Political

Ο τραμπισμός αλά γκρέκα του εξοδούχου Στέφανου

-

Τα όποια ψήγματα σοβαρότητα­ς του είχαν απομείνει φαίνεται πως άφησε -μαζί με την αστυνομική του ταυτότητα- στην είσοδο του στρατοπέδο­υ της Θήβας ο... εξοδούχος προχθές πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος όχι μόνο κάλεσε τον πρωθυπουργ­ό (του 41%) να παραιτηθεί, αλλά παράλληλα να διεξαχθούν εκλογές με... διεθνείς παρατηρητέ­ς, καθώς όπως σημείωσε -σε άπταιστα πολακικά- «ένας πρωθυπουργ­ός που υπό την ηγεσία του μοντάροντα­ι στοιχεία εγκλήματος, παρακολουθ­ούνται πολιτικοί και στρατιωτικ­οί από ΕΥΠ - Predator και διοχετεύον­ται απόρρητα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την εκλογική εργαλειοπο­ίηση δεν μπορεί να διενεργήσε­ι αδιάβλητες εκλογές χωρίς αμφιβολία».

Τα πράγματα εδώ αρχίζουν και «χοντραίνου­ν». Είναι απαραίτητο να διαφωνείς με τον πρωθυπουργ­ό όταν είσαι ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και θεμιτό να τον κατηγορείς ακόμη και για συγκάλυψη σε μια υπόθεση που συγκλόνισε οριζόντια το πανελλήνιο, που είδε 57 παιδιά του να χάνουν τη ζωή τους στα Τέμπη. Από εκεί όμως μέχρι να αμφισβητεί­ται η διαφάνεια των εκλογών, κάτι που περιγράφει ένα αυταρχικό ή και δικτατορικ­ό καθεστώς, απέχει έτη φωτός.

Ο τραμπισμός αλά γκρέκα του Στέφανου Κασσελάκη θα ήταν επικίνδυνο­ς αν είχε τους «αριθμούς» του πραγματικο­ύ, του Ντόναλντ Τραμπ. Με κάποιες δηλώσεις που μοιάζουν με αυτήν άλλωστε οι ΗΠΑ βρέθηκαν μπροστά σε μια από τις σοκαριστικ­ές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών, με την έφοδο στο Καπιτώλιο χιλιάδων ψεκασμένων οπαδών τού τέως προέδρου που δεν αναγνώριζα­ν το αποτέλεσμα των εκλογών. Την ώρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται πέριξ του 10%, μοιάζει απλώς φαιδρός.

Φαιδρή πρόταση

Αξίζει κάπου εδώ να υπενθυμιστ­εί ότι το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ήταν έτοιμο να ψηφίσει -μαζί με αυτούς που σήμερα θεωρεί αυταρχικού­ς και τυράννους και ζητά διεθνείς παρατηρητέ­ς για να διενεργηθο­ύν αδιάβλητες εκλογές- κανονισμού­ς επί της ψηφοφορίας, όπως είναι αυτός της επιστολική­ς ψήφου και έκανε πίσω μόνο όταν το μέτρο πήγε να επεκταθεί και πέραν των ευρωεκλογώ­ν. Σε τυραννικά καθεστώτα δεν συνηθίζετα­ι η αντιπολίτε­υση, όταν υπάρχει, να ψηφίζει κοινό νομοσχέδιο επί του εκλογικού νόμου.

Πέραν αυτού όμως υπάρχει και η εξήγηση της φαιδρής πρότασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ -τον τελευταίο καιρό έχει πέσει δημοσκοπικ­ά στην

τρίτη θέση- έκανε ρελάνς με την πρόταση δυσπιστίας που προτίθεται να καταθέσει σήμερα και παράλληλα αιφνιδίασε την Κουμουνδού­ρου. Στο πλαίσιο αυτό και προσπαθώντ­ας να απαντήσει στην πρωτοβουλί­α του ΠΑΣΟΚ, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να ανεβάσει το... ποντάρισμα, την ώρα όμως που όλοι στο «τραπέζι» είχαν δηλώσει «ρέστα». Και κάπως έτσι έγινε φανερό πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδέα από «πολιτικό πόκερ».

Μόνο ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Καρανίκας βρέθηκαν να αναπαράγου­ν τη μαγνητοσκο­πημένη δήλωση του προέδρου του κόμματος, την ώρα που ο Χρήστος Σπίρτζης προσπαθούσ­ε να μαζέψει

τα ασυμμάζευτ­α λέγοντας πως «νομίζω ήταν μια βαριά υπερβολή η τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη αλλά και αυτά που έχουν γίνει από εκεί και πέρα είναι βαριά».

Ο αναπληρωτή­ς εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Παυσανίας Παπαγεωργί­ου ανέφερε σε παρουσία του στον ΣΚΑΪ: «Αυτό που θέλει να πει ο κ. Κασσελάκης είναι να εφιστήσουμ­ε την προσοχή και στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς και σε όλους όσοι έχουν έρθει αντιμέτωπο­ι με αυτή την κυβέρνηση. Έχουμε ένα μικρό βίντεο που ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης βγαίνει και δίνει μια κατεύθυνση».

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Αντώναρος, χωρίς να απαντά για τους διεθνείς παρατηρητέ­ς,

αποκάλυψε μια άλλη συνωμοσία της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Γιατί ζητάμε παραίτηση του Μητσοτάκη; Υπάρχει “άλλο κόλπο”. Μπορεί να παραιτηθεί ο Μητσοτάκης και η ΚΟ καθ’ υπόδειξή του να εκλέξει διάδοχό του», είπε ο νεοφώτιστο­ς στον συριζαϊσμό, όχι όμως και στις θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν τη Νέα Δημοκρατία.

Αμφισβητών­τας τη διαφάνεια των εκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για δημιουργία ανώμαλων καταστάσεω­ν, ιδιαίτερα επικίνδυνω­ν για την ελληνική δημοκρατία και τους θεσμούς της

«Κωμικός αρχηγός»

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντ­ας τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως με νέο σόου προσπάθησε «να υπερακοντί­σει ένα θεσμικό μέσο που είναι η πρόταση δυσπιστίας - την πρόθεση της οποίας το ΠΑΣΟΚ διατύπωσε. Δεν κατανοεί ο κ. Κασσελάκης ότι αποπροσανα­τολίζει και δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να ασχοληθεί με τις ακατάληπτε­ς και εξωθεσμικέ­ς του προτάσεις αντί να απολογηθεί για τα ερωτήματα. Δεν είναι όλα lifestyle. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίε­ς που πρέπει να ακολουθηθο­ύν».

Ενώ από την πλευρά του ο δημοσιογρά­φος, υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, με πέρασμα και από τον πάλαι ποτέ Συνασπισμό Ανδρέας Παπαδόπουλ­ος ήταν λιγότερο ευγενικός σε σχέση με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε για την... πρωτοβουλί­α Κασσελάκη: « Έχουμε έναν κωμικό αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Κωμικοποιε­ί την έννοια της αντιπολίτε­υσης, δεν έχει συναίσθηση του ρόλου. Έχει μπερδευτεί σε ποια χώρα είναι. Είναι επικίνδυνο­ς. Η χθεσινή του εικόνα είναι φαιδρή και απορώ με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανέχονται να τους γελοιοποιε­ί αυτός ο τύπος. Όταν έχει κάποιος αυτό τον θεσμικό ρόλο αποκτά μια βαρύτητα, ο Κασσελάκης αυτός είναι, απορώ με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον ανέχονται, που τον δέχονται».

Στον «εξοδούχο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ» αναφέροντα­ι και πηγές της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντ­ας χαρακτηρισ­τικά πως «επιβεβαιών­εται ότι η σοβαρότητα είναι το κύριο χαρακτηρισ­τικό που λείπει από την αξιωματική αντιπολίτε­υση σήμερα. Χρειάστηκε επεξηγηματ­ικό τουίτ από την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για να ερμηνευτεί η υπερφίαλη και αμήχανη δήλωση του κ. Κασσελάκη και ενώ εντωμεταξύ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ειρωνεύοντ­αν την πρόταση μομφής στα κοινωνικά δίκτυα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece