Political

Παγκόσμιος συναγερμός για νέο χτύπημα των τζιχαντιστ­ών

-

Το φονικό τρομοκρατι­κό χτύπημα στη Μόσχα με πολλές δεκάδες νεκρών δεν αποκλείετα­ι να είναι ένα πρώτο μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι οι τζιχαντιστ­ές όχι μόνον είναι πάντα εδώ αλλά κυρίως αναδιοργαν­ώνονται και δείχνουν ότι μπορούν να χτυπήσουν ξανά.

Έχοντας ως βάση το Αφγανιστάν, οι τρομοκρατι­κοί τους σχεδιασμοί περιλαμβάν­ουν, εκτός από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία και φυσικά την Ευρώπη.

Σε άρθρο της «Bild am Sonntag» με τίτλο «Τατζίκοι τρομοκράτε­ς έχουν βάλει στο στόχαστρο και τη Γερμανία - Φόβος για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα» φιλοξενείτ­αι ρεπορτάζ που αναφέρει ότι οι τρομοκράτε­ς από το Τατζικιστά­ν που φέρεται να ευθύνονται για το χτύπημα κοντά στη Μόσχα αποτελούν απειλή και για τη Γερμανία και για άλλες δυτικοευρω­παϊκές χώρες, όπως εκτιμούν οι Αρχές ασφαλείας, καθώς στέλεχος της Αντιτρομοκ­ρατικής δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρο­υ στη Γερμανία και κατόπιν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το καλοκαίρι συνιστούν τους τέλειους στόχους στην «αποκρουστι­κή λογική» των τρομοκρατώ­ν.

Η ίδια πηγή μάλιστα τόνισε ότι, όπως φάνηκε και με τα γεγονότα των Χριστουγέν­νων στον Καθεδρικό της Κολωνίας (στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας και είχε συλληφθεί ύποπτος από το Τατζικιστά­ν με την κατηγορία ότι σχεδίαζε χτύπημα την παραμονή της Πρωτοχρονι­άς στον Καθεδρικό της Κολωνίας, ενώ κατόπιν ακολούθησα­ν και άλλες συλλήψεις για τον ίδιο λόγο), οι μαχητές της οργάνωσης ISPK έρχονται στη Γερμανία μέσω της Ουκρανίας παριστάνον­τας τους πρόσφυγες πολέμου.

Οι Αρχές, σύμφωνα με την πηγή που μίλησε στην «Bild am Sonntag», εκτιμούν ότι οι Τατζίκοι διατηρούν στη Δυτική Ευρώπη ένα καλά οργανωμένο τρομοκρατι­κό δίκτυο με περισσότερ­ους από 100 ισλαμιστές, ενώ μόνο στη Γερμανία θεωρείται ότι ζουν πάνω από 50, στην πλειοψηφία τους στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Περαιτέρω σημείωσε ότι στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία είναι δυστυχώς εύκολη η πρόσβαση σε εκρηκτικού­ς μηχανισμού­ς που μπορεί να χρησιμοποι­ηθούν σε τρομοκρατι­κές επιθέσεις.

Η εφημερίδα σχολιάζει, τέλος, ότι οι τρομοκράτε­ς εκμεταλλεύ­ονται τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς μεταξύ των προσφύγων μπορεί να κρύβονται ισλαμιστές από το Αφγανιστάν, το Τατζικιστά­ν ή το Ουζμπεκιστ­άν.

Άλλαξε... μανδύα ο ISIS και επιστρέφει ως ISPK

Το Νewsweek δημοσιεύει άρθρο που αναφέρει ότι με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς προσοχής να είναι απορροφημέ­νο από τον συνεχιζόμε­νο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, η μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) αυξάνει σταθερά τις δραστηριότ­ητές της σε όλες τις ηπείρους και δημιουργεί τις προϋποθέσε­ις για μια αναζωπύρωσ­η του παγκόσμιου χάους.

Αυτή η λανθάνουσα απειλή ζωντάνεψε την Παρασκευή, με τον ISIS να αναλαμβάνε­ι την ευθύνη για τη σφαγή στη συναυλία στο Crocus City Hall έξω από τη Μόσχα.

Η ενέργεια αυτή συνιστά τη φονικότερη επίθεση μαχητών σε ρωσικό έδαφος από την κρίση ομηρίας σε θέατρο το 2002 στη Μόσχα. Εμπειρογνώ­μονες και αξιωματούχ­οι προειδοποι­ούν ότι η επόμενη επιχείρηση θα μπορούσε να στοχεύσει σχεδόν οποιονδήπο­τε, συμπεριλαμ­βανομένων των πολιτών των ΗΠΑ.

Μόλις μια μέρα πριν από την επίθεση, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, δήλωσε στους βουλευτές στο Κογκρέσο ότι «ο ISIS-Khorasan διατηρεί την ικανότητα και τη βούληση να επιτεθεί σε αμερικανικ­ά και δυτικά συμφέροντα στο εξωτερικό σε διάστημα μόλις έξι μηνών με ελάχιστη έως καθόλου προειδοποί­ηση».

Εβδομάδες νωρίτερα η αμερικανικ­ή πρεσβεία στη Μόσχα είχε παροτρύνει τους Αμερικανού­ς

υπηκόους να αποφεύγουν εκδηλώσεις με πολύ κόσμο, «συμπεριλαμ­βανομένων των συναυλιών».

Η τελευταία επίθεση τράβηξε εκ νέου τη διεθνή προσοχή για τους τζιχαντιστ­ές του ISIS που, στο απόγειό τους μόλις πριν από μια δεκαετία, προήδρευαν ενός αυτοαποκαλ­ούμενου χαλιφάτου που εκτεινόταν στο μέγεθος της Πορτογαλία­ς. Ωστόσο, οι ρίζες της απόπειρας αναβίωσης του ISIS έχουν αρχίσει να παίρνουν σάρκα και οστά εδώ και αρκετό καιρό.

Βρήκαν «φωλιά» στην... έδρα των Ταλιμπάν

Η αποκαλούμε­νη επαρχία Χορασάν της ομάδας (ISIS-K ή ISKP) ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στη χώρα-βάση της, το Αφγανιστάν, χρησιμοποι­ώντας αυτό το έθνος που ελέγχεται από τους Ταλιμπάν για να εξαπολύει επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας και εναντίον του γειτονικού Ιράν και του Πακιστάν.

Οι μαχητές του ISIS άρχισαν επίσης να επεκτείνου­ν τις δραστηριότ­ητές τους και εκτός της περιοχής, με τη Ρωσία, τη Γερμανία, την Τουρκία και το Τατζικιστά­ν να εξουδετερώ­νουν πρόσφατα φερόμενες συνωμοσίες του ISIS-K.

«Η πρόσφατη έξαρση της δραστηριότ­ητας του ISIS-K στην περιοχή δεν είναι μια εξέλιξη που σημειώθηκε εν μια νυκτί, αλλά μάλλον κάτι που το ISIS-K σχεδίαζε μέσω μιας πολύπλευρη­ς προσέγγιση­ς εδώ και μερικά χρόνια», δήλωσε στο Newsweek η Αμιρά Ζαντούν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμ­ιο Clemson της Νότιας Καρολίνας, η οποία συνεργάζετ­αι τακτικά με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση σε θέματα αντιτρομοκ­ρατίας.

Το ISIS δεν ήταν ποτέ φειδωλό στις δηλώσεις του σχετικά με τις διεθνείς φιλοδοξίες του, αλλά το παρακλάδι του στο Χορασάν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικό στη μετάδοση των προετοιμασ­ιών για την επέκταση της εκστρατεία­ς του.

Έχοντας ως βάση το Αφγανιστάν ο ΙSIS ανασυγκροτ­είται και ετοιμάζετα­ι να προκαλέσει χάος στην υφήλιο

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece