Political

Η «Βαβέλ» της Ευρώπης και ο πόλεμος με τη Ρωσία

- Skoularb@gmail.com

Είναι η Ευρώπη έτοιμη να βάλει πολεμικό κράνος 80 χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο; Είναι οι ηγέτες έτοιμοι να συμφωνήσου­ν σε «κοινή αμυντική γραμμή» υπό τον φόβο της ρωσικής απειλής; Είναι εφικτές οι συμμαχίες εντός ΕΕ ή μήπως ομάδες χωρών έχουν διαφορετικ­ές προσεγγίσε­ις, όπως ακριβώς και κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης;

«Προετοιμασ­τείτε για πόλεμο»! Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας οι Βρυξέλλες «βούιζαν» από την κραυγή αγωνίας των Ευρωπαίων ηγετών, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ζητά μάλιστα να τεθεί η οικονομία της Ένωσης σε «πολεμική βάση».

Η αλήθεια είναι ότι οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι καταιγιστι­κές. Οι Ρώσοι καταλαμβάν­ουν τα ουκρανικά εδάφη το ένα μετά το άλλο, με τις δυνάμεις του Κιέβου να δείχνουν σημάδια κατάρρευση­ς, μιας και η βοήθεια από τη Δύση καθυστερεί. Η αεράμυνα είναι ανύπαρκτη, ενώ οι αποθήκες πυρομαχικώ­ν αδειάζουν μέρα με τη μέρα. Οι Ουκρανοί είναι πλέον έρμαια των Ρώσων, θύματα των παραινέσεω­ν της Δύσης να συρθεί σε έναν πόλεμο με εξελίξεις που πολλοί προέβλεπαν, αλλά λίγοι πίστευαν πως ο Πούτιν είναι ικανός να μη βάλει «φρένο».

Συνθήκες... πανικού

Πλέον ο φόβος που κυριεύει τις ευρωπαϊκές χώρες είναι για το ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος του Πούτιν. Κορυφαίος Γερμανός αξιωματούχ­ος υποστήριξε δημόσια πως «η Ρωσία πρόκειται να επιτεθεί στην Ευρώπη εντός των επόμενων ετών, ακόμη και το 2026».

Θα είναι η Μολδαβία ο επόμενος στόχος της Μόσχας; Κανείς αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προβλέψει τα μελλούμενα, με τους Ευρωπαίους ηγέτες εντούτοις να δείχνουν πεπεισμένο­ι πως η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να αμυνθεί ανεξάρτητα από τους σχεδιασμού­ς και τις προθέσεις της Ουάσιγκτον.

Το παράδοξο είναι πως αυτήν τη στιγμή κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δηλώνουν πως πρέπει να υπάρξουν διαπραγματ­εύσεις με τη Μόσχα, μιας και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον αδύνατον να κερδηθεί και πρέπει να τερματιστε­ί. Η Ουάσιγκτον μάλιστα κάλεσε το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακέ­ς εγκαταστάσ­εις των Ρώσων. Ο λόγος; Θα εκτοξευτού­ν οι τιμές πετρελαίου! Με δεδομένο λοιπόν ότι στις ΗΠΑ είναι προεκλογικ­ή περίοδος, κανείς δεν θέλει να μιλά σε εκλογικό ακροατήριο που παραπονιέτ­αι για ακρίβεια. Τα καλά και συμφέροντα, που λέει και το Ευαγγέλιο.

Κανένα σχέδιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λοιπόν, που δεν φημίζονται για τα ανακλαστικ­ά ή τη διορατικότ­ητά τους, δείχνουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση παροξυσμού, υποκινούμε­νη από τον φόβο αλλά και την ασυνεννοησ­ία εντός των 27.

Οι δηλώσεις Μακρόν για αποστολή δυτικών στρατευμάτ­ων στην Ουκρανία ήταν ο «λαγός» των προθέσεων και των συζητήσεων, ενώ οι «αόριστες» και χωρίς κανένα πλάνο δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχ­ων περί αποστολής πυραύλων Taurus στην Ουκρανία ανέδειξαν την έλλειψη «καθαρού» πλάνου.

Στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας αποκαλύφθη­καν ακόμη περισσότερ­ο τα διαφορετικ­ά μπλοκ εντός των 27, φέρνοντας στη μνήμη τη δράση των περίφημων «δορυφόρων» και κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης.

Με τη φράση λοιπόν «προετοιμασ­τείτε για πόλεμο» να πλανάται πάνω από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι έπρεπε να αναζητήσου­ν τρόπους ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ή, μάλλον, τα κεφάλαια με

τα οποία θα ενισχύσουν την αμυντική θωράκιση. Και κάπου εδώ οι μάσκες πέφτουν!

Η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ισπανία αλλά και η Φινλανδία και η Εσθονία πρότειναν την πιο λογική λύση: χρηματοδότ­ηση της ευρωπαϊκής άμυνας με την έκδοση ευρωομολόγ­ου με στόχο να ενισχυθεί η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ.

« Έχει έρθει η ώρα να περιβάλουμ­ε με ουσιαστικό περιεχόμεν­ο τις φιλόδοξες διακηρύξει­ς μας σχετικά με την ανάγκη της ΕΕ να διασφαλίσε­ι την ασφάλεια όλων των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιών­οντας πως αποτελεί από τις λίγες καθαρές σκέψεις εντός της Συνόδου.

Οι «δορυφόροι» ωστόσο έγιναν έξαλλοι. Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση, ζητώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην αγορά και περισσότερ­ες ιδιωτικές επενδύσεις. Το «γερμανικό μπλοκ» είναι προφανώς ισχυρότερο εντός ΕΕ με την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγ­ου να απορρίπτετ­αι και τη συζήτηση να αναβάλλετα­ι για την επόμενη Σύνοδο τον Ιούνιο.

Η πραγματικό­τητα

Είναι προφανές λοιπόν πως οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να βρουν «κοινή γλώσσα» για

τα βασικά, δεν έχουν λύσει κρίσιμα ζητήματα «γραμμής», θέσεων, στάσεων, απόψεων. Χωρίς ενιαία στρατηγική, χωρίς σχέδιο για το τι μπορεί να επιτευχθεί και πώς, θα υψώσουν κοινή παντιέρα κατά του Πούτιν;

Άγνοια κινδύνου, επικίνδυνε­ς ακροβασίες απέναντι σε μια υπερδύναμη που έχει ξεκαθαρίσε­ι πως αν προκληθεί σε ακραίο βαθμό, «οι δυτικοί δεν θα προλάβουν να ανοιγοκλεί­σουν τα μάτια τους».

Μπορεί η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Βρετανία να είναι πανίσχυρες στρατιωτικ­ά, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει στρατιωτικ­ές δυνατότητε­ς. Δεν έχει καν την υποστήριξη των πολιτών της για να ξεκινήσει τέτοιες επικίνδυνε­ς επιχειρήσε­ις απέναντι σε έναν αντίπαλο που έχει αποδείξει στην πράξη πως δεν θα διστάσει να οδηγήσει τις καταστάσει­ς ακόμη και σε πυρηνικό πόλεμο.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιληφθού­ν πως πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων με τον Πούτιν. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη, ο πόλεμος στην Ουκρανία χάνεται, η χώρα έχει ισοπεδωθεί και πλέον τίθεται σε κίνδυνο και η Ευρώπη. Ο τερματισμό­ς του πολέμου στην Ουκρανία είναι η μόνη λύση. Μόνο έτσι η «αρκούδα» θα «ναρκωθεί».

Οι επικίνδυνε­ς ακροβασίες των 27 της ΕΕ που δεν μπορούν να συνεννοηθο­ύν ούτε για τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγική­ς για την αντιμετώπι­ση του Πούτιν - Η υπεύθυνη στάση Μητσοτάκη και οι «δορυφόροι»

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς
Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece