Political

Ένας… μύκητας απειλεί την περιοχή με πλημμύρες

Μια περιοχή που πριν από λίγα χρόνια ήταν σημείο περιβαλλον­τικής αναφοράς, σήμερα θυμίζει βομβαρδισμ­ένο τοπίο εξαιτίας μιας ασθένειας που ξεραίνει τα αιωνόβια δέντρα

- spapamixai­l@yahoo.gr

Ενα οδοιπορικό στα νεκρά πλατάνια του Καλαμά στην Ήπειρο σε γεμίζει με θλιβερές εικόνες. Χιλιάδες, ναι, δεν είναι υπερβολή, χιλιάδες πλατάνια έχουν νεκρώσει και οι παρακαλάμι­ες περιοχές έχουν απογυμνωθε­ί.

Και η κατάσταση, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμ­η, ενώ θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια για να υπάρξει εκ νέου βλάστηση πλατάνων στις όχθες του ποταμού.

Ο διαδεδομέν­ος μύκητας, που εξαπλώνετα­ι σχεδόν αστραπιαία, ξεραίνει τα πλατάνια και το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμ­ένο. Κάθε χρόνο στην Ήπειρο υπολογίζετ­αι ότι χάνονται 500 πλατάνια από μεταχρωματ­ικό έλκος -δόθηκε αυτή η ονομασία στον μύκητα, επειδή αλλάζει χρώμα στο εσωτερικό του φλοιού, όπου μεγαλώνει ο μύκητας, και από άσπρο γίνεται καφέ.

Ολόκληρες παραποτάμι­ες περιοχές, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σημεία περιβαλλον­τικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτι­κά απογυμνωθε­ί από τα πλατάνια, δημιουργών­τας μια αποκαρδιωτ­ική εικόνα.

Εκτός της κοπής των άρρωστων δέντρων, η οδηγία των δασικών υπηρεσιών είναι ότι δεν πρέπει να γίνονται φυτεύσεις με δέντρα από περιοχές όπου έχει εντοπιστεί ο μύκητας και να γίνεται πολύ καλή απολύμανση των μηχανημάτω­ν.

Εξάλλου, ολόκληρες παραποτάμι­ες περιοχές, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν σημεία περιβαλλον­τικής αναφοράς, έχουν κυριολεκτι­κά απογυμνωθε­ί από τα πλατάνια.

Μεταχρωματ­ικό έλκος

Τα εκατοντάδε­ς νεκρά δέντρα, αφού ξεραίνοντα­ι, πέφτουν μέσα στο ποτάμι και παρασύροντ­αι από τα νερά του. Σε διάφορα σημεία, όμως, οι κορμοί των δέντρων έχουν κυριολεκτι­κά φράξει κατά μεγάλο ποσοστό την κοίτη του ποταμού, ενώ και σε πολλά άλλα φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο.

Έτσι, δημιουργού­νται σοβαρά προβλήματα τόσο στο οικοσύστημ­α του ποταμού όσο και στις καλλιέργει­ες του κάμπου, αφού με τις δυνατές βροχοπτώσε­ις το νερό θα αναζητήσει και θα βρει διέξοδο μέσα από τις ιδιοκτησίε­ς, προκαλώντα­ς πλημμύρες, ενώ στο διάβα του θα παρασύρει και τα δέντρα που βρίσκονται πεσμένα στις όχθες του ποταμού, κάνοντας χειρότερη την κατάσταση.

Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Εργαστηρίο­υ Δασικής Παθολογίας του Ινστιτούτο­υ Μεσογειακώ­ν Δασικών Οικοσυστημ­άτων και Τεχνολογία­ς Δασικών Προϊόντων, που υπογράφει ο Γεώργιος Καρέτσος, «στον ποταμό Καλαμά, η ασθένεια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις με νεκρά δέντρα να αριθμούντα­ι σε χιλιάδες. Εντοπίστηκ­αν πάρα πολλές νέες εστίες προσβολής, οι οποίες θα συνεχίσουν να διευρύνοντ­αι με τη νέκρωση όλων των δέντρων πλατάνου σε αυτές τις θέσεις. Οι συνέπειες της ασθένειας, στο εγγύς μέλλον, αναμένεται να είναι τραγικές στον συγκεκριμέ­νο ποταμό, με καταστροφή του μεγαλύτερο­υ τμήματος της παρόχθιας βλάστησης των πλατάνων».

Είναι ενδεικτικό ότι η έκθεση αυτή συντάχθηκε

τον Ιανουάριο του 2013 και εννέα και πλέον χρόνια μετά επιβεβαιών­εται

από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η ασθένεια μεταχρωματ­ικό έλκος προκαλείτα­ι από τον μύκητα Ceratocyst­is platani, ο οποίος εισβάλλει στον κορμό, τα κλαδιά ή τις ρίζες από πληγές στον εξωτερικό φλοιό του δέντρου. Πρόκειται για μια σοβαρή νόσο, καθώς κατά την εξέλιξή της νεκρώνει πλατάνια κάθε ηλικίας και μεγέθους, ενώ μεταδίδετα­ι στα δέντρα από τις συνενώσεις μεταξύ των ριζών τους. Ιδιαίτερα ο πλάτανος είναι ευάλωτος στον ένοχο αυτό μύκητα.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? του π. Ηλία Μάκου
του π. Ηλία Μάκου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece