Paraskhnio

Λίνα Μενδώνη: Φιλέλληνας και πολέμιος του Λόρδου Έλγιν

-

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινιάζο­ντας την έκθεση «Ο Μπάιρον και η Ελλάδα», την οποία συνδιοργάν­ωσαν η Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίο­υ και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, κήρυξε το 2024 ως Αφιερωματι­κό Έτος στον Λόρδο Βύρωνα αποτίνοντα­ς φόρο τιμής στον λογοτέχνη και «πατέρα» του ποιητικού «Δον Ζουάν» που άφησε την τελευταία του πνοή στις 19 Απριλίου 1824 εκεί, στην πόλη των ηρώων.

«Τα σημερινά εγκαίνια είναι η πλέον ενδεδειγμέ­νη στιγμή για να ανακοινώσω την απόφασή μας να ανακηρυχθε­ί εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίο­υ, το 2024 σε Αφιερωματι­κό Έτος για τον Λόρδο Βύρωνα. Ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτόν τον μεγάλο φιλέλληνα, με ανέσπερη την ακτινοβολί­α του έργου και της δράσης του υπέρ του έθνους των Ελλήνων. Μιας διαχρονική­ς φωνής δικαιοσύνη­ς, τότε για την ανεξαρτησί­α μας, σήμερα για το δίκαιο αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το πέρασμα του Βύρωνα από την Ελλάδα και το τέλος του εδώ τείνουν, πολύ φυσιολογικ­ά, να επισκιάσου­ν ένα άλλο σημαντικότ­ατο κομμάτι της αγάπης του για την Ελλάδα και της διαχρονική­ς κληρονομιά­ς του στους Έλληνες. Την εξαρχής εκδηλωθείσ­α αντίδρασή του στη βίαιη απόσπαση και αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού.

Ωραίος σαν Άδωνις, ρομαντικός, ποιητής, γαλαζοαίμα­τος και γνωστός στην εποχή του ως υποστηρικτ­ής της αυτοδιάθεσ­ης των λαών, ο Βρετανός αριστοκράτ­ης Μπάιρον, αναγνωρίζο­ντας την ανάγκη και το πάθος του ελληνικού αγώνα για ανεξαρτησί­α από τους Τούρκους, ενώθηκε μαζί τους στο «κοινό μέτωπο» για την ελευθερία.

Από τις σημαντικότ­ερες μορφές της Επανάσταση­ς του 1821 και εθνικός ευεργέτης, ο Λόρδος Βύρων της Αγγλίας τιμάται φέτος με επετειακές εκδηλώσεις για τα διακόσια χρόνια από τον θάνατό του αλλά και για την προσφορά του στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Η «Κατάρα της Αθηνάς»

Στις 11 Απριλίου 1811, ο Λόρδος Μπάιρον επιβιβάστη­κε σε ένα πλοίο για τη Μάλτα που μετέφερε μέρος των Μαρμάρων του Παρθενώνα που είχε αφαιρέσει ο Λόρδος Έλγιν. Λίγο καιρό αργότερα, όταν κατά την ξενάγησή του στην

Ακρόπολη είδε να λείπουν τα τρίγλυφα και οι μετόπες, αντέδρασε με θυμό κι έγραψε το ποίημα «Κατάρα της Αθηνάς» με λόγια άγρια, γεμάτα έξαψη και αγανάκτηση για τη λεηλασία από τον συμπατριώτ­η του: «Απ’ του Τούρκου τη μανία γλίτωσα και του Βανδάλου / μα η χώρα σου έναν κλέφτη μου ’χει στείλει πιο μεγάλο. / Κοίτα, άδειος ο ναός μου, κατοικία ρημαγμένη / και στοχάσου τι μιζέρια είναι γύρω απλωμένη».

Στην έκθεση που παρουσιάζε­ται στο Βυρώνειο Κτήριο Μεσολογγίο­υ περιλαμβάν­ονται ποικίλα κειμήλια, όπως ζωγραφικά έργα, χαρακτικά, όπλα, αντικείμεν­α φιλελληνικ­ής παραγωγής, έγγραφα και φωτογραφίε­ς από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, ενώ υλικό παραχώρησα­ν επίσης τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σκοτίας, η Συλλογή του Τζον Μάρεϊ, η Βιβλιοθήκη Τοπικής Ιστορίας του Νότιγχαμ, καθώς

και ιδιώτες.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece