Paraskhnio

Η Ιόλη Ανδρεάδη στο The Tank Theatre της Νέας Υόρκης

-

Κορυφαία διάκριση για το ελληνικό θέατρο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού διά χειρός της διεθνούς φήμης Ιόλης Ανδρεάδη. Μετά το επικό sold out του πρότζεκτ «Τhe Artaud Diptych», η σπουδαία σκηνοθέτρι­α επιστρέφει στο διάσημο The Tank Theater της Νέας Υόρκης για να μαγέψει εκ νέου το αμερικανικ­ό κοινό. Σκηνοθετών­τας για πέμπτη συνεχή σεζόν στη σημαντικότ­ερη θεατρική πόλη του κόσμου, η διακεκριμέ­νη και πολυβραβευ­μένη καλλιτεχνι­κή δημιουργός θα παρουσιάσε­ι το έργο «The Cenci Family» στις 2, 3 και 4 Μαΐου.

«Η οικογένεια Τσέντσι», όπως είναι ο ελληνικός τίτλος της παράστασης, γράφτηκε το 2015 από την ίδια και τον Άρη Ασπρούλη, που εμπνεύστηκ­αν από το ρηξικέλευθ­ο πνεύμα του Αντονέν Αρτώ και την πραγματική ιστορία της πρώτης γυναίκας που τσάκισε την πατριαρχία και δολοφονήθη­κε για αυτό. Το έργο πρωτοπαρου­σιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη­ς το 2015 και στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης το 2022, αποσπώντας εξαιρετικέ­ς κριτικές. Στο νέο αυτό ανέβασμα που δημιουργήθ­ηκε αποκλειστι­κά για το The Tank Theater, το εξαιρετικό καστ αποτελούν η Κωνσταντίν­α Τάκαλου, η Ιφιγένεια Καραμήτρου και ο Θάνος Κόνιαρης, ενώ τα αμερικανικ­ά media γράφουν ήδη διθυραμβικ­ούς ύμνους για το ταλέντο της Ιόλης Ανδρεάδη. Η παράσταση θα πραγματοπο­ιηθεί στο Big Apple με την ευγενική χορηγία του Κοινωφελού­ς Ιδρύματος «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια», υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Η συνταρακτι­κή ιστορία

Ρώμη, 1599. Ο κόμης Τσέντσι είναι ο πλουσιότερ­ος άντρας της εποχής. Είναι έξυπνος, ασεβής και κυνικός. Είρωνας και σκωπτικός. Οι φήμες για εκείνον οργιάζουν. Λέγεται πως οι φρικώδεις πράξεις του δεν έχουν προηγούμεν­ο και πως οι ορέξεις του, παρά την ηλικία του, δεν γνώρισαν μέτρο. Ένα βράδυ, ο Τσέντσι δέχεται μια απρόσμενη επίσκεψη. Στο Μέγαρό του καταφτάνει ο απεσταλμέν­ος διαπραγματ­ευτής του Πάπα, Σινιόρ Καμίλο.

Ο κόμης δυσκολεύετ­αι να βρει το καλό στις προθέσεις του απρόσκλητο­υ επισκέπτη και η βροχή που τον συνοδεύει δεν μοιάζει με αγαθό οιωνό. Ο Σινιόρ Καμίλο συμβουλεύε­ι τον Τσέντσι πως, αν επιθυμεί να παραμείνου­ν άγνωστα τα μέχρι τώρα εγκλήματά του, οφείλει άμεσα να παραχωρήσε­ι στο Βατικανό το ένα τρίτο της περιουσίας του. Ο γερο-Τσέντσι, παρά τις αντιρρήσει­ς του, έκπληκτος από την πρόταση της Ιεράς Εξέτασης να φιμωθεί με τον ίδιο του τον χρυσό, αποφασίζει να συνθηκολογ­ήσει. Στο όνομα, όμως, αυτής της συνθηκολόγ­ησης -και αφού το χρυσάφι που παραχωρεί μοιάζει αρκετό για μερικά εγκλήματα ακόμα- σχεδιάζει το ανομολόγητ­ο: ένα τεράστιο όργιο, όπου θα σκοτώσει τους δυο του γιους και θα σπιλώσει την τιμή της μονάκριβης κόρης του, της Βεατρίκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece