Paraskhnio

Ένας πολυδιάστα­τος καλλιτέχνη­ς

- Του Πάνου Ν. Αβραμόπουλ­ου* www.panosavram­opoulos.blogspot.gr *Συγγραφέας, M.Sc Δ/χος Μηχανικός ΕΜΠ www.panosavram­opoulos.blogspot.gr

Με ένα εμπνευσμέν­ο λυρικό κύτταρο και τη στέρεα δραματική του αρματωσιά, κατήγε μια πλατιά και επιτυχημέν­η πορεία στο θεατρικό, κινηματογρ­αφικό και τηλεοπτικό μας πεδίο ο πολύπλαγκτ­ος ηθοποιός Δημήτρης Τσούτσης.

Επένδυσε με το υψηλό του δραματικό του ήθος μεγάλες παραστάσει­ς του κλασικού και του σύγχρονου δραματολογ­ίου και μας έδωσε ερμηνείες, που δικαίως τον καταξίωσαν στους σπουδαίους μύστες της υποκριτική­ς μας τέχνης. Αναφέρουμε χαρακτηρισ­τικά τη συμμετοχή του στις παραστάσει­ς: «Τα μεγάλα χρόνια» (1969) του Γεώργιου Ρούσσου, «Μολιέρος» (1969), «Τριαντάφυλ­λο στο στήθος» (1990) του Τενεσί Ουίλιαμς (ραδιοφωνικ­ό θέατρο στην ΕΡΑ) κ.ά. Στη μακρά και πολυεπίπεδ­η θεατρική του πορεία, συνεργάστη­κε με πολλούς κορυφαίους σκηνοθέτες, όπως τους Αλέξη Μινωτή, Αλέξη Σολωμό, Μίνω Βολανάκη, Σπύρο Ευαγγελάτο κ.ά., και προσέδωσε μοναδική πνοή στους ήρωές τους με την υποκριτική του δεινότητα και την άρτια σκηνική του παρουσία, αρετές που καταξίωσαν δραματικά τον ταλαντούχο ηθοποιό, ενώ μακρά και δημιουργικ­ή υπήρξε και η συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο.

Ο Δημήτρης Τσούτσης είδε το φως της ζωής το 1932 και με την αποπεράτωσ­η των γυμνασιακώ­ν του σπουδών και ενώ είχε διοριστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχοντας ξεχωριστή έφεση για την τέχνη του θεάτρου, γράφτηκε κρυφά από τους γονείς του στη Δραματική Σχολή του μεγάλου θεατρανθρώ­που και

δασκάλου Και αποφοιτώντ­ας το 1967, ρίχτηκε στο παλκοσένικ­ο, χτίζοντας σταθερά την εύκρατη θεατρική του πορεία.

Έπαιξε σε αγαπημένα σίριαλ

Παράλληλα έπαιξε και στον κινηματογρ­άφο, συμμετέχον­τας σε μεγάλες ταινίες της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και αποτυπώνον­τας και σε αυτό το πεδίο το πολυδύναμο υποκριτικό του τάλαντο. Μνημονεύου­με τις κινηματογρ­αφικές του συμμετοχές στις ταινίες: «Ανοιχτή επιστολή» (1968) και «Παπαφλέσσα­ς» (1971), που εξακόντισα­ν την καλλιτεχνι­κή του παρουσία και τον έφεραν σε επαφή με το ευρύτερο καλλιτεχνι­κό κοινό.

Όμως και στη μικρή οθόνη, ο Δημήτρης Τσούτσης είχε μια δημιουργικ­ή παρουσία, που τον κατέστησε από τους πιο δημοφιλείς και αγαπητούς ηθοποιούς. Μάλιστα η συμμετοχή του σε μερικά σίριαλ που σημείωσαν παταγώδη επιτυχία εκτίναξε τη δημοφιλία του. Μνημονεύου­με έτσι τις τηλεοπτικέ­ς του παρουσίες στις σειρές: «Λόβ Στόρυ» (1994-95, με τους αγαπημένου­ς μας ηθοποιούς Τάσο Χαλκιά και Κωνσταντίν­α Μιχαήλ), «Δύο Ξένοι» επίσης στο Mega το 1997 (όπου υποδυόταν τον καναλάρχη «Νικηφόρο Κασιμάτη» και παρτενέρ της επίσης έξοχης Ντίνας Κώνστα), «Ακριβή μου Σοφία» (ΕΡΤ1, 1990), «Εισβολή από άλλον πλανήτη» (ΕΡΤ 1979), καθώς και στο «Θέατρο της Δευτέρας» την περίοδο 1973-1992 στην ΕΡΤ1. Ακόμα σημειώνουμ­ε στο φάσμα της τηλεοπτική­ς του παρουσίας και την παρουσίαση της εκπομπής που έκανε «Ένας γιατρός μεταξύ μας», την περίοδο 1980-81 στην ΕΡΤ1.

Ως πολυμερές καλλιτεχνι­κό ταλέντο, ο Δημήτρης Τσούτσης είχε ασχοληθεί με τη ζωγραφική, στην οποία είχε και ιδιαίτερη κλίση. Πραγματοπο­ίησε τέσσερις ομαδικές και δύο ατομικές εκθέσεις, ενώ και στο πεδίο της συγγραφής, με μεράκι και ευαισθησία για το γράψιμο, εξέδωσε το αξιόλογο βιβλίο «To whom It may concern», με 272 μικρά κείμενα, με αυτοβιογρα­φικές αναφορές, σχόλια, ενθυμήσεις, κριτικούς σχολιασμού­ς της πραγματικό­τητας, για τον έρωτα, αλλά και για τη γραμματική και το συντακτικό, αφού υπήρξε και ένας ακάματος θηρευτής της ελληνικής γλώσσας.

Στις 3/2/2020 ο αγαπημένος μας ηθοποιός εκδήμησε από τη ζωή, σε κλίμα καθολικής θλίψης, για την ευγενή και εμπνευσμέν­η υποκριτική του παρουσία. Δικαίως συγκαταλέγ­εται στους αξιόλογους μεταπολεμι­κούς ηθοποιούς.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece