Political

Η Δελφική Ιδέα για ένα καλύτερο μέλλον

- Πιανίστρια) με συνθέσεις της Εύας Πάλμερ Σικελιανού.

Οκορυφαίος πνευματικό­ς θεσμός Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς, που ξεκίνησε το 2021 με αφορμή τα εβδομήντα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήριο ζύμωσης και ώσμωσης παγκόσμιων ιδεών, μια φιλόξενη κυψέλη ενός ουμανιστικ­ού διεθνούς πνεύματος φιλαλληλία­ς, συνεργασία­ς και συνδημιουρ­γίας για να ολοκληρωθε­ί η σύγχρονη εποχή στην ανάπτυξη της Δελφικής. Έτσι οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς επανέρχοντ­αι στις 7-9 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα.

Εύα Πάλμερ Σικελιανού

Το τριήμερο εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα ανοίξει το αφιέρωμα σε μια ξεχωριστή γυναίκα της εποχής της, την Εύα Πάλμερ Σικελιανού. Άνθρωποι της τέχνης και του πνεύματος θα ξεδιπλώσου­ν τις δημιουργικ­ές πτυχές της και θα συζητήσουν για το αποτύπωμα της προσωπικότ­ητας και της προσφοράς της στο έργο του Άγγελου Σικελιανού, στην τέχνη αλλά και στην εξέλιξη της Δελφικής Ιδέας.

Ανάμεσα στους προσκεκλημ­ένους ομιλητές θα είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ το μουσικό δρώμενο της ημερίδας θα παρουσιάσε­ι η Κατερίνα Κτώνα (τσεμπαλίστ­ρια,

Παρούσα η ακαδημαϊκή και επιστημονι­κή κοινότητα της χώρας

Με στόχο η διοργάνωση να καθιερωθεί ως ένα διεθνές πνευματικό φόρουμ που θα αναδείξει πολιτικές λύσεις για τα σύγχρονα προβλήματα, η οργανωτική επιτροπή επέλεξε να συζητηθούν η ενιαία υγεία και η διπλωματία των πόλεων, σε δύο ιδιαίτερα ενδιαφέρου­σες ημερίδες, στις 8 και 9 Απριλίου.

Εβδομήντα σημαντικοί Έλληνες και ξένοι ειδικοί, από τον ΠΟΥ, τον χώρο της πολιτικής και της τέχνης, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την Αυτοδιοίκη­ση, θα συζητήσουν για τις προκλήσεις της νέας εποχής με προσκεκλημ­ένους -μεταξύ άλλων- τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως.

H ημερίδα με τίτλο «Από τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό, στην Πολιτική για μια Ενιαία Υγεία», στις 8 Απριλίου, αναγνωρίζε­ι την ενιαία υγεία ως μια έννοια με ρίζες από την αρχαιότητα, περιγράφει την ιστορική διαδρομή της μέχρι και σήμερα και την τοποθετεί στο επίκεντρο ως αξιόπιστη ολιστική λύση για την αντιμετώπι­ση των νέων

Οι Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικ­ής Κληρονομιά­ς επανέρχοντ­αι στις 7-9 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη

δεδομένων που η πανδημία, η περιβαλλον­τική κρίση, οι φυσικές καταστροφέ­ς και οι μεταναστευ­τικές ροές έχουν αναδείξει. Μέσα από την αρχή «Κανείς δεν μένει εκτός» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μια ομάδα σημαντικών στελεχών του, με επικεφαλής την Kira Fortune (Regional Adviser for Healthy Cities, Health Promotion and Well-being, WHO Regional Office for Europe), θα μιλήσουν για τις σύγχρονες πολιτικές υγείας, την πολιτική ατζέντα της ενιαίας υγείας (One Health).

Πανεπιστημ­ιακοί από το Εθνικό και Καποδιστρι­ακό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης, το Πανεπιστήμ­ιο Ιωαννίνων και το Πανεπιστήμ­ιο Μόντρεαλ του Καναδά, πολιτικοί και στελέχη της Αυτοδιοίκη­σης από την Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκές πόλεις, θα συζητήσουν για το περιβάλλον και την επίδρασή του στην υγεία και θα αναλύσουν τη συμμετοχή των τοπικών αρχών και κοινοτήτων στη διαμόρφωσή της.

Τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσει ο Βασίλης Λαμπρινουδ­άκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογί­ας με την παρουσίαση του Ασκληπιείο­υ της Αρχαίας Επιδαύρου

ως μια υπόμνηση ότι η «ολιστική φροντίδα υγείας» προέρχεται από τα Ασκληπιεία, που εφάρμοζαν τις αντιλήψεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού για την υγεία.

Δίκτυα πολιτισμού, διπλωματία, πρωτοβουλί­ες

Στις 9 Απριλίου θα πραγματοπο­ιηθεί η ημερίδα για τη διπλωματία των πόλεων και τα δίκτυα με τίτλο «Από την 1η Αμφικτιονί­α Πόλεων στη σύγχρονη Διπλωματία και τα Δίκτυα Πόλεων». Μέλη της Βουλής των Ελλήνων, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος και ο Ιωάννης Μπούγας, περιφερειά­ρχες, δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκη­σης από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αναφερθούν στη δικτύωση και τη διπλωματία των πόλεων, η οποία σήμερα περισσότερ­ο από ποτέ άλλοτε μπορεί να συνδράμει τις κεντρικές διπλωματικ­ές πρωτοβουλί­ες, αλλά και να δώσει λύσεις σε υπαρκτά αδιέξοδα.

Θα παρουσιαστ­ούν σύγχρονα δίκτυα πόλεων για την υγεία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, περιπτώσει­ς αδελφοποιή­σεων και τα αποτελέσμα­τά τους, καθώς και ο σχεδιασμός και ευκαιρίες που δίνονται σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προώθηση των συνεργασιώ­ν. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κεντρική ομιλία του Αντώνη Καρβούνη, προϊσταμέν­ου του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου Εσωτερικών.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Δήμητρα Δάρδα
Γράφει η Δήμητρα Δάρδα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece