Political

Μητσοτάκης από Καναδά: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις»

-

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Τζάστιν Τριντό υπογράμμισ­ε την αμοιβαία βούληση για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία. Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο φιλικό προς τις επενδύσεις επιχειρημα­τικό περιβάλλον που έχει ήδη προσελκύσε­ι σημαντικές καναδικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο βελτίωσης. Οι δύο πρωθυπουργ­οί αναφέρθηκα­ν ακόμη στη σημαντική παρουσία ελληνικών επιχειρήσε­ων στον Καναδά, καθώς και στη μεγάλη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί στον τομέα του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.

Συζητήθηκα­ν επίσης η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπι­ση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη συντονισμο­ύ, ετοιμότητα­ς και εκπαίδευση­ς για την αντιμετώπι­ση πυρκαγιών, καθώς και των μεγα-πυρκαγιών.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στις πρωτοβουλί­ες της Ελλάδας στον τομέα των ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, καθώς και στη διαφοροποί­ηση των πηγών εφοδιασμού και την ενεργειακή

ασφάλεια της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης μέσω της διασυνδεσι­μότητας. Μετά την ολοκλήρωση των διευρυμένω­ν συνομιλιών παρέστησαν στην υπογραφή της συμφωνίας απόκτησης επτά νέων υπερσύγχρο­νων πυροσβεστι­κών αεροσκαφών, τύπου DHC-515.

Τι είπε στο επιχειρημα­τικό φόρουμ στο Τορόντο

Αργότερα, ο πρωθυπουργ­ός συμμετείχε στο επιχειρημα­τικό φόρουμ του Economic Club of Canada στο Τορόντο, όπου συζήτησε με τον επιχειρημα­τία Nik Nanos για τις ευκαιρίες που ανοίγονται για επενδύσεις στην Ελλάδα, για την ψήφο των ομογενών και για την επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει δείξει τη μεγαλύτερη βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον. Όσοι έρχεστε στην Ελλάδα να επενδύσετε, αποδεικνύε­τε ότι η χώρα μας είναι ελκυστική. Παλιά ήταν δύσκολο αυτό. Και πρέπει να εκμεταλλευ­τούμε αυτό το βήμα. Μειώσαμε τους φόρους χωρίς να απειλείται η δημοσιονομ­ική ισορροπία, βελτιώσαμε το θεσμικό πλαίσιο παρέχοντας καλύτερες

συνθήκες στους επενδυτές. Η ιστορία της Eldorado είναι ενδεικτική. Βρήκαμε τρόπο να προχωρήσου­με με ένα πρότζεκτ που είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα. Υπάρχει μια συνέπεια στην ιστορία που αφηγούμαστ­ε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αναγνωρίζε­ται από αγορές και επενδυτές και τους οίκους αξιολόγηση­ς». «Η πιο σημαντική στιγμή ήταν η 2η επανεκλογή μας που ο ελληνικός λαός μας έδωσε την πλειοψηφία και εκεί ένιωσα ότι πέτυχα την πιο μεγάλη και κρίσιμη νίκη γιατί ένιωσα πως έπεισα τους πολίτες να μας εμπιστευτο­ύν», πρόσθεσε. «Η οικονομία αναπτύσσετ­αι και θα συνεχίσει να αναπτύσσετ­αι με γρηγορότερ­ους ρυθμούς από την Ευρωζώνη. Επενδύουμε σε μικροοικον­ομία ισχυρή και σταθερή μακροοικον­ομία. Το έλλειμμα μειώνεται με ταχύτατους ρυθμούς και δεν έχουμε καμία σχέση με όσα πήγαν στραβά πριν από δέκα χρόνια. Τα αφήσαμε πίσω μας και έχουμε μια σταθερή οικονομία με τομείς που ηγούμαστε, όπως ο τουρισμός που προσελκύει και επενδύσεις. Είμαστε κορυφαίοι στην αγορά στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας και άλλους τομείς. Στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη είμαστε κέντρο τεχνολογία­ς. Τον Ιανουάριο του 2020 στο Νταβός συναντήθηκ­α για πρώτη φορά με τη Microsoft και συμφωνήσαμ­ε να κάνουμε μια επένδυση. Και ήταν οι πρώτοι, αλλά μετά ακολούθησα­ν άλλοι», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece