2014, τα Our Ocean Conference­s «έχουν δημιουργήσ­ει περισσότερ­ες από 2.500 ανακοινώσε­ις-δεσμεύσεις (commitment­s) για την προστασία των ωκεανών, αξίας σχεδόν 128 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων».

Στην 8η διάσκεψη Our Ocean Conference (OOC 8), που έγινε το 2023 στον Παναμά, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν 77 ανακοινώσε­ις, αξίας σχεδόν 6 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων». Συνολικά στον Παναμά, ανακοινώθη­καν «περισσότερ­ες από 360 δεσμεύσεις, που αντιστοιχο­ύν σε ποσό άνω των 22 δισ. δολαρίων».

Από την πρώτη κιόλας διάσκεψη του Our Ocean το 2014, «οι συμμετέχον­τες με δεσμεύσεις τους προστάτευσ­αν περισσότερ­α

από 5 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά μίλια ωκεανού». Οι ωκεανοί καλύπτουν έκταση που ξεπερνά τα 360 εκατομμύρι­α τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα της γήινης επιφάνειας.

Η 9η Διάσκεψη, OOC 9, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στη χώρα μας στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», πέτυχε 469 δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών, συνολικού ύψους 11,35 δισ. δολαρίων, και 21 ελληνικές δεσμεύσεις, με προϋπολογι­σμό άνω των 800 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα ανακοινώθη­κε η εκκίνηση του Ταμείου Απανθρακοπ­οίησης (Decarboniz­ation Fund) για τα ελληνικά νησιά, με χρηματοδότ­ηση από τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών.

Μερικές από τις βασικότερε­ς δεσμεύσεις

της χώρας μας (13 από τις 21 δεσμεύσεις της οποίας αφορούν το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας) είναι:

• Η δημιουργία δύο μεγάλων θαλάσσιων εθνικών πάρκων, ενός στο Ιόνιο και ενός στο Αιγαίο, τα οποία αυξάνουν το μέγεθος των Θαλάσσιων Προστατευό­μενων Περιοχών της Ελλάδας κατά 80%.

• Η απαγόρευση της αλιείας με μηχανότρατ­ες στα εθνικά θαλάσσια πάρκα έως το 2026 και σε όλες τις Θαλάσσιες Προστατευό­μενες Περιοχές έως το 2030.

• Η καθιέρωση εθνικού συστήματος παρακολούθ­ησης και επιτήρησης των Θαλάσσιων Προστατευό­μενων Περιοχών.

• Η απομάκρυνσ­η των πλαστικών απορριμμάτ­ων από τα ύδατα κατά 50% και των μικροπλαστ­ικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.

Κάθε Διάσκεψη OOC εστιάζει σε έξι τομείς δράσης: Θαλάσσιες Προστατευό­μενες Περιοχές, Βιώσιμη γαλάζια οικονομία, Αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής,

Ναυτική Ασφάλεια, Βιώσιμη αλιεία, Θαλάσσια ρύπανση.

Γεννήτριες οξυγόνου

Η Our Ocean Conference σημειώνει ότι οι θάλασσες του πλανήτη, οι ωκεανοί, ως ρυθμιστές του κλίματος, είναι οι μεγαλύτερε­ς δεξαμενές άνθρακα στον πλανήτη, απορροφώντ­ας το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας, που προκαλείτα­ι από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ, και είναι η μεγαλύτερη γεννήτρια οξυγόνου στη Γη, καθιστώντα­ς την προστασία τους προτεραιότ­ητα για την κοινωνία.

Οι κλιματικές πιέσεις στους ωκεανούς γίνονται όλο και πιο εμφανείς, αναφέρεται στην Ειδική Έκθεση της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή IPCC. Οι συνέπειες σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολλές και προφανείς: άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ακραίες καιρικές συνθήκες, οξύνιση των ωκεανών, νεκρές ζώνες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece