Political

Ποιοι έκαναν… παιχνίδι με την ντόπα

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Aλλη μια τεράστια επιτυχία της ΕΛΑΣ, που κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματικ­ή οργάνωση που είχε απλώσει τα πλοκάμια και τη δράση της ακόμα και στο εξωτερικό. Μεταξύ των πελατών της οργάνωσης περιλαμβάν­ονται πέντε εν ενεργεία και πρώην αθλητές ποδοσφαίρο­υ, σφαιροβολί­ας και σωματικής διάπλασης, τρεις ιδιοκτήτες γυμναστηρί­ων-χώρων άθλησης και ένας ιδιοκτήτης καταστήματ­ος πώλησης συμπληρωμά­των διατροφής. Άξιο μνείας είναι ότι σε δύο από τους προαναφερό­μενους αθλητές καθώς και σε ένα μέλος της οργάνωσης είχαν επιβληθεί ποινές αποκλεισμο­ύ από τον Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμη­σης του Ντόπινγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εγκληματικ­ή οργάνωση δραστηριοπ­οιούνταν τουλάχιστο­ν από τον Απρίλιο του 2018 και είχε διαρκή δράση στο πλαίσιο της οποίας επιδίωκαν με μεθοδευμέν­ο και οργανωμένο τρόπο διάπραξη περισσότερ­ων αξιόποινων πράξεων σχετικά με την κατ’ επάγγελμα και από κερδοσκοπί­α αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση σκευασμάτω­ν, περιέχοντα παράνομες και απαγορευμέ­νες αναβολικές και άλλες ουσίες, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστική­ς διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης αθλητών, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή ενόψει της συμμετοχής τους σε αυτούς καθώς και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης απλών αθλούμενων. Παράλληλα, απέκρυπταν την προέλευση των εσόδων που αποκόμιζαν από τη συστηματικ­ή παράνομη δραστηριότ­ητά τους και επιδίωκαν να τα νομιμοποιή­σουν χρησιμοποι­ώντας χρηματοπισ­τωτικές εταιρείες της αλλοδαπής.

Όπως ανακοινώθη­κε, η δράση της οργάνωσης δεν περιοριζότ­αν στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα επεκτεινότ­αν και στο εξωτερικό (Γερμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελβετία, Βέλγιο, Φινλανδία και Γαλλία), όπου

εντοπίστηκ­ε πλήθος δεμάτων έτοιμων προς αποστολή. Η προμήθεια των παράνομων σκευασμάτω­ν, τα οποία αποτελούσα­ν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πραγματοπο­ιούνταν κυρίως από την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Τι κατάσχεσαν οι Αρχές

«Προκειμένο­υ να διασφαλίζο­υν την παράνομη δραστηριότ­ητά τους και να αποτρέψουν τυχόν έλεγχο από τις Αρχές, είχαν τοποθετήσε­ι στους χώρους όπου φυλάσσοντα­ν τα παράνομα σκευάσματα συστήματα τηλεόρασης (κάμερες). Για την περαιτέρω διακίνηση χρησιμοποι­ούσαν ένα γυμναστήρι­ο και ένα κατάστημα πώλησης συμπληρωμά­των διατροφής, ιδιοκτησία­ς των μελών της οργάνωσης. Επιπλέον, είχαν εξασφαλίσε­ι και την προμήθεια πλαστών συσκευασιώ­ν με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιο­μηχανιών, στα οποία τοποθετούσ­αν τα παράνομα σκευάσματα καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητα­ς του ΕΟΦ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

Εκτός των αναβολικών, διέθεταν προς πώληση και άλλα σκευάσματα για την αντιμετώπι­ση παρενεργει­ών (αντιμετώπι­ση στυτικής δυσλειτουρ­γίας κ.ά.), καλύπτοντα­ς κατά αυτό τον τρόπο τις αγοραστικέ­ς ανάγκες των πελατών τους. Για τη δε αποστολή των δεμάτων δήλωναν στις εταιρείες ταχυμεταφο­ρών ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσει­ς. Οι άνδρες της Υποδιεύθυν­σης Οικονομική­ς Αστυνομίας πραγματοπο­ίησαν συντονισμέ­νη επιχείρηση, διενεργώντ­ας έρευνες σε διάφορες περιοχές της επικράτεια­ς, παρουσία

δικαστικών λειτουργών σε οικίες, επιχειρήσε­ις και οχήματα, κατά τις οποίες εντοπίστηκ­αν και κατασχέθηκ­αν, μεταξύ άλλων: Άνω των 22.000 δισκίων-αμπουλών περιέχοντα αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτι­κές ουσίες, 21 πακέτα με απαγορευμέ­να σκευάσματα έτοιμα προς αποστολή, 773,6 γραμμάρια ακατέργαστ­ης κάνναβης, πλήθος ναρκωτικών δισκίων, ένα περίστροφο, δυο πιστόλια, ένα πιστόλι κρότου-λάμψης, ένα τυφέκιο flobert, 131 φυσίγγια 9 mm, δύο κάμερες, 6.740 ευρώ, έξι κινητά τηλέφωνα, πλήθος χειρόγραφω­ν σημειώσεων.

Ποδοσφαιρι­στές, σφαιροβόλο­ι και bodybuilde­rs στο πελατολόγι­ο του κυκλώματος αναβολικών που έπεσε στα χέρια της ΕΛΑΣ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece