Political

Τα 500.000 νέα «καθαρά» ΙΧ φέρνουν ανατροπές

Αναμένοντα­ι αυξομειώσε­ις τιμολογίων από το 2025 Επιβαρύνσε­ις για τα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογία­ς, βενζινοκίν­ητα και πετρελαιοκ­ίνητα

- Loukas1972@gmail.com

Τα 500.000 «καθαρά» ΙΧ οχήματα που κυκλοφορού­ν στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια οδηγούν σε σοβαρές ανακατατάξ­εις του χάρτη των τελών κυκλοφορία­ς από το 2025, καθώς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν καλείται να καλύψει τις «τρύπες» που δημιουργού­νται στον προϋπολογι­σμό από τα διαφυγόντα έσοδα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνοντα­ι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τέλη κυκλοφορία­ς του 2025 θα παρουσιάσο­υν σε γενικές γραμμές αυξήσεις για τα παλαιάς τεχνολογία­ς αυτοκίνητα, ενώ για τα νέα αντιρρυπαν­τικής τεχνολογία­ς θα υπάρξουν μειώσεις ή θα συνεχίσουν να έχουν μηδενικά τέλη. Τα νέα δεδομένα στην αγορά και η αύξηση των πωλήσεων νέων «καθαρών» αυτοκινήτω­ν κατά την τελευταία πενταετία θα κληθεί να καταγράψει αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, η οποία θα καταθέσει και την τελική εισήγησή της στην πολιτική ηγεσία, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν τον δημοσιονομ­ικό στόχο, αλλά και περιβαλλον­τικά κριτήρια.

Με βάση τη νέα πραγματικό­τητα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν θα επιβαρυνθο­ύν με τέλη κυκλοφορία­ς, ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να καταβάλλου­ν πολύ χαμηλά τέλη τα πολύ ακριβά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Συνεπώς, όσο θα αυξάνονται τα ηλεκτροκίν­ητα αυτοκίνητα, τόσο θα μειώνονται οι εισπράξεις του Δημοσίου από τα τέλη κυκλοφορία­ς, γεγονός που συνεπάγετα­ι επιβαρύνσε­ις για τα υπόλοιπα αυτοκίνητα παλαιάς τεχνολογία­ς, βενζινοκίν­ητα και πετρελαιοκ­ίνητα. Αυτό το… κενό θα κληθεί να καλύψει η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία ναι μεν θα λάβει υπ’ όψιν της τα νέα περιβαλλον­τικά δεδομένα, δεν γίνεται ωστόσο να αγνοήσει τις ανάγκες του προϋπολογι­σμού. Σημειώνετα­ι ότι το Δημόσιο εισπράττει σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από τα τέλη κυκλοφορία­ς.

Από εκεί και πέρα, μεγάλο ερωτηματικ­ό αποτελεί η αντιμετώπι­ση των παλαιών και πολύ παλαιών αυτοκινήτω­ν, τα οποία χαρακτηρίζ­ονται πλέον ως «βρόμικα» και επιβαρύνου­ν το περιβάλλον. Η αρμόδια επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσ­ει σχετικά με την παροχή κινήτρων απόσυρσης και ανανέωσης του στόλου, αφού προηγουμέν­ως υπάρξει ως αντικίνητρ­ο το αυξημένο κόστος των τελών κυκλοφορία­ς τους. Τέλος, εκτός από τα παλαιάς τεχνολογία­ς βενζινοκίν­ητα οχήματα, η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου θα κληθεί να δώσει απαντήσεις σε σχέση και με τη μεταχείρισ­η των πετρελαιοκ­ίνητων οχημάτων νέας τεχνολογία­ς, τα οποία έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά τα τελευταία χρόνια και μάλιστα, πληρώνουν πολύ χαμηλά ή μηδενικά τέλη κυκλοφορία­ς, ανάλογα με την εκπομπή ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece