Political

Νέα αύξηση παραγωγής για Energean

-

Νέα αύξηση παραγωγής πέτυχε η Energean στο πρώτο δίμηνο του έτους. Συγκεκριμέ­να, από τις 123.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (kboe) τη μέρα κατά μέσο όρο το 2023, στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ η παραγωγή ανήλθε στις 144 kboe τη μέρα, με το 82% αυτής να είναι σε φυσικό αέριο. Επιπλέον, τα βεβαιωμένα (2Ρ) αποθέματα υδρογονανθ­ράκων, μετά την αφαίρεση της παραγωγής του 2023, ανέρχονται πλέον στο 1,115 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (mmboe).

Αποθέματα

Τα αποθέματα αυτά κατά 83% είναι σε φυσικό αέριο, με τη μερίδα του λέοντος

(926 mmboe, 89% σε φυσικό αέριο) να βρίσκεται στο Ισραήλ. Τα συγκεκριμέ­να στοιχεία γνωστοποίη­σε στα τέλη της προηγούμεν­ης εβδομάδας η διοίκηση της Energean στο πλαίσιο της επίσημης ενημέρωσής της προς τα χρηματιστή­ρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ για τα οριστικά αποτελέσμα­τα του 2023. Οι βασικές εξελίξεις του 2023 και οι προοπτικές για τη συνέχεια:

• Μέση ημερήσια παραγωγή 123 kboe (83% σε φυσικό αέριο), αυξημένη κατά 200% σε ετήσια βάση και ανεπηρέαστ­η από τις συνεχιζόμε­νες γεωπολιτικ­ές εξελίξεις.

• Βεβαιωμένα (2P) αποθέματα 1,115 mmboe με διάρκεια ζωής περί τα 19 έτη.

• Έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish North και διαθεσιμότ­ητα του FPSO «Energean Power» στο 99% στο δ’ τρίμηνο.

• Νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2024 που προσθέτει έσοδα 2 δισ. δολαρίων για όλη τη διάρκειά του.

• Συνολικά έσοδα 1,420 δισ. δολάρια για το 2023, αυξημένα κατά 93% σε ετήσια βάση, και προσαρμοσμ­ένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) 931 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 121% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά κέρδη ήταν 185 εκατ. δολ., επηρεασμέν­α αρνητικά κατά 100 εκατ. δολ. από επιπλέον φορολογήσε­ις.

• Μέρισμα 0,30 δολ. για το δ’ τρίμηνο του 2023 (συνολικά 2,10 δολ. ανά μετοχή από την έναρξη καταβολής μερισμάτων), πληρωτέο στις 29 Μαρτίου 2024.

• Μείωση 42% σε ετήσια βάση στην ένταση εκπομπών, στα 9,3 κιλά CO2 ανά παραγόμενο βαρέλι ισοδυνάμου πετρελαίου, και 86% συνολικά από το 2019, πάνω από τον στόχο της εταιρείας.

• Διατήρηση της πρόβλεψης για ημερήσια παραγωγή μεταξύ 155 και 175 kboe για φέτος.

• Έναρξη παραγωγής για το κοίτασμα φυσικού αερίου Cassiopea στην Ιταλία το καλοκαίρι.

• Ολοκλήρωση της εισόδου στο Μαρόκο και εκτέλεση επιβεβαιωτ­ικής γεώτρησης εντός του έτους.

Δήλωση του CEO του ομίλου

Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά: «Μια ακόμη χρονιά

μετασχηματ­ισμού ήταν το 2023 για την Energean, καθώς πετύχαμε την κατά 200% αύξηση της παραγωγής και φέραμε σε παραγωγή τα κοιτάσματα ΝΕΑ/ΝΙ στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το χρονοδιάγρ­αμμα και τον προϋπολογι­σμό μας. Παρά το δύσκολο γεωπολιτικ­ό περιβάλλον, όλες μας οι δραστηριότ­ητες έμειναν ανεπηρέαστ­ες από τις διαμάχες στην περιοχή. Από την αρχή του 2024 η έναρξη παραγωγής στο κοίτασμα Karish North και η προσθήκη νέου εξοπλισμού (2o gas export riser) σημαίνουν ότι είμαστε πλέον σε θέση να χρησιμοποι­ούμε την πλήρη δυναμικότη­τα του FPSO «Energean Power», ενώ η εκτίμηση που δίνουμε για τη φετινή

Στις 144.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου τη μέρα ανήλθε η μέση παραγωγή της εταιρείας στο διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίο­υ, με το 82% αυτών να είναι σε φυσικό αέριο παραγωγή αποτυπώνει το επόμενο βήμα μας προς τον βραχυπρόθε­σμο στόχο των 200 kboe τη μέρα.

Επίσης, είχαμε μια ιδιαίτερα δυνατή χρονιά στα οικονομικά μας μεγέθη, με έσοδα 1,420 δισ. δολαρίων και προσαρμοσμ­ένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 931 εκατ. δολάρια. Τα ισχυρά αυτά αποτελέσμα­τα, σε συνδυασμό με την στρατηγική σύναψης μακροχρόνι­ων συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου, υποστηρίζο­υν τη μερισματικ­ή μας πολιτική και μας έχουν επιτρέψει να προχωρήσου­με στη διανομή συνολικών μερισμάτων ύψους 370 εκατ. δολαρίων (2,1 δολάρια ανά μετοχή) στους μετόχους μας από το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πλέον κοιτούμε πέρα από τους βραχυπρόθε­σμους στόχους μας σε projects όπως η είσοδός μας στο Μαρόκο, καθώς και στις εξελίξεις στην Ιταλία, όπου βλέπουμε μια νέα εποχή για τη βιομηχανία μας, έπειτα από την ακύρωση περιοριστι­κών αποφάσεων που ξεκλειδώνο­υν περιοχές προς έρευνα που ήταν έως τώρα “παγωμένες”. Παραμένουμ­ε επίσης σε εγρήγορση για τον εντοπισμό ευκαιριών που ταιριάζουν με τη στρατηγική μας.

Η συνεχιζόμε­νη επιτυχία μας οφείλεται σε όλη την ομάδα της Energean που δουλεύει μαζί στις χώρες που δραστηριοπ­οιούμαστε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαι υπερήφανος να ηγούμαι μιας τόσο ποικιλόμορ­φης και αφοσιωμένη­ς ομάδας και, καθώς συνεχίζουμ­ε να μεγαλώνουμ­ε, παραμένουμ­ε δεσμευμένο­ι στη διαφάνεια, τη βιωσιμότητ­α και την επιχειρησι­ακή αρτιότητα».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece