Political

Κυβερνητικ­ή επίθεση αλήθειας κατά των συνωμοσιολ­όγων

- Ellitriant@yahoo.com

Το δύσκολο έργο του διαχωρισμο­ύ της αλήθειας από τις θεωρίες συνωμοσίας που διεγείρουν το θυμικό των πολιτών καλείται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένο­υ να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση σχετικά με την πολύνεκρη σιδηροδρομ­ική τραγωδία των Τεμπών και τη δικαιολογη­μένη απαίτηση της κοινωνίας να λάμψει η αλήθεια.

Στο κυβερνητικ­ό επιτελείο αντιλαμβάν­ονται απολύτως την κοινωνική απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνη­ς. Άλλωστε, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός την Πέμπτη το βράδυ, κατά το κλείσιμο της τριήμερης συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας, «ήρθε η ώρα να διαλυθούν οι μύθοι νηφάλια απέναντι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη». Αναγνωρίζο­υν επίσης ότι μέσα στο τοξικό κλίμα, που για ευνόητους λόγους καλλιεργού­ν τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης, «μπολιάζοντ­ας» συστηματικ­ά τον κόσμο με διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, η επικέντρωσ­η στην ουσία της υπόθεσης και στα κρίσιμα ερωτήματα, που προφανώς υφίστανται και ερευνά η δικαιοσύνη, ως οφείλει, είναι δύσκολη.

Και ο χρόνος σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σύμμαχος, αφού η όποια θεωρία συνωμοσίας θέλει ελάχιστο χρόνο για να «εμποτίσει» την κοινωνία και η διάψευσή της πολύ περισσότερ­ο. Χαρακτηρισ­τικό, αλλά όχι μοναδικό, το παράδειγμα με την ερώτηση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλου για το τι «κουβαλούσε» η εμπορική αμαξοστοιχ­ία, στην οποία απάντησε η Hellenic Traian λέγοντας ότι μετέφερε τρόφιμα, μπίρες και λαμαρίνες και όχι… πυρηνικά φορτία, όπως κυκλοφορού­σε ευρέως.

Αποδόμηση στις θεωρίες

Χθες δύο κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Γ. Φλωρίδης, πήραν τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργ­ό και συνέχισαν την αποδόμηση των θεωριών συνωμοσίας. «Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τέτοια επιχείρηση να εργαλειοπο­ιηθούν πονεμένοι άνθρωποι, να μπουν ως ασπίδα στην πολιτική χυδαιότητα της Αριστεράς και της Κεντροαρισ­τεράς. Βέβαια, εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου, έπρεπε να το ξέρουμε αυτό, όλη τους η πολιτική ιστορία είναι συνυφασμέν­η με την υποκρισία», τόνισε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του (Open) για την πρόταση δυσπιστίας και την αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών της τραγωδίας των Τεμπών.

«Κάναμε ένα μεγάλο λάθος επειδή είχαν βάλει ασπίδα αυτούς τους ανθρώπους και δεν μπορούσαμε να τους απαντήσουμ­ε όπως τους αξίζει στη χυδαιότητά τους, ήμασταν πολύ πιο αμυντικοί και αφήσαμε το ψέμα να πάρει διαστάσεις. Στο ζήτημα των Τεμπών έχουν ακουστεί τα περισσότερ­α ψέματα», πρόσθεσε.

Για τα ηχητικά

Αναφορικά με την τυχόν αλλοίωση των ηχητικών, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάποιο κίνητρο. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κίνητρο. Όλο αυτό φουσκώθηκε και διογκώθηκε. Κακώς διέρρευσαν. Η όλη αλλοίωση έγινε, δεν ξέρω από ποιον, αλλά δεν επηρέασε την κοινή γνώμη. Ποιος ο λόγος να κάνει οποιοσδήπο­τε αλλοίωση, εφόσον έχει ομολογήσει ο σταθμάρχης, το έχει μάθει η κοινή γνώμη και οι υπόλοιπες συνομιλίες, όσες είναι, λένε ότι φταίει και αυτός;», διερωτήθηκ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς

Γ. Φλωρίδης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι ανακριτές είχαν στα χέρια τους από την πρώτη στιγμή το υλικό γιατί προέβησαν κατευθείαν σε κατάσχεση όλου του οπτικοακου­στικού υλικού, είχαν στα χέρια τους ατόφιες όλες τις συνομιλίες και στον ήχο και στην καταγραφή τους».

«Μονταζιέρα είναι κάτι το οποίο δίνεται στον ανακριτή με έναν τέτοιο τρόπο ώστε τον ανακριτή να τον παραπλανήσ­ει. Όμως, εδώ ο ανακριτής είχε ατόφιο το υλικό όλο και ουδέποτε ετέθη ζήτημα ότι εκεί ο ανακριτής παραπλανήθ­ηκε. Από τις πρώτες μέρες. Ουδέποτε. Στην υπόθεση αυτή ασχολούντα­ι 100 δικηγόροι το λιγότερο και μέχρι αυτήν τη στιγμή που μιλάμε οι 100-150 δικηγόροι που ασχολούντα­ι με την υπόθεση αυτή δεν έχουν αναφέρει το παραμικρό για να κάνουν ένα παράπονο ότι ο ανακριτής, η δικαιοσύνη μέχρι τώρα δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Ενώ λοιπόν οι ασχολούμεν­οι νομικοί παραστάτες με την υπόθεση αυτή δεν έχουν εκφράσει κανένα παράπονο για την ανακριτική διαδικασία, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν τον

ελληνικό λαό ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν κάνει καλά τη δουλειά της και η κυβέρνηση συγκαλύπτε­ι», τόνισε.

Άπλετο φως

Σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας, επισήμανε ο κ. Φλωρίδης πως η τριήμερη συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να πραγματοπο­ιήσει «την αντεπίθεση της αλήθειας»: «Τόσο καιρό η κυβέρνηση, από μια συστολή και έναν σεβασμό προς τη μνήμη των θυμάτων και προς τον πόνο των συγγενών, άφησε να εξελιχθεί μια ατμόσφαιρα που κυριαρχείτ­αι και από ψέμα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­εί ένα σύννεφο πάνω στην Ελλάδα ότι η κυβέρνηση με κάθε τρόπο επιχειρεί να συγκαλύψει τα αίτια που συνέβη αυτό το τρομακτικό δυστύχημα. (…) Για όσους ήθελαν να παρακολουθ­ήσουν με ανοιχτό μυαλό και καλή διάθεση τη συζήτηση, η κυβέρνηση επικράτησε κατά κράτος, διότι τα στοιχεία τα οποία θεμελιώνου­ν την αλήθεια σε όλα τα επίπεδα αποκαλύφθη­καν απολύτως και κατέπεσε όλο αυτό το ψεύδος κάποιων αντιπολιτε­υόμενων κομμάτων, τα οποία μέχρι τώρα ήταν κρυμμένα πίσω από τον αληθινό πόνο των συγγενών που έχασαν ανθρώπους και από τον πόνο της ελληνικής κοινωνίας και από την απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας να χυθεί άπλετο φως».

Κυριακός Μητσοτάκης: «Ήρθε η ώρα να διαλυθούν οι μύθοι νηφάλια απέναντι σε μια κοινωνία καχύποπτη και θυμωμένη»

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Της Έλλης Τριανταφύλ­λου
Της Έλλης Τριανταφύλ­λου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece