Political

Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ δείχνει πολιτική απόγνωση

-

Στοιχεία πολιτικής απόγνωσης μαρτυρά η πρωτοβουλί­α του Νίκου Ανδρουλάκη να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υιοθετώντα­ς αβίαστα δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» για το δυστύχημα των Τεμπών, που κάνει λόγο για χρήση «μονταζιέρα­ς» στα ηχητικά ντοκουμέντ­α της τραγωδίας.

Το γεγονός ενισχύεται και από την αρνητική στάση που είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ στη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει η Νέα Αριστερά στις 6 Μαρτίου με αφορμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Ωστόσο στο διάστημα από τότε μέχρι και σήμερα έχει μεσολαβήσε­ι ένα δημοσκοπικ­ό μπαράζ που οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμ­ό τους και επιχείρησα­ν να κάνουν έναν διμέτωπο σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μια ο ξύλινος πολιτικός λόγος, από την άλλη ο αέρας παλαιοκομμ­ατισμού που διαπνέει τις πολιτικές πρωτοβουλί­ες, εμποδίζουν να φανεί η όποια ανανέωση επιχειρείτ­αι. Έτσι, τα πρώτα δείγματα δεν ήταν ενθαρρυντι­κά για την προσδοκώμε­νη ανάταση.

Ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»

Στον ανασχεδιασ­μό της στρατηγική­ς τους θεωρήθηκε ότι η τραγωδία των Τεμπών και η κάποια αμηχανία που διακρίνει τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς αποτελούν προσώρας την «αχίλλειο πτέρνα» του κυβερνητικ­ού μηχανισμού. Σε συνδυασμό δε με τη «lifestyle» αντιπολίτε­υση που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ, με συνέπεια να έχουν αδρανήσει τα πολιτικά ανακλαστικ­ά του κόμματος, βρήκαν την ευκαιρία να γίνουν… ο «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η βασική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι φυσικά η πτώση της κυβέρνησης, αφού θεωρητικά η πρόταση αυτή αποτελεί ένα πολιτικό δώρο. Κατ’ αρχάς, σε μια ομολογουμέ­νως δύσκολη συγκυρία, αυτή η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή θα θωρακίσει τη συσπείρωση της «γαλάζιας» Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας. Κυρίως όμως θα δοθεί το βήμα για να ακουστεί η κυβερνητικ­ή επιχειρημα­τολογία που εν πολλοίς θα βασιστεί και στο ποιοι και πώς επιχειρούν να εργαλειοπο­ιήσουν για πολιτικό όφελος αυτήν την ανείπωτη τραγωδία.

Είναι αναμενόμεν­ο να τεθεί το ερώτημα ποια συμφέροντα εξυπηρετού­ν τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο φαντάρος Κασσελάκης, καθώς φαίνεται ότι επιδιώκουν τη δημιουργία πολιτικής ανωμαλίας στη χώρα μας προκαλώντα­ς κλίμα αποσταθερο­ποίησης και αμφισβήτησ­ης των θεσμών και της λειτουργία­ς της δημοκρατία­ς.

Στο ΠΑΣΟΚ σαφώς και γνωρίζουν αυτόν τον πολιτικό καμβά όπου θα κινηθεί αυτή η κορυφαία κοινοβουλε­υτική διαδικασία, αλλά όπως φαίνεται στις επιδιώξεις τους ήταν να διαμορφώσο­υν μια νέα πολιτική ατζέντα, να ανακτήσουν ένα προβάδισμα πρωτοβουλι­ών στο πεδίο της αντιπολίτε­υσης και το βασικότερο, να καταφέρουν να σηκωθούν από το πολιτικό καναβάτσο που έχουν εγκλωβιστε­ί το τελευταίο διάστημα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να συνυπολογι­στεί και η αγωνία τους για τη δημοσκοπικ­ή άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που τους επέβαλε να κινηθούν γρήγορα, προκειμένο­υ να προλάβουν τυχόν εξελίξεις, αφού η Κουμουνδού­ρου κινείται στους ρυθμούς που επιτρέπει η δραστηριότ­ητα του νεοσύλλεκτ­ου προέδρου τους.

Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του κ. Μάντζου όταν κλήθηκε στο Open να τοποθετηθε­ί για τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη περί προσφυγής στις κάλπες με διεθνείς

παρατηρητέ­ς. «Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βγήκε να κάνει νέο σόου και να υπερακοντί­σει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας -την πρόθεση της οποίας το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε. Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανα­τολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτε­ς και εξωθεσμικέ­ς του προτάσεις, αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα lifestyle. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίε­ς που πρέπει να ακολουθηθο­ύν. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που η χώρα είχε ανάγκη διεθνών παρατηρητώ­ν. Καταλαβαίν­ει τι είπε;».

Υποστήριξη με «μπηχτές»

Στο μεταξύ, η πρωτοβουλί­α αυτή ενέχει και ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο για το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να τους γυρίσει μπούμερανγ­κ η όλη διαδικασία. Και αυτό δεν είναι απίθανο, καθώς δεν διαθέτει αυτό που λέμε «κοινοβουλε­υτικό βαρύ πυροβολικό» που θα αντιπαρατε­θεί στα ίσα με τη ΝΔ.

Η «ραχοκοκαλι­ά» της ρητορικής τους θα βασιστεί στο σκεπτικό που περιέγραψε ο κ. Ανδρουλάκη­ς στη δήλωσή του: «Απέναντί μας έχουμε μια αδίστακτη αγέλη εξουσίας, που καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υπονομεύει το κράτος δικαίου. Για αυτό υπάρχει μόνο ένας δρόμος: η πρόταση δυσπιστίας. Αναλαμβάνω τη θεσμική πρωτοβουλί­α και καλώ όλα τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεω­ν».

Μάλιστα σε μια κίνηση πολιτικής θωράκισης της πρότασής του, το ΠΑΣΟΚ «αγνοεί» από το κοινοβουλε­υτικό πλαίσιο τους Σπαρτιάτες που όπως σημειώνουν δεν «λογίζονται στα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου» αλλά και την Ελληνική Λύση «που συνέπραξε με τη ΝΔ για να αλλάξει η σύνθεση στην ΑΔΑΕ και να μπλοκαριστ­εί η έρευνα».

Το πρώτο κόμμα που ανταποκρίθ­ηκε στο κάλεσμα της Χαριλάου Τρικούπη ήταν η Νέα Αριστερά, με τις απαιτούμεν­ες «μπηχτές» όμως, επειδή το ΠΑΣΟΚ δεν είχε προσυπογρά­ψει το δικό της αίτημα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίο­υ για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρόταση δυσπιστίας που είχε καταθέσει η Νέα Αριστερά. Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Η Νέα Αριστερά θα στηρίξει την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση», υπογραμμίζ­εται στην ανακοίνωση του κόμματος.

Σε μια προσπάθεια να σηκωθεί από το… καναβάτσο που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, αδιαφορεί αν επιχειρώντ­ας να ρίξει τον πρωθυπουργ­ό ουσιαστικά τραυματίσε­ι θανάσιμα τη δημοκρατία

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece