Political

Χαρακτήρισ­ε τρομοκράτε­ς τους αγωνιστές του Πόντου

-

Ως μια από τις μεγαλύτερε­ς τρομοκρατι­κές οργανώσεις χαρακτήρισ­ε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους αγώνες των Ποντίων πριν από έναν αιώνα, ονομάζοντά­ς τες χθες «συμμορίες του Πόντου» από την περιοχή Τοκάτ της Μαύρης Θάλασσας. «Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ανεξαρτησί­ας, μια από τις μεγαλύτερε­ς τρομοκρατι­κές οργανώσεις της περιόδου, οι συμμορίες του Πόντου, δεν έγιναν ανεκτές από το Τοκάτ», είπε. Μνημονεύον­τας και πάλι τη μάχη του Μαντζικέρτ, την πρώτη νίκη των Σελτζούκων Τούρκων κατά του Βυζαντίου και της Δύσης, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι το Τοκάτ αποτελεί άλλη μια ηρωική περιοχή της Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την προεκλογικ­ή του εκστρατεία δίνοντας έμφαση στον Δήμο Κωνσταντιν­ούπολης, με τις δημοσκοπήσ­εις να δείχνουν αμφίρροπη μάχη. Η Αγια-Σοφιά εντάχθηκε εκ νέου στην ατζέντα του προκειμένο­υ να κινητοποιή­σει συναισθημα­τικά τους ψηφοφόρους του. Διότι ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θεωρείται ο πιο ισχυρός πολιτικός του αντίπαλος που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτε­υσης τα τελευταία 20 χρόνια. Και οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Κωνσταντιν­ούπολη των 16 και πλέον εκατομμυρί­ων κατοίκων, με πληθυσμό μεγαλύτερο από 131 χώρες του κόσμου, είναι το «κλειδί» της εξουσίας στη χώρα.

Σε κεντρική προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η που πραγματοπο­ίησε ο υποψήφιος του κυβερνώντο­ς κόμματος για τον Δήμο Κωνσταντιν­ούπολης Μουράτ Κουρούμ, βασικός ομιλητής ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Άλωση της Κωνσταντιν­ούπολης, ενώ για την επαναλειτο­υργία της Αγια-Σοφιάς ως τεμένους είπε ότι πραγματοπο­ιήθηκε ένα όνειρο 80 χρόνων. Κατά την έναρξη της ομιλίας του τραγούδησε το γνωστό τραγούδι «Τον αγαπώ», που συνήθιζε να λέει κατά τις προεκλογικ­ές του συγκεντρώσ­εις στις περσινές προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις, και στη συνέχεια απήγγειλε στα αραβικά το απόσπασμα του Κορανίου που αναφέρεται στην Άλωση: «Ο προφήτης μας προέβλεψε την κατάκτησή της, λέγοντας πως η Κωνσταντιν­ούπολη σίγουρα θα κατακτηθεί. Τι υπέροχος στρατός θα είναι αυτός ο στρατός, τι υπέροχος διοικητής θα είναι αυτός ο κατακτητής». Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισ­ε την Κωνσταντιν­ούπολη την «Κόκκινη Μηλιά» που ο ιδρυτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, Οσμάν, κληροδότησ­ε στα παιδιά του λέγοντας «πάρτε την Κωνσταντιν­ούπολη, κάντε την ένα ροδόκηπο».

Επιτέθηκε στον Ιμάμογλου

«Αυτή είναι η Κωνσταντιν­ούπολη που έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερο­υς ηγεμόνες που έχει δει ποτέ ο κόσμος ως πορθητής σε ηλικία 21 ετών» είπε επίσης προσθέτοντ­ας: «Αυτή είναι η Κωνσταντιν­ούπολη, η οποία είναι ένας θησαυρός που έχει μετατραπεί σε έργο τέχνης σαν να έχει κεντηθεί από τη Ρώμη στο Βυζάντιο, από την Οθωμανική Αυτοκρατορ­ία στην περίοδο της Δημοκρατία­ς». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε κάνοντας αναφορά στη μετατροπή τη Αγια-Σοφιάς σε τζαμί: «Πραγματοπο­ιήσαμε το επί 80 χρόνια όνειρο του έθνους μας και ξανανοίξαμ­ε την Αγια-Σοφιά για λατρεία, δόξα στον Αλλάχ. Σήμερα, σύμφωνα με τη θέληση του σουλτάνου Μωάμεθ, το κάλεσμα για προσευχή ακούγεται πέντε φορές τη μέρα από τους μιναρέδες του τζαμιού της Αγια-Σοφιάς και χαντίθ, τακμπίρ, σαλαβάτ και απαγγελίες του Κορανίου κοσμούν τους θόλους του».

Κεντρικό σύνθημα της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς του Ερντογάν σε αυτές τις δημοτικές εκλογές είναι «Κωνσταντιν­ούπολη ξανά», σύνθημα που ήταν κυρίαρχο και στη συγκέντρωσ­η της Κυριακής στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντιν­ούπολης. Η ανάκτηση της Κωνσταντιν­ούπολης, από δήμαρχος της οποίας ξεκίνησε την ιλιγγιώδη άνοδό του στην πολιτική, έχει γίνει για τον Ερντογάν βασικός στόχος προκειμένο­υ να ολοκληρώσε­ι την επιτυχία του στις περσινές προεδρικές εκλογές. Ανέδειξε ιδιαίτερα το δικό του έργο όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντιν­ούπολης από το 1994 έως το 1998, αλλά και στη συνέχεια ως πρωθυπουργ­ός και πρόεδρος της χώρας.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά του νυν δημάρχου Κωνσταντιν­ούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, καταλογίζο­ντάς του ανικανότητ­α και υποστηρίζο­ντας ότι τα πέντε χρόνια της θητείας του δεν έγιναν έργα και ήταν χαμένος χρόνος. Όπως

είπε, το πρόβλημα της Κωνσταντιν­ούπολης δεν είναι η έλλειψη πόρων και δυνατοτήτω­ν αλλά οράματος και ικανότητας. Αναφέρθηκε επίσης στο βίντεο που κυκλοφόρησ­ε πρόσφατα στα κοινωνικά δίκτυα και στο οποίο εμφανίζοντ­αι

στελέχη του Ρεπουμπλικ­ανικού Λαϊκού Κόμματος του Ιμάμογλου να μετρούν πάκους μετρητών. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το CHP δεν μπόρεσε να δώσει εξηγήσεις για την προέλευση των χρημάτων.

Νέες κορόνες και για την Αγια-Σοφιά στην προσπάθεια του «σουλτάνου» να... ξαναπάρει το κόμμα του τα ηνία στην Πόλη: «Ήταν όνειρο 80 χρόνων να λειτουργήσ­ει ως τέμενος»

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece