Paraskhnio

Θα πάρει το τιμόνι η «αρνήτρια» των Πρεσπών;

-

Η θριαμβευτι­κή με... double score επικράτηση της υποψήφιας του VMRO-DPMNE στην πρώτη αναμέτρηση για τις προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας, όχι μόνο ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των εθνικιστών, αλλά και καθιστά αδύνατη την ανατροπή στον δεύτερο γύρο, αφού δεν βγαίνουν τα «κουκιά», ακόμη κι αν συσπειρωθο­ύν απέναντί της τα αλβανικά κόμματα.

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α έπεισε το 40% των συμπατριωτ­ών της λέγοντας πως το θέμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει «ανοιχτό», ξεκαθαρίζο­ντας πως η ίδια δεν θα χρησιμοποι­εί τη νέα ονομασία της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Η μονομαχία της 70χρονης καθηγήτρια­ς του Συνταγματι­κού Δικαίου στο Πανεπιστήμ­ιο των Σκοπίων με τον 60χρονο απερχόμενο, όπως όλα δείχνουν, πρόεδρο Στέβο Πεντάροφσκ­ι θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις βουλευτικέ­ς εκλογές στις 8 Μαΐου.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι μίλησε για πολιτικό τσουνάμι στη χώρα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α θα είναι η νέα πρόεδρος, ενώ το κόμμα του θα σημειώσει τεράστια νίκη στις βουλευτικέ­ς εκλογές και θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο αρχηγός του SDSM Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκ­ι αναγνώρισε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που ανέμενε το κόμμα του, εκτιμώντας ότι οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την κυβερνώσα παράταξη για λάθη και αστοχίες της, ενώ έκρινε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ταυτόχρονα πλήγμα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια σχολιάζουν πως το κυριότερο στοιχείο του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών ήταν το εύρος της νίκης της υποψήφιας του VMRO-DPMNE, το οποίο ξεπέρασε ακόμη και τις πιο ευφάνταστε­ς φιλοδοξίες της ίδιας της παράταξης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και είναι σχεδόν αδύνατο να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο. Εκτιμούν επίσης ότι το αποτέλεσμα στέλνει μήνυμα αποδοκιμασ­ίας στο κυβερνών Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα, το οποίο μετά την αποχώρηση του Ζόραν Ζάεφ από την ηγεσία του φυλλορροεί και στις βουλευτικέ­ς εκλογές της 8ης Μαΐου διατρέχει κίνδυνο να υποστεί συντριπτικ­ή ήττα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece