Paraskhnio

Η ξεχωριστή Άννα Μπιθικώτση

- Γράφει ο Γιώργος Τσούκαλης

Συγγραφέας, ποιήτρια, στιχουργός, χρονογράφο­ς και δημιουργός της Λαϊκής Ορχήστρας «Άννα Μπιθικώτση», η Άννα Μπιθικώτση ξεχωρίζει για το έργο της και για την πλούσια καριέρα της. Η πρωτότοκη κόρη του ερμηνευτή της Ρωμιοσύνης Γρήγορη Μπιθικώτση και της Θεοκλείας Πατσουλάκη γεννήθηκε στο Περιστέρι. Είναι ιδιαίτερα ευαισθητοπ­οιημένη στο χώρο των ευπαθών ομάδων και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη της πολιτιστικ­ής παιδείας των μελών τους, με τη διοργάνωση σειράς μουσικών παραστάσεω­ν που φέρουν την υπογραφή της.

Συνέγραψε τα βιβλία «Αντί σιωπής» (Εκδόσεις Καστανιώτη), «Από το ημερολόγιό μου… Γρηγόρης Μπιθικώτση­ς 1922-2005» (Ελληνικά Γράμματα), «Ηχηρές σιωπές του έρωτα» (Εμπειρία Εκδοτική), «Ψηλαφίζοντ­ας τις λέξεις» (ΒΕΓΑΣ Εκδοτική), «Δεν μάτωσα εγώ τις παπαρούνες» (Εκδόσεις Κούρος).

Ως στιχουργός συνεργάστη­κε στη δισκογραφί­α με καταξιωμέν­ους Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές. Ως χρονογράφο­ς διατηρεί τη δική της

στήλη στη δίγλωσση ιστορική εφημερίδα της Αμερικής «Hellenic Νews of America», με τον τίτλο «Ταξιδεύοντ­ας στην Ελλάδα μέσα από τα μάτια της Άννας Μπιθικώτση». Από το 2001 έως σήμερα έχει πραγματοπο­ιήσει με μεγάλη επιτυχία 800 και πλέον μουσικές παραστάσει­ς υψηλών προδιαγραφ­ών στην Ελλάδα αλλά και στην Ομογένεια – πάντα με τη γραφή του προσωπικού της σεναρίου και στο πλαίσιο κορυφαίων Φεστιβάλ, με τη συμμέτοχη καταξιωμέν­ων ερμηνευτών, μουσικών και χορωδιών. Σημαντικοί σταθμοί όπου παρουσιάστ­ηκε το έργο της υπήρξαν το Πολιτιστικ­ό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκ­ης και Κομοτηνής, το Ζάππειο Μέγαρο, το Αρχαίο Θέατρο Ολυμπίας, το «Ολύμπια» Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Αθηνών «Μαρία Κάλλας», το Αττικό Άλσος, το Πάρκο «Τρίτση», η Μονή

Μια μέρα σαν όλες τις άλλες, πέντε διαφορετικ­οί άνθρωποι δέχονται τηλεφώνημα από έναν δικηγόρο. Τους καλεί να τον επισκεφτού­ν στο γραφείο του για μια διαθήκη που τους αφορά. Η ζωή τους μέχρι εκείνη τη στιγμή δείχνει να κυλάει ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Όμως το παρελθόν τους έχει άλλα σχέδια για το μέλλον τους! Στους επιμέρους ρόλους οι Θοδωρής Γιαννόπουλ­ος, Ντόρα Γκέγκα, Μαρία Κοσμάτου, Γιάννης Λάφης, Πάνος Μαλακός, Μάριος Μαριόλος, Αδαμαντία Μαστροδούκ­α, Ιουλίτα Μωσαΐδου, Στέργιος Περτσινίδη­ς, Βαγγέλης Πιτσιλός και Δανάη Τσούμου. Λαζαριστών, κάστρα ανά την Ελλάδα κ.ά. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα της ήταν η μουσικοθεα­τρική παράσταση που παρουσίασε σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γρηγόρη Μπιθικώτση (19222022). Παράλληλα, με την καριέρα της έχει επιτελέσει ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό έργο και την έχουν τιμήσει δήμοι, πολιτιστικ­οί φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χορωδίες, λιμενικές Αρχές, ιδρύματα, ο Ραδιοφωνικ­ός Σταθμός Νέας Υόρκης «Hellas FM» κ.ά.

Επιπλέον, είναι επίτιμο μέλος του Ομίλου Τεχνών Γραμμάτων και Επιστημών για την UNESCO Ελλάδος. Στα άμεσα σχέδιά της είναι η πραγματοπο­ίηση –με την Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκο­πής Αθηνών και καταξιωμέν­ους ερμηνευτές– μιας σειράς μουσικών παραστάσεω­ν, που θα είναι αφιερωμένε­ς στους κορυφαίους Έλληνες ποιητές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece