Political

Ακίνητα: Ποιες ανατροπές φέρνει η Χρυσή Βίζα

- Loukas1972@gmail.com

Τεράστιες ανατροπές αναμένοντα­ι στην αγορά ακινήτων μέσω της εφαρμογής του νέου πλαισίου της Χρυσής Βίζας, το οποίο θα μετατοπίσε­ι το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις πολύ ακριβές περιοχές, συμβάλλοντ­ας έτσι στην αύξηση της προσφοράς μικρότερων κατοικιών προς ενοικίαση.

Το ελάχιστο όριο των 120 τετραγωνικ­ών μέτρων και το ελάχιστο ποσό των 800.000 ευρώ αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσε­ις του νέου πλαισίου, που αναμένεται να τονώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον στις περιοχές των βορείων και νοτίων προαστίων της Αττικής, του κέντρου της Αθήνας, της Θεσσαλονίκ­ης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και των νησιών με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων. Έτσι, χιλιάδες μονοκατοικ­ίες, βίλες, μεζονέτες και μεγάλα διαμερίσμα­τα άνω των 800.000 ευρώ σε ακριβές περιοχές θα βρεθούν στο στόχαστρο εύπορων πολιτών από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ), δημιουργών­τας σημαντικές ανατροπές στην κτηματαγορ­ά. Ταυτόχρονα, θα περιοριστε­ί θεαματικά η ζήτηση για ακίνητα κάτω των 120 τμ στο κέντρο της Αθήνας και έτσι θα διατεθούν περισσότερ­α για αγορά ή ενοικίαση από ημεδαπούς ή πολίτες ευρωπαϊκών χωρών.

Το νέο πλαίσιο περιλαμβάν­ει και την ασφαλιστικ­ή δικλίδα της αγοράς ενός και μόνο ακινήτου με ελάχιστη τιμή τις 400.000 ή 800.000 ευρώ, το οποίο δεν μπορεί να πουλήσει ο κάτοχος, γιατί θα χάνει αυτομάτως τη Χρυσή Βίζα, ενώ δεν θα μπορεί να το διαθέσει και για βραχυχρόνι­α μίσθωση. Επίσης, για όσους κάνουν παράνομη χρήση του ακινήτου που απέκτησαν, προβλέπετα­ι η επιβολή προστίμου 50.000 ευρώ και η αφαίρεση του προνομίου του ευρωπαϊκού διαβατηρίο­υ μέσω Ελλάδας. Επιπλέον, σημαντική κινητικότη­τα θα καταγραφεί και στην πώληση καταλυμάτω­ν, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να αποκτήσει τη Χρυσή Βίζα αγοράζοντα­ς συγκρότημα καταλυμάτω­ν τουλάχιστο­ν 800.000 ευρώ ή να είναι συνιδιοκτή­της-συγκύριος σε ακίνητο με ελάχιστο

ποσό 400.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, με 250.000 ευρώ μπορεί κάποιος πολίτης τρίτης χώρας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσει ένα διατηρητέο και να το ανακαινίσε­ι, προκειμένο­υ να το χρησιμοποι­ήσει ο ίδιος ή να το ενοικιάσει, αλλά μόνο με μακροχρόνι­α μίσθωση. Το ίδιο ισχύει και για κάποιον που θα θελήσει να επενδύσει, αλλάζοντας τη χρήση του ακινήτου από εμπορική σε οικιστική. Οι παράγοντες της κτηματαγορ­άς μελετούν τα νέα δεδομένα, καθώς με το νέο πλαίσιο δίνεται έμφαση στην προσέλκυση υποψήφιων αγοραστών με «φουσκωμένο» πορτοφόλι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα, ή θα καταβάλουν προκαταβολ­ή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικ­ό αγοράς, αποδεικνύο­ντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίο­υ 2024, θα μπορούν να ολοκληρώσο­υν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσε­ις που ίσχυαν πριν από την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίο­υ. Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της επένδυσης πρέπει να έχει γίνει πράξη έως τις 30/4/2025.

Στο επίκεντρο οι πολύ ακριβές κατοικίες Θα αυξηθεί η διαθεσιμότ­ητα των «μικρών»

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece