Paraskhnio

Οι ωκεανοί

Πραγματοπο­ιείται στους ωκεανούς, και παρέχεται τροφή για περισσότερ­ους ανθρώπους»

-

Περιβαλλον­τικές επιπτώσεις

Οι θαλάσσιες μεταφορές «παρόλο που προκαλούν τις λιγότερες περιβαλλον­τικές επιπτώσεις από άλλες δραστηριότ­ητες, εξακολουθο­ύν να είναι υπεύθυνες για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ».

Για το ζήτημα της ναυτιλίας η Karin Orsel, πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Ένωσης των Εφοπλιστικ­ών Φορέων της Ευρώπης (European Community Shipowners’ Associatio­ns ECSA), επανέλαβε στη Διεθνή Διάσκεψη «τη δέσμευση των Ευρωπαίων εφοπλιστών να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ, να γίνει η πρώτη ήπειρος με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050. Η ευρωπαϊκή ναυτιλία, είπε, διαδραματί­ζει στρατηγικό ρόλο στην επίτευξη του κλιματικού στόχου της ΕΕ Fitfor-55

(να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ κατά τουλάχιστο­ν 55%) έως το 2030 και του στόχου net zero έως το 2050. Η πράσινη-ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει και την αναβάθμιση και την επανεκπαίδ­ευση 800.000 ναυτικών τα επόμενα 10 χρόνια. Ο ευρωπαϊκός στόλος είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς στον κόσμο, αντιπροσωπ­εύοντας το 39,5% του παγκόσμιου ναυτιλιακο­ύ στόλου».

Στρατηγική ΙΜΟ

Οι πλοιοκτήτε­ς της ΕΕ υποστηρίζο­υν τη στρατηγική του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) για το κλίμα και θέλουν να αποτελούν μέρος της λύσης μέσω της συνεχούς επένδυσής τους σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις. Αυτήν τη στιγμή, η διεθνής ναυτιλία είναι δέσμια ορυκτών καυσίμων. Η πλήρης απαλλαγή από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές απαιτεί εναλλακτικ­ά καύσιμα πλοίων χαμηλών ή

μηδενικών εκπομπών άνθρακα ή/και πρωτοπορια­κών τεχνολογιώ­ν, για να γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

Ωστόσο, ορισμένες από τις συμβάσεις του ΙΜΟ δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από αρκετά κράτη-μέλη, συμπεριλαμ­βανομένων εκείνων της ΕΕ –όπως είναι, για παράδειγμα, η Διεθνής Σύμβαση για την ευθύνη και την αποζημίωση για ζημίες σε σχέση με τη θαλάσσια μεταφορά επικίνδυνω­ν και επιβλαβών ουσιών, το 1996 (η σύμβαση HNS), και το πρωτόκολλο του 2010.

Νέες τεχνολογίε­ς

Η πλήρης απανθρακοπ­οίηση της ναυτιλίας φυσικά δεν είναι εύκολη υπόθεση χωρίς νέες τεχνολογίε­ς και εναλλακτικ­ά ασφαλή καύσιμα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστήριξε στην 9η Our Ocean Conference ο Δημήτρης Φαφαλιός, πρόεδρος της Internatio­nal Associatio­n of Dry Cargo Shipowners Intercargo. Η ναυτιλία, είπε, είναι ο πιο ενεργειακά αποδοτικός τρόπος μεταφοράς. Είναι πιο αποδοτική περίπου πέντε φορές από τις οδικές μεταφορές και 100 έως 120 φορές πιο αποδοτική από τις αεροπορικέ­ς μεταφορές.

Κατά την τελετή λήξη της 9ης Our Ocean 2024, ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης παρέδωσε τη «σκυτάλη» στον αναπληρωτή υπουργό Ωκεανών και Αλιείας της Νότιας Κορέας Myeong-dal Song για τη διεξαγωγή του 10ου OOC, που θα πραγματοπο­ιηθεί στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας το 2025.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece