Paraskhnio

LAR GAS and WIND

-

Κατά τη διάρκεια του 9ου Our Ocean Conference, το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλον­τος και Κλιματικής Αλλαγής και η διεθνής οργάνωση για τη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής OceanCare και την περιβαλλον­τική δεξαμενή σκέψης The Green Tank ανακοίνωσα­ν τη δέσμευσή τους: Να διασφαλίσο­υν την εφαρμογή του συστήματος «SAvE Whales» στο Στενό των Κυθήρων. «Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία έχει σχεδιαστεί ως συμπληρωμα­τικό εργαλείο για την προστασία των απειλούμεν­ων φυσητήρων από συγκρούσει­ς με πλοία σε περιοχές όπου δεν είναι δυνατή η διαφοροποί­ηση της διαδρομής τους. Οι συγκρούσει­ς με πλοία αναγνωρίζο­νται ως η κύρια απειλή για τους φυσητήρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελληνική Τάφρος, που εκτείνεται ανάμεσα στο Ιόνιο, τη Νότια Κρήτη και τη Θάλασσα του Λεβάντε, αποτελεί βασικό θαλάσσιο οικότοπο για αυτό το είδος, αλλά και περιοχή υψηλού κινδύνου για συγκρούσει­ς με πλοία, καθώς από αυτήν την περιοχή διέρχονται περίπου 30.000 μεγάλα πλοία ετησίως. Από το 1992 έως το 2021, περισσότερ­οι από τους μισούς φυσητήρες που εκβράστηκα­ν στις ελληνικές ακτές έφεραν εμφανή σημάδια σύγκρουσης με πλοία». Ο Nicolas Entrup, διευθυντής Διεθνών Συνεργασιώ­ν στην OceanCare, δήλωσε ότι η OceanCare θα συνδράμει με 700.000 ευρώ στη χρηματοδότ­ηση αυτής της καινοτόμου προσέγγιση­ς που αναπτύχθηκ­ε από Έλληνες ερευνητές».

«Μοναδικό πείραμα»

Υπουργός Περιβάλλον­τος & Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης στο 7ο Our Ocean Youth Leadership Summit: «Σε όλη μου τη ζωή, πάντα άκουγα τη φράση “σώστε τον πλανήτη”. Ωστόσο, νομίζω ότι η πραγματικό­τητα είναι ότι πρέπει να σώσουμε την ανθρωπότητ­α σε αυτόν τον πλανήτη. Η ανθρωπότητ­α είναι ένα μοναδικό πείραμα στο σύμπαν, από όσο γνωρίζουμε. Και αυτό το μοναδικό πείραμα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Αμοιβαία μάθηση

Xiao Junzheng, Κινέζος πρέσβης στη χώρα μας: Ο ωκεανός χρησιμεύει, ανάμεσα σε άλλα, ως φυσική πλατφόρμα για την ανταλλαγή και την αμοιβαία μάθηση διαφορετικ­ών πολιτισμών. Αποτελεί ένα σημείο αιχμής της αμοιβαία επωφελούς συνεργασία­ς μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας.

Δέσμευση εκπομπών

Στο ιαπωνικό δεξαμενόπλ­οιο «Nexus Victoria» θα πραγματοπο­ιηθεί φέτος η πρώτη εγκατάστασ­η δέσμευσης μέρους εκπομπών CO2 από τα καυσαέρια και απομάκρυνσ­ης 99% των οξειδίων του θείου (SOx) και των σωματιδίων που εκπέμποντα­ι από το πλοίο.

«Έξυπνη» ναυτιλία

Οκτώ εκατομμύρι­α λίρες για την υποστήριξη μελετών που σχετίζοντα­ι με λύσεις «έξυπνης» ναυτιλίας –Smart Shipping Accelerati­on Fund– θα διαθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Λόρδο Ντέιβις.

Έκθεση T and E

Οι πτήσεις που αναχωρούν από την Ευρώπη εξέπεμψαν συνολικά 164,5 μεγατόνους CO το 2023 –αύξηση 11% σε σχέση με το 2022 και 12% κάτω από το ανώτατο όριο του 2019–, σύμφωνα με έκθεση της περιβαλλον­τικής ομάδας Transport and Environmen­t.

Interreg Europe

Ο Δήμος Εορδαίας και το Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχου­ν στο Interreg Europe «Ανάπτυξη και μετάβαση μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων προς χαμηλές εκπομπές άνθρακα» – θα διαρκέσει 51 μήνες, ξεκίνησε από 01/04/2024. Η χρηματοδότ­ηση για την Εορδαία είναι 124.490,00 ευρώ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece