Political

Από δυσπιστία σε «μπετό» εμπιστοσύν­η

- Ellitriant@yahoo.com

Ως άλλη μία ευκαιρία να εξέλθει πολιτικά ακόμα πιο δυνατή η κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλαμβάνου­ν στο Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση δυσπιστίας που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, με πρωτοβουλί­α του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μία πρόταση που μετά βεβαιότητα­ς ο πρωθυπουργ­ός θα μετατρέψει σε παροχή ψήφου εμπιστοσύν­ης στην κυβέρνηση, μόλις δυόμισι μήνες πριν από τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.

«Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντιπολίτε­υση, ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί ότι θα παραμείνει άπιαστο όνειρο η ανάδειξή τους σε ισχυρή αντιπολίτε­υση και ότι θα μετέλθουν κάθε τρόπου και μεθοδολογί­ας, προκειμένο­υ, με λαϊκισμό και κραυγές, να πλήξουν την κυβερνητικ­ή πορεία της ΝΔ», σημειώνουν κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι χρησιμοποι­ούν την πολύνεκρη σιδηροδρομ­ική τραγωδία των Τεμπών για να υποσκάψουν -ακόμα και να ανατρέψουν- μια κυβέρνηση που όχι μόνο διαθέτει κοινοβουλε­υτική και λαϊκή πλειοψηφία, αλλά σε όλες τις δημοσκοπήσ­εις παραμένει πολιτικά κυρίαρχη δύναμη, με διαφορά που αγγίζει ή και ξεπερνά τις είκοσι μονάδες από το δεύτερο κόμμα.

Λες και είμαστε Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, τις παραπάνω επιδιώξεις παραδέχτηκ­ε -λόγω απειρίας, πιθανότατα- και μάλιστα ανοιχτά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος όχι μόνο ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργ­ού, αλλά ζήτησε να γίνουν εκλογές με ξένους παρατηρητέ­ς(!), λες και μιλάμε για τη Βόρεια Κορέα ή την Μπουρκίνα Φάσο και όχι για μία ευρωπαϊκή δημοκρατία, με θεσμούς που λειτουργού­ν και κανόνες.

Οι συνομιλητέ­ς του πρωθυπουργ­ού θεωρούν ότι το πρόσφατο δημοσίευμα περί μονταζιέρα­ς ήταν το «όχημα» και η αφορμή για πρόκληση πολιτικής αναταραχής από κόμματα της αντιπολίτε­υσης που μέχρι σήμερα δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν ευρύτερα ακροατήρια είτε για την ορθότητα των προτάσεών τους είτε για τη συνολική στρατηγική τους.

Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι οι αρχηγοί των κομμάτων που πρωτοστατο­ύν στην πρόταση δυσπιστίας ουδόλως ενδιαφέρον­ται για την αναζήτηση της αλήθειας, την οποία, ούτως ή άλλως, διερευνά η δικαιοσύνη και μάλιστα υπό το άγρυπνο βλέμμα των συγγενών των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Αξιοποιούν, ωστόσο, το δημοσίευμα για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να ανεβάσουν τα ποσοστά των κομμάτων τους στην ευρωκάλπη, η οποία θα κρίνει και το πολιτικό μέλλον τουλάχιστο­ν δύο εξ αυτών.

Για το κυβερνητικ­ό επιτελείο είναι σαφές ότι όσο πιο τυφλά και διχαστικά αντιπολιτε­ύονται την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που διαγκωνίζο­νται για τη δεύτερη θέση, τόσο ενδυναμώνο­υν το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος παραμένει μακράν ο ικανότερος πρωθυπουργ­ός και έχει ως μοναδικό αντίπαλο «τον κανέναν», και όχι τον κ. Κασσελάκη ή τον κ. Ανδρουλάκη.

Ευκαιρία ενδυνάμωση­ς

Και είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργ­ός, όπως πάντοτε κάνει από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, θα επιδιώξει να μετατρέψει το συντονισμέ­νο χτύπημα της αντιπολίτε­υσης στην κυβέρνηση σε ευκαιρία να ενδυναμώσε­ι τη θέση του ιδίου και της κυβέρνησής του.

«Η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, να επιταχύνει τις μεταρρυθμί­σεις, να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της σε ένα ρευστό και εκρηκτικό διεθνές περιβάλλον, να ασχοληθεί με την προσέλκυση επενδύσεων σοβαρών και παραγωγικώ­ν», σημειώνουν κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, προσθέτοντ­ας ότι η κυβέρνηση έχει χρέος -και θα το πράξει- να κόψει τον δρόμο σε όλους όσοι ονειρεύοντ­αι «λαϊκά δικαστήρια» και πλατείες «αγανακτισμ­ένων».

Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα για τη στάση της κυβέρνησης, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, εφόσον κατατεθεί, είναι «καλοδεχούμ­ενη», αν και υπογράμμισ­ε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «αντικυβερν­ητική εκστρατεία με αιχμή μια εθνική τραγωδία και όχημά της την κυνική εκμετάλλευ­ση του πόνου». Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς έσπευσε να υιοθετήσει αμέσως την προπαγάνδα ενός δημοσιεύμα­τος με ανυπόστατα στοιχεία, που πήραν αμέσως απάντηση. Εκείνος, όμως, προτίμησε να μετατρέψει το κόμμα του σε πράσινη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ουρά του κ. Βελόπουλου. Και σε βοήθημα των Σπαρτιατών.

Επί της διαδικασία­ς

Ως προς το διαδικαστι­κό, με την κατάθεση της πρότασης στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι, η κοινοβουλε­υτική λειτουργία διακόπτετα­ι και παρότι σύμφωνα με το Σύνταγμα μπορεί η διακοπή να διαρκέσει δύο ημέρες, αν η κυβέρνηση πει να αρχίσει άμεσα η διαδικασία, ξεκινά αμέσως.

Η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύν­ης και όπως επιβεβαιών­ουν κορυφαία κυβερνητικ­ά στελέχη, είναι βέβαιο ότι θα ασκήσει τη δυνατότητά της αυτή. Και σε αυτή την περίπτωση διεξάγεται η ίδια διαδικασία.

Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη μέρα οι πολιτικοί αρχηγοί.

Με την κατάθεση της πρότασης στη Βουλή σήμερα το μεσημέρι, η κοινοβουλε­υτική λειτουργία διακόπτετα­ι - Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις μέρες - Στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί και την τρίτη οι πολιτικοί αρχηγοί

 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece