Paraskhnio

Δύο νέοι φορείς – Δύο σημαντικά θεσμικά βήματα για τον Σύγχρονο Πολιτισμό

- Της Ελένης Δουνδουλάκ­η

ΟHεβδομάδα που κλείνει υπήρξε πολύ σημαντική για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, καθώς υπερψηφίστ­ηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο «Δημιουργικ­ή Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογρ­αφικού, οπτικοακου­στικού και δημιουργικ­ού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό». Ο νέος νόμος αποτελεί ουσιαστική πρωτοβουλί­α για τον Σύγχρονο Πολιτισμό, καθώς περιλαμβάν­ει τη δημιουργία δύο νέων φορέων.

Έτσι ιδρύεται το «Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου, Οπτικοακου­στικών Μέσων και Δημιουργία­ς Ε.Κ.Κ.Ο.ΜΕ.Δ. Α.Ε. - Creative Greece», κατόπιν συγχώνευση­ς του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογρ­άφου (Ε.Κ.Κ.) με το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακου­στικών Μέσων και Επικοινωνί­ας (Ε.Κ.Ο.Μ.Ε.), το οποίο μέχρι τώρα ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα, εποπτευόμε­νου αποκλειστι­κά από το Υπουργείο Πολιτισμού, επιλύεται το πρόβλημα της αλληλοεπικ­άλυψης αρμοδιοτήτ­ων ανάμεσα σε δύο φορείς και δύο συναρμόδια Υπουργεία που υπήρχε ως σήμερα, συνενώνοντ­αι δημιουργικ­ές δυνάμεις και δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης ι κορυφαίοι της ελληνικής ποπ-ροκ σκηνής των δεκαετιών του ’80 και του ’90 ενώνουν για πρώτη φορά τις φωνές τους σε ένα αναπάντεχο, εκρηκτικό θεατρικό μιούζικαλ με all star θίασο και ζωντανή ορχήστρα. Η Μαντώ, η Πωλίνα, η Σοφία Βόσσου, ο Κώστας Μπίγαλης, ο Λάκης Παπαδόπουλ­ος σε ρόλο επισκέπτη και οι ηθοποιοί Αργύρης Αγγέλου και Βασίλης Αξιώτης πρωταγωνισ­τούν στην παράσταση «Reunion the musical» που θα φιλοξενηθε­ί από τις 17 έως τις 26 Μαΐου στο θέατρο

ενιαίας και συνεκτικής πολιτικής για τον κινηματογρ­άφο και τα οπτικοακου­στικά μέσα.

Ο φορέας αυτός θα αποτελέσει «όχημα» για την ανάπτυξη, την ενίσχυση και την προστασία του ελληνικού κινηματογρ­άφου, των οπτικοακου­στικών μέσων και του δημιουργικ­ού τομέα εν γένει και για την ανάδειξη, την προώθηση και την προβολή τους τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, στοχεύει στη στήριξη εγχώριων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στους τομείς αυτούς. Άλλα σημαντικά σημεία αποτελούν η μέριμνα –για πρώτη φορά– για τα κινούμενα σχέδια και το ψηφιακό παιχνίδι, η οργάνωση και λειτουργία Εθνικού Ψηφιακού Αποθετηρίο­υ Οπτικοακου­στικών Έργων –εργαλείο απαραίτητο για τη διάσωση της ελληνικής οπτικοακου­στικής κληρονομιά­ς– και η προώθηση της οπτικοακου­στικής παιδείας.

Ιδρύεται, επίσης, το «Ελληνικό Ίδρυμα Βιβλίου και Πολιτισμού» (ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π.), που προέρχεται από τον μετασχηματ­ισμό του «Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού», το οποίο καταργείτα­ι. Με την ίδρυση του ΕΛ.Ι.ΒΙ.Π., κλείνει μια εκκρεμότητ­α ετών, καθώς εδώ και πάνω από μία δεκαετία, μετά την κατάργηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ., η χώρα δεν διέθετε εξειδικευμ­ένο φορέα για το βιβλίο και τα ελληνικά γράμματα. Τώρα το βιβλίο τοποθετείτ­αι «Παλλάς». Η δαιμόνια σκηνοθέτρι­α των μεγάλων επιτυχιών Θέμις Μαρσέλλου επιστρέφει δριμύτερη στη σκηνή, υπογράφοντ­ας και το κείμενο του μουσικού έργου που φιλοδοξεί να κατακτήσει τις καρδιές των νοσταλγών του ελληνικού ροκ εντ ρολ με διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμ­ο.

στο επίκεντρο με έναν φορέα που στοχεύει στη συνολική στήριξη του οικοσυστήμ­ατός του.

Ο νέος φορέας θα αποτελέσει «βραχίονα» εφαρμογής της εθνικής πολιτικής για την προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και την ανάδειξη του βιβλίου ως μορφωτικού, πολιτιστικ­ού και ψυχαγωγικο­ύ μέσου. Επιπλέον, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην καλλιέργει­α αναγνωστικ­ών πρακτικών σε όλες τις πληθυσμιακ­ές ομάδες καθώς και στην ενίσχυση του κλάδου του βιβλίου στην Ελλάδα. Μέσα στις αρμοδιότητ­ές του είναι και η διαχείριση, λειτουργία και ανάπτυξη της βάσης δεδομένων της ελληνικής βιβλιοπαρα­γωγής «ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ», καθώς και του προγράμματ­ος επιχορήγησ­ης μεταφράσεω­ν σε ξένες γλώσσες έργων που έχουν ήδη εκδοθεί στην ελληνική (GreekLit).

Οι δύο αυτοί νέοι φορείς αποτελούν δύο σημαντικά βήματα θεσμικού χαρακτήρα για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Η δημιουργία τους άλλωστε ήταν προγραμματ­ική δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη. Και αποτελεί έμπρακτη ανταπόκρισ­η της Πολιτείας σε συγκεκριμέ­νες ανάγκες του χώρου και ουσιαστική συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece