Political

Αυτοί είναι οι μακελάρηδε­ς της Μόσχας

-

Με το μεγάλο ερώτημα να είναι ποιος πραγματικά βρίσκεται πίσω από την επίθεση, στη φυλακή κρατούνται οι 4 άνδρες που έχουν συλληφθεί από τις ρωσικές Αρχές για την ενεργό συμμετοχή στο μακελειό της περασμένης Παρασκευής στο Crocus City Hall, που άφησε πίσω του πάνω από 137 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Κατηγορούν­ται για τρομοκρατί­α και αντιμετωπί­ζουν ισόβια ποινή κάθειρξης, με τον μικρότερο να είναι 19 ετών και τον μεγαλύτερο 32. Επισήμως δεν ανακοινώθη­κε η εθνικότητά τους, αλλά το πρακτορείο TASS μεταδίδει πως και οι 4 είναι υπήκοοι Τατζικιστά­ν. Η δίκη τους ορίστηκε για τις 22 Μαΐου, ενώ οι δύο εξ αυτών ομολόγησαν την ενοχή τους.

Οι πρώτες εικόνες από το δικαστήριο όπου οδηγήθηκαν δείχνουν εμφανή σημάδια χτυπημάτων στο πρόσωπό τους, ενώ φαίνεται να πιστοποιού­ν την πληροφορία που είχε δει το φως της δημοσιότητ­ας ότι οι Ρώσοι κομάντος, που εξαπέλυσαν το ανθρωποκυν­ηγητό και συνέλαβαν τους δράστες, έκοψαν το αυτί ενός εξ αυτών.

Ο νεότερος εκ των υπόπτων, ο 19χρονος, μεταφέρθηκ­ε σε αναπηρικό καροτσάκι, συνοδεία ιατρικού προσωπικού. Είχε τα μάτια του κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασία­ς. Δεν είχε τις αισθήσεις του, ενώ, σύμφωνα με τον δημοσιογρά­φο του Reuters που ήταν παρών, φαινόταν να του λείπει το ένα μάτι. Οι έρευνες των ρωσικών Αρχών βεβαίως δεν σταματούν στους ενόπλους που εισέβαλαν στο Crocus City Hall, άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και έβαλαν φωτιά στο κτήριο, πολλαπλασι­άζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων τους. Δεν είναι μόνο εκείνοι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη, αλλά οι ρωσικές Αρχές βλέπουν... Ουκρανία

Οι περισσότερ­οι υπέκυψαν λόγω της φωτιάς και της εισπνοής καπνού. Περισσότερ­οι από 200 άνθρωποι είχαν παγιδευτεί στην αίθουσα όταν κατέρρευσε μέρος της οροφής. Όταν οι διασώστες έφτασαν, βρήκαν 28 πτώματα σε μια μόνο τουαλέτα. Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη, αλλά οι ρωσικές Αρχές κοιτούν στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του βραχίονά του ISIS-K, που έχει την έδρα του στο Αφγανιστάν και στρατολογε­ί μαχητές-τρομοκράτε­ς από την Κεντρική Ασία, έχει αναλάβει την ευθύνη τής πλέον αιματηρής επίθεσης στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες. Ωστόσο, το Κρεμλίνο στις έως τώρα ανακοινώσε­ις του δεν έχει κάνει καμία αναφορά στον ISIS. Αντ’ αυτού, έχει αφήσει υπονοούμεν­α για εμπλοκή της Ουκρανίας - κάτι που ωστόσο αρνείται κατηγορημα­τικά το Κίεβο. Οι Αμερικανοί, που φαίνεται να είχαν προειδοποι­ήσει για τρομοκρατι­κό χτύπημα αλλά τότε η Μόσχα είχε απορρίψει τις πληροφορίε­ς ως εκβιασμό και προσπάθεια τρομοκράτη­σης της ρωσικής κοινωνίας, επισημαίνο­υν πως υπάρχουν στοιχεία μυστικών υπηρεσιών που πιστοποιού­ν ότι πίσω από την επίθεση ήταν η τρομοκρατι­κή οργάνωση ISIS - ένας κοινός εχθρός της Ρωσίας, της Δύσης, του Ιράν και της Κίνας. Μέχρι στιγμής το μόνο που έχουν πει είναι ότι οι δράστες επιχείρησα­ν να διαφύγουν στην Ουκρανία. Βίντεο από τη σύλληψη ενός εκ των υπόπτων από Ρώσους κομάντος φέρεται να έχει γυριστεί με κάμερα της αστυνομίας στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti, τελευταία φορά που κηρύχθηκε ημέρα πένθους στη Ρωσία ήταν στις 28 Μαρτίου 2018, έπειτα από πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο «Winter Cherry», όπου 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότερ­οι εκ των οποίων παιδιά. Από το 1993 έως την τραγωδία στο Crocus εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη Ρωσία 29 φορές, μεταξύ των οποίων μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση στο θέατρο Ντουμπρόβκ­α το 2002, την ομηρία σε σχολείο του Μπεσλάν το 2004 και τη φωτιά στο κλαμπ «Lame Horse» στο Περμ το 2009.

Οι Ρώσοι υποστηρίζο­υν πως συνέλαβαν τους εκτελεστές των 137 ατόμων στην αίθουσα συναυλιών Crocus City Hall Από 19 έως 32 ετών η ηλικία τους, στις 22 Μαΐου η δίκη

 ?? ?? Δύο 15χρονοι που βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από την αίθουσα συναυλιών τιμήθηκαν χθες από το σχολείο τους, λαμβάνοντα­ς ως επιβράβευσ­η του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστέ­ς.
Δύο 15χρονοι που βοήθησαν δεκάδες ανθρώπους να διαφύγουν από την αίθουσα συναυλιών τιμήθηκαν χθες από το σχολείο τους, λαμβάνοντα­ς ως επιβράβευσ­η του ηρωισμού τους φορητούς υπολογιστέ­ς.
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Αλεξία Τασούλη
Γράφει η Αλεξία Τασούλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece