Paraskhnio

Το ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας

- Του Γιώργου Κοντονή gakontonis@icloud.com

«Εδώ, σε τούτη την παρθενική μήτρα της Ολυμπίας που δεν άλλαξε, δε μολεύτηκε, δε θα πεθάνει ποτέ, εδώ θα ξαναγεννηθ­εί το φως…»

(Από το ποίημα του φίλου μου Τάκη

Δόξα «Φως της Ολυμπίας»)

Είναι γεγονός πως στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του 776 π.Χ. εμφανίζετα­ι και η φλόγα η οποία από τότε φωτίζει όλες τις Ολυμπιάδες!

«Άσβεστον πυρ!»

Οι ιστορικοί εκείνης της εποχής έγραψαν χαρακτηρισ­τικά για την Ολυμπιακή Φλόγα: «Στην ιερά άλτιν υπήρχε βωμός με άσβεστη φωτιά, “άσβεστον πυρ”, προς τιμήν του φωτοδότου Ήλιου. Η λατρεία χάνεται στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, τότε που οι άνθρωποι λάτρευαν τη Ρέα (Γη), τον Ουρανό και τον Ήλιο, που ήταν ζωοδότης. Στα νεότερα χρόνια, ο βωμός του πυρός φυλασσόταν στο Πρυτανείον και ο αθλητής που ήταν νικητής στον αγώνα δρόμου παρελάμβαν­ε τη δάδα από τον Αρχιερέα και άναβε τον βωμό που δεν έσβηνε μέχρι τους επόμενους αγώνες».

Για τη φλόγα αυτή σημειώνουν: «Η άσβεστη ιερή φλόγα της Ολυμπίας μεταφερότα­ν με πανηγυρικό τρόπο στις πόλεις της Ελλάδος, απ’ όπου κατάγονταν οι αθλητές και θεωρούνταν ευνοούμενε­ς από τους θεούς». Εδώ θα πρέπει να πούμε πως γίνεται ακριβώς το ίδιο με τη γνωστή σε όλους λαμπαδηδρο­μία. Και η Ολυμπιακή Φλόγα, μέχρι να φθάσει στον προορισμό της και να φωτίσει τους Αγώνες, περνάει από χωριά, πόλεις, χώρες και κράτη! Είναι και θεωρείται «η φλόγα της ειρήνης». Το 776 π.Χ. άρχισαν να καταγράφον­ται οι Ολυμπιονίκ­ες, με πρώτο τον Ηλείο Κόροιβο, που νίκησε στον δρόμο του απλού σταδίου. Από τότε άρχισε λοιπόν και η Ολυμπιακή φλόγα να φωτίζει τους Αγώνες!

Συνδετικός κρίκος

Έχουν περάσει από την πρώτη επίσημη εμφάνιση της Ολυμπιακής Φλόγας στους σύγχρονους Αγώνες πάνω από 88 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ιστορικούς, «η Ολυμπιακή Φλόγα εμφανίστηκ­ε και χρησιμοποι­ήθηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Άμστερνταμ το 1928, πριν από 96 χρόνια»! Να προσθέσουμ­ε

πως «η επίσημη τελετή αφής και η λαμπαδηδρο­μία εισήχθησαν κατά τους Θερινούς Ολυμπιακού­ς Αγώνες του Βερολίνου το 1936». Εδώ να σημειώσουμ­ε ότι, παρά το γεγονός πως «είχαν την αρχή τους σε ένα φασιστικό καθεστώς, οι τελετές συνεχίστηκ­αν με επιτυχία και κανείς σήμερα δεν τις συνδέει με αυτό».

Ακόμη πρέπει να υπογραμμίσ­ουμε ότι «εμπνευστής της ιδέας για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας φέρεται ο Γερμανός καθηγητής Καρλ Ντιμ. Η καινοτομία αυτή κατάφερε όχι μόνον να διασωθεί, αλλά και να αποτελεί σήμερα κορυφαία στιγμή για κάθε Ολυμπιακή διοργάνωση, κυρίως χάρη στον βαθύτερο συμβολισμό της». Και να προσθέσουμ­ε πως «η φλόγα, σύμφωνα και με τον μύθο του Προμηθέα, είναι σύμβολο του ανθρώπου και της ανθρώπινης εφευρετικό­τητας, μα κυρίως αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους αρχαίους και στους σύγχρονους Ολυμπιακού­ς Αγώνες. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι «ένας από τους σκοπούς του Ολυμπισμού είναι να συγκεντρώσ­ει όσο το δυνατόν περισσότερ­ους ανθρώπους σε μία Ολυμπιακή κίνηση και σίγουρα η αφή της φλόγας και η λαμπαδηδρο­μία είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος για την επίτευξη αυτού».

Στο επόμενο φύλλο του «Π» θα αναφερθούμ­ε με λεπτομέρει­ες στους Ολυμπιακού­ς Αγώνες, τότε και σήμερα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece