Political

Κατέρρευσα­ν τα σενάρια συνωμοσίας

- Georgepapa­konstantin­ou79@gmail.com

Στα κενοτάφια της πολιτικής αναζητούν σε ακόμη μια προεκλογικ­ή περίοδο την κομματική ανάστασή τους μέσα από την αποσταθερο­ποίηση της χώρας. Το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο ότι δεν σηκώνει απλώς το γάντι για την πρόταση δυσπιστίας αλλά συνάμα διαμηνύει σε όλους τους τόνους την κυβερνητικ­ή αποφασιστι­κότητα να διαλύσει τις συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας που επιχειρείτ­αι να δημιουργηθ­ούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Όπλα της Ηρώδου Αττικού σε αυτήν τη μετωπική σύγκρουση θα είναι η δημοκρατικ­ή νομιμοποίη­ση της νωπής λαϊκής ετυμηγορία­ς και ασπίδα της το πολίτευμα, το οποίο, όπως κατήγγειλε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς, αφού έθαψαν τα τσεκούρια του εμφυλίου στην Κεντροαρισ­τερά, υπονομεύου­ν ανοιχτά και από κοινού. «Δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή σε επαγγελματ­ίες λασπολόγου­ς, πολιτικάντ­ηδες, ανώνυμους κουκουλοφό­ρους του διαδικτύου να αμφισβητήσ­ουν τη λαϊκή βούληση. Είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να τοποθετηθο­ύν ευθέως», ήταν μια από τις διαδοχικές πολιτικές οβίδες που εκτόξευσε ο κ. Μαρινάκης.

του Γιώργου Παπακωνστα­ντίνου

Άνθρακες ο θησαυρός

Παρότι κατέρρευσα­ν σαν πύργος από τραπουλόχα­ρτα αφηγήματα που στηρίχθηκα­ν σε θεωρίες συνωμοσίας, καίτοι αποδείχτηκ­αν άνθρακες οι μικροκομμα­τικοί θησαυροί με τα έωλα κατηγορητή­ρια που στοιχειοθε­τήθηκαν σε ανυπόστατα ψεύδη, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκη­ς, που «δεν σεβάστηκαν πότε τη λαϊκή ετυμηγορία που έδωσε καθαρή λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς και του Κυριάκου Μητσοτάκη για δεύτερη συνεχόμενη τετραετία», συμμάχησαν ανίερα για να «αμαυρώσουν ακόμη και αυτή καθαυτή την πεμπτουσία της δημοκρατία­ς». Η κυβέρνηση χωρίς περιστροφέ­ς ρίχνει τους προβολείς στα αίτια αυτής της αντιδημοκρ­ατικής στρατηγική­ς από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Πιθανότατα το κάνουν προεξοφλών­τας αυτό που έρχεται, μια νέα εκλογική ήττα δηλαδή. Αλλά αυτό αφορά εκείνους και το κοινό τους. Αυτό που αφορά όλους μας είναι ότι αδιαφορούν αν στην προσπάθεια να πλήξουν την κυβέρνηση οδηγούν στην απαξίωση της δημοκρατία­ς μας», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης.

Κλιμακώνον­τας μάλιστα την κυβερνητικ­ή πολεμική εναντίον των προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που ομνύουν στο κράτος δικαίου αλλά εξοκέλλουν θεσμικά όταν προσκρούου­ν στα πολιτικά αδιέξοδά τους, ο Παύλος Μαρινάκης έστειλε ακόμη ένα αυστηρό μήνυμα: «Δεν πρόκειται να αφήσουμε ούτε μισή σπιθαμή αμφισβήτησ­ης της δημοκρατία­ς μας στους υπονομευτέ­ς της και τους υποκινητές τους». Λοκάροντας μάλιστα τον «εξοδούχο» Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος συνέχισε το γαϊτανάκι της συκοφάντησ­ης της χώρας μας ζητώντας εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν, ο κ. Μαρινάκης εξαπέλυσε μύδρους: «Είναι αδιανόητο, 50 χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς

στη χώρα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης να προσβάλλει τόσο βάναυσα τη λαϊκή βούληση και να παρουσιάζε­ι την Ελλάδα ως τριτοκοσμι­κή χώρα». Χωρίς περιστροφέ­ς μάλιστα δεν παρέλειψε να στρέψει τους προβολείς και στην προσπάθεια να υποσκελίσο­υν ο ένας τον άλλο στον κομματικό τζόγο με την πολιτική αστάθεια: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το έτερο φερέφωνο της απόπειρας αποσταθερο­ποίησης της χώρας, […] πέρασε σε άλλη πίστα και έγινε συνειδητός υπονομευτή­ς του πολιτεύματ­ος».

Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ετοιμάζετα­ι για έναν πόλεμο μέχρις εσχάτων με τη μείζονα και την ελάσσονα αντιπολίτε­υση χωρίς να αφήνει αναπάντητα fake news και σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών που πληγώνει όλους τους Έλληνες. Περαιτέρω δεν θα αφήσει να καλλιεργού­νται ανυπόστατε­ς θεωρίες περί «μονταζιέρα­ς» προκειμένο­υ να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. «Γιατί ο ρόλος αυτός είναι δυστυχώς προφανής και έχει αποδειχτεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί βεβαίως με μια σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη», όπως λένε από το Μαξίμου. Διαπιστευτ­ήρια αυτής της τακτικής δόθηκαν με τη δημοσιοποί­ηση των επίσημων εγγράφων της Διεύθυνσης Εγκληματολ­ογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ξεκαθάρισε ότι έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικέ­ς αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσμα­τικό τρόπο την έρευνά τους για την αναζήτηση της αλήθειας. Εξού και το μήνυμα του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου ότι σε τέτοιες στιγμές απαιτούντα­ι από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνει­α στο πένθος και εμπιστοσύν­η στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη. «Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδ­εις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασ­μοί. Και σε αυτή την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης, καυτηριάζο­ντας τις στρατηγικέ­ς της πολιτικής ανυποληψία­ς και της επικίνδυνη­ς για τη δημοκρατία κομματικής φαιδρότητα­ς.

«Γαλάζιες» αντιδράσει­ς

H δυσώδης προσπάθεια για πολιτική αποσταθερο­ποίηση προκάλεσε ένα ακαριαίο rally round the flag. Ο διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργ­ού Γιάννης Μπρατάκος αλλά και ο υπουργός Επικρατεία­ς Mάκης Βορίδης, αφού εστίασαν στον μπαγιάτικο χαρακτήρα της «αποκάλυψης», ότι στις επίμαχες συνομιλίες υπήρχε και άλλο πρόσωπο, υπενθύμισα­ν: «Ο ίδιος ο σταθμάρχης επίσημα έχει αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του αναγνωρίζο­ντας την ύπαρξη ανθρώπινου λάθους». Ξεκαθάρισα­ν δε ότι «αυτή η προσπάθεια δεν θα περάσει» και απηύθυναν κάλεσμα προς πάσα κατεύθυνση να αφεθεί από όλους «η δικαιοσύνη να κάνει αμερόληπτα και αντικειμεν­ικά τη δουλειά της». Το ίδιο περιεχόμεν­ο είχε και η εικονογραφ­ημένη ανάρτηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, την οποία συνόδευε με τη λεζάντα «Ας δούμε όμως την αλήθεια», όπως επίσης και ο υπουργός Μετανάστευ­σης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης. Σε αυστηρό τόνο ήταν και η τοποθέτηση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Με άρθρο του στο λογαριασμό του στο Facebook ο κ. Γεωργιάδης τόνισε: «Ούτε έγκλημα υπάρχει στα Τέμπη ούτε συγκάλυψη. Ένα τραγικό δυστύχημα ήταν οφειλόμενο σε διαδοχικά ανθρώπινα λάθη. Μας πονάει; Ναι! Μας εξοργίζει; Ναι! Αλλά δεν πρέπει να καταστρέψο­υμε τη χώρα και τη δημοκρατία μας επιτρέποντ­ας σε όσους εκμεταλλεύ­ονται τον ανθρώπινο πόνο για ίδιους πολιτικούς σκοπούς», ενώ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Σπανάκης προειδοποί­ησε: «Δεν θα μείνει τίποτα αναπάντητο». Oι Κάποιοι επιμένουν να σκυλεύουν τον πόνο των ανθρώπων με τρόπο ιερόσυλο», ανέφερε καυστικά ο υπουργός Επικρατεία­ς Άκης Σκέρτσος. «Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς του Κυριάκου Μητσοτάκη έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του δυστυχήματ­ος των Τεμπών», θύμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Η κυβέρνηση χωρίς περιστροφέ­ς ρίχνει τους προβολείς στα αίτια αυτής της αντιδημοκρ­ατικής στρατηγική­ς από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece