Paraskhnio

Συναγερμός για καλοκαίρι «κόλαση» από τις φωτιές

- του Κώστα Παπαδόπουλ­ου papadkos@gmail.com

Πυροσβεστι­κή και Πολιτική Προστασία το τελευταίο 15ήμερο αντιμετωπί­ζουν καθημερινά περισσότερ­ες

από 48 αγροτοδασι­κές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστι­κή, αν και μας χωρίζουν λίγα εικοσιτετρ­άωρα από την επίσημη έναρξη της αντιπυρική­ς περιόδου (σ.σ. την 1η Μαΐου), καθώς οι πρώτες δασικές πυρκαγιές έχουν κάνει την εμφάνισή τους και οι προβλέψεις των μετεωρολόγ­ων είναι δυσοίωνες.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το διάστημα από τις 18:00 το απόγευμα της 8ης Απριλίου έως τις 18:00 το απόγευμα της 24ης Απριλίου εκδηλώθηκα­ν σε όλη τη χώρα 731 αγροτοδασι­κές πυρκαγιές εκ των οποίων οι 665 αντιμετωπί­στηκαν άμεσα, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσει­ς δόθηκε μάχη με επίγεια και εναέρια μέσα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έκρουσε από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για «μια μάχη εθνική που μας αφορά όλους» και προσθέτοντ­ας πως «έτσι θα πάμε όλο το καλοκαίρι. Είναι μια τεράστια μάχη, μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και παρακαλώ θερμά σε αυτό το σύστημα, στο οποίο έχουμε οργανώσει τους εθελοντές και τους πολίτες –η Αστυνομία είναι εκεί και βοηθάει, όπως και ο Στρατός και οι δασεργάτες μας– να συνδράμουμ­ε όλοι μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστημονι­κή κοινότητα, που προειδοποι­εί για ένα καλοκαίρι ακόμη πιο δύσκολο από το περσινό, με πολλές πιθανές εστίες ανάφλεξης και μεγάλες πυρκαγιές. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν ανεβάσει τις θερμοκρασί­ες και δημιουργού­νται ανησυχητικ­ές συνθήκες για ένα ακόμη πιο θερμό και ξηρό καλοκαίρι», σημειώνει ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλον­τος του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπ­ουλος.

Η Ελλάδα βίωσε τον πιο θερμό χειμώνα των πολλών τελευταίων ετών, ο οποίος μάλιστα συνδυάστηκ­ε με περιορισμέ­νες χιονοπτώσε­ις και βροχοπτώσε­ις, ενώ στα δάση μας εντοπίζετα­ι ένα εκρηκτικό μείγμα ξηρασίας, υψηλών θερμοκρασι­ών και συσσωρευμέ­νης εύφλεκτης ύλης. Ακόμη και ορεινές περιοχές, σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχετικά ασφαλείς λόγω αυξημένης υγρασίας, πλέον προβληματί­ζουν τους επιστήμονε­ς που κάνουν λόγο για πρωτοφανή πύρινη απειλή το φετινό καλοκαίρι. Η φωτιά που ξέσπασε στα Πιέρια Όρη στις αρχές του μήνα και κινητοποίη­σε τουλάχιστο­ν για τρεις ημέρες τον κρατικό μηχανισμό είναι ένα τέτοιο χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα. «Αυτή την

περίοδο έχουμε αυξημένη δραστηριότ­ητα πυρκαγιών. Είναι συνθήκες πολύ ανησυχητικ­ές, χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί όσο θα πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι, οι μετεωρολογ­ικές συνθήκες θα γίνονται πιο δύσκολες», διαμηνύει ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρ­ολόγος-ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών. Κι ακόμη το ημερολόγιο δείχνει μόλις 27 Απριλίου...

Από νωρίς σε θέσεις μάχης

Γνωρίζοντα­ς τις «εκρηκτικές» συνθήκες που έχουν διαμορφωθε­ί, ο κρατικός μηχανισμός προσπάθησε ακόμη και τον χειμώνα να διορθώσει λάθη και παραλείψει­ς δεκαετιών. Με σύγχρονα τεχνολογικ­ά μέσα – όπως το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφόρων «Copernicus»– με drones, με αυτοψίες κ.ά., έγινε μία μεγάλη προσπάθεια για διάνοιξη αντιπυρικώ­ν ζωνών και για απομάκρυνσ­η καύσιμης ύλης από τα δάση. Φυσικά πρόκειται για μέτρα που από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να ανακόψουν μία πύρινη κόλαση, ωστόσο αποτελεί κοινή παραδοχή ότι δόθηκε βάρος στην «στην ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικώ­ν με επίκεντρο την πρόληψη», όπως επεσήμανε και ο κ. Κικίλιας. Το νέο επιχειρησι­ακό σχέδιο του Πυροσβεστι­κού Σώματος προβλέπει ότι τα οχήματα πρώτης κινητοποίη­σης (σ.σ. μετά την ειδοποίηση από το Κέντρο Επιχειρήσε­ων για συμβάν) αυξάνονται από ένα σε δύο, ενώ γίνεται προσπάθεια να αυξηθούν και τα μέλη των πληρωμάτων τους. Παράλληλα, το τρίτο όχημα που θα φτάνει για να επιχειρήσε­ι θα έχει μαζί του και αξιωματικό, ο οποίος θα ενημερώνει τους ανωτέρους και ανώτατος αξιωματικό­ς (σ.σ. αρχιπύρχος και άνω) θα δίνει σαφείς κατευθύνσε­ις για την αντιμετώπι­ση τυχόν μεγάλης πυρκαγιάς.

Μία ακόμη αλλαγή έχει να κάνει με την αξιοποίηση των δυνάμεων που θα φτάσουν στην Ελλάδα ως ενισχυτική δύναμη από άλλα κράτη. Πλέον, τα πληρώματα αυτά θα βρίσκονται σε «πλήρη» επιχειρησι­ακή δράση και όχι σε «αναμονή» όπως συνέβαινε τα προηγούμεν­α χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι εντάσσοντα­ι σε πρόγραμμα... βαρδιών, όπως οι Έλληνες συνάδελφοί τους. Κομβικός ρόλος προβλέπετα­ι και για τους άνδρες των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσε­ων (ΕΜΟΔΕ) –ευρύτερα γνωστοί ως «δασοκομάντ­ο»– οι οποίοι πλέον θα επιχειρούν, εκτός από την Αττική (Ελευσίνα), στη Θεσσαλονίκ­η, το Ηράκλειο, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα, από ακόμη 10 περιοχές της χώρας και συγκεκριμέ­να: Αλεξανδρού­πολη, Κοζάνη, Τρίπολη, Βόλος, Ρόδος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά. Μάλιστα, για τα στελέχη των ΕΜΟΔΕ (σ.σ. ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για ενίσχυση φέτος με άλλα 700 άτομα), προβλέπετα­ι πλέον και μετακίνηση προς τα πύρινα μέτωπα όχι μόνο με αερομεταφο­ρά, αλλά και με έτερα μέσα. Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα προβλέπετα­ι απογείωση στο πρώτο 20λεπτο από την έναρξη της φωτιάς, ενώ ο στόλος θα είναι εφάμιλλος του περσινού (σ.σ. 88 αεροσκάφη και ελικόπτερα).

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Πολιτικής Προστασίας και Πυροσβεστι­κής με άλλους φορείς, πλέον είναι υποχρεωτικ­ή η παρουσία υποστηρικτ­ικής ομάδας της Δασικής Υπηρεσίας στο μέτωπο, ενώ σε real time θα γίνεται ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, που υποχρεούντ­αι να έχει σε ετοιμότητα εθελοντικέ­ς ομάδες, υδροφόρες καθώς και μηχανήματα έργου για διάνοιξη αντιπυρικώ­ν ζωνών. Μάλιστα, για πρώτη φορά φέτος, οι πολίτες-ιδιοκτήτες οικοπέδων θα πρέπει να δηλώνουν σε μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα τις εργασίες καθαρισμού που έχουν κάνει στην περιουσία τους.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece