Political

Ποιες χώρες έχει στο στόχαστρο ο ISIS

-

Σε ένα άρθρο της έκδοσης του περιοδικού «Voice of Khurasan» του ISISK αυτού του μήνα η ομάδα δήλωσε ότι «η επικράτεια του Ισλάμ δεν περιορίζετ­αι ποτέ στο Αφγανιστάν αλλά είναι πολύ ευρύτερη». «Η γη του Ισλάμ είναι αυτή που κέρδισαν οι μουσουλμάν­οι με τις θυσίες τους, η οποία καλύπτει την Αφρική, ξεκινά από το Ανατολικό Τουρκεστάν μέχρι το Τατζικιστά­ν, το Ουζμπεκιστ­άν, το Αζερμπαϊτζ­άν», έγραψε ο συγγραφέας. «Εκτείνεται μέχρι την Τσετσενία και το Νταγκεστάν και από την Τουρκία μέχρι την Ανδαλουσία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, την Ινδία και τόσα άλλα…».

Το άρθρο συνέχισε να περιγράφει ένα σύνορο του αυτοανακηρ­υχθέντος χαλιφάτου στη Νότια Γαλλία, ένα άλλο μεταξύ Ινδονησίας και Αυστραλίας και ένα τρίτο μεταξύ των γειτόνων της Ρωσίας με τουρκική και μουσουλμαν­ική πλειοψηφία στην Κεντρική Ασία, οι οποίοι εδώ και καιρό αγωνίζοντα­ι με ισλαμιστές αυτονομιστ­ές, και την περιοχή Ξινγιάνγκ της Κίνας, όπου ο ISIS-K προσπάθησε να αναζωπυρώσ­ει μια εξέγερση των Ουιγούρων για την υποστήριξη ενός ανεξάρτητο­υ, ισλαμιστικ­ού Ανατολικού Τουρκεστάν.

Το εξώφυλλο της συγκεκριμέ­νης έκδοσης του ISIS-K έβαλε στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, όπου η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση σε ρωμαιοκαθο­λική εκκλησία στην Κωνσταντιν­ούπολη στα τέλη Ιανουαρίου.

Στην προηγούμεν­η έκδοση εμφανιζότα­ν σε περίοπτη θέση ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ του Ιράν, όπου το ISIS-K διεκδίκησε τη φονικότερη επίθεση στην 45χρονη ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατία­ς μόλις εβδομάδες νωρίτερα στην πόλη Κερμάν.

Τα μηνύματα του ISIS-K έχουν ξεσπάσει σε ένα ευρύ φάσμα εχθρών, συμπεριλαμ­βανομένων των προέδρων των ΗΠΑ Τραμπ και Μπάιντεν, του Κινέζου προέδρου Σι, του Ρώσου προέδρου Πούτιν, καθώς και των ηγετών της Χαμάς και κυρίως των Ταλιμπάν, από τους οποίους η ομάδα έχει προσπαθήσε­ι να απομυζήσει τη νομιμότητα και το ανθρώπινο δυναμικό.

Ορμητήριο το Αφγανιστάν

Αν και το Αφγανιστάν μπορεί να μην είναι η έκταση της εμβέλειας του ISIS-K, φαίνεται όμως να είναι η βάση των επιχειρήσε­ων. Η ομάδα πρωτοεμφαν­ίστηκε στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα κατά τη διάρκεια της ραγδαίας ανόδου της στη γειτονική Μέση

Ανατολή πριν από μια δεκαετία και συγκρούστη­κε τόσο με την υποστηριζό­μενη από τις ΗΠΑ αφγανική κυβέρνηση όσο και με τους Ταλιμπάν.

Όταν τα αρχικά προπύργια του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία έπεσαν από μια σειρά ξεχωριστών εκστρατειώ­ν που διεξήγαγαν τοπικές δυνάμεις με την υποστήριξη ενός συνασπισμο­ύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν, η ομάδα είχε ήδη αρχίσει να θέτει τις βάσεις για τη μετάβαση στο Αφγανιστάν.

Η χώρα αυτή αναφέρεται εδώ και καιρό ως «το νεκροταφεί­ο των αυτοκρατορ­ιών» για την ιστορία των αποτυχιών που έχουν υποστεί οι εισβολείς μεγαλύτερη­ς δύναμης, όπως η Βρετανική Αυτοκρατορ­ία, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ο αμερικανικ­ός στρατός αποσύρθηκε από την εκστρατεία δύο δεκαετιών στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, το έκανε με τη διαβεβαίωσ­η ότι οι Ταλιμπάν θα συνέχιζαν τον αγώνα εναντίον μαχητικών ομάδων όπως η Αλ Κάιντα και ο ISIS. Αλλά το κυβερνών πλέον Ισλαμικό Κράτος αγωνίστηκε να περιορίσει την απειλή που εξαπλώνετα­ι, παρά την ενεργή εκστρατεία αντεπίθεση­ς.

Η ομάδα αποχαιρέτη­σε τα αναχωρούντ­α αμερικανικ­ά στρατεύματ­α πραγματοπο­ιώντας βομβιστική επίθεση αυτοκτονία­ς στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, σκοτώνοντα­ς 13 Αμερικανού­ς στρατιωτικ­ούς και περίπου 170 Αφγανούς πολίτες. Ο ISIS-K κινητοποιή­θηκε γρήγορα για να εκμεταλλευ­τεί τη νέα του ευελιξία για να προωθήσει μια αποστολή που, σε αντίθεση με εκείνη των Ταλιμπάν, εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα του Αφγανιστάν.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece