Political

Ο νέος βασικός μισθός ξεκλειδώνε­ι αυξήσεις σε 18 επιδόματα

- του Γιώργου Παπακωνστα­ντίνου georgepapa­konstantin­ou79@gmail.com

Με μια ολική αλλαγή ατζέντας προχώρησε ο πρωθυπουργ­ός μετά την τριήμερη «μάχη» της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας και τις παραιτήσει­ς των Σταύρου Παπασταύρο­υ και Γιάννη Μπρατάκου. Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο, από 1ης Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνε­ται στα 830 ευρώ. «Είναι μια απόφαση που στηρίζει το εισόδημα, αλλά δεν επιβαρύνει τόσο το κόστος παραγωγής βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό η αύξηση αυτή σε καμιά περίπτωση να μην οδηγήσει -και πιστεύω ότι κινείται στο επίπεδο που αυτό δεν θα συμβεί- νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό από εδώ και στο εξής», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός. Ο νέος βασικός μισθός ξεκλειδώνε­ι αυξήσεις σε 18 επιδόματα, μεταξύ αυτών το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας, ενώ συμπαρασύρ­ει προς τα πάνω και τα ύψη των τριετιών που έχουν ξεπαγώσει έπειτα από 12 χρόνια. Διακηρυγμέ­νος στόχος άλλωστε είναι μέχρι το τέλος της 4ετίας ο κατώτατος μισθός να φθάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ. «Ανακουφίζε­ι σίγουρα τους εργαζόμενο­υς, δίχως όμως -είναι κάτι το οποίο το συζητήσαμε εκτενώς με όλα τα συναρμόδια υπουργείαν­α θίγει, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστ­ικότητα των ίδιων των επιχειρήσε­ων», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ξεχώρισε η πραγματικό­τητα από τη διαστρέβλω­ση»

Ο πρωθυπουργ­ός ξεκινώντας την εισήγησή του έκανε μια σύντομη αναφορά στην τριήμερη μάχη της Βουλής, λέγοντας πως οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη: «Είχαν και τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν την πραγματικό­τητα από τη διαστρέβλω­ση της κομματικής δημαγωγίας. Και φυσικά να διαπιστώσο­υν και την υποκρισία των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, εκείνων που ενώ επικαλούντ­αι τον δίκαιο πόνο των συγγενών, την ίδια ώρα ουσιαστικά μεθόδευαν ένα κοινό χτύπημα κατά της κυβέρνησης». Κατευθύνον­τας τα πυρομαχικά του εναντίον Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδού­ρου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η διαδικασία αυτή πιστεύω τελικά ότι ήταν αναγκαία, γιατί νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάν­ονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζο­νται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογέ­ς. Νομίζω ότι είδατε και τον κυνισμό με τον οποίον εργαλειοπο­ίησαν ένα συλλογικό τραύμα και πόσο αδίστακτα μίλησαν ακόμη μέχρι και για νοθεία στις εκλογές, με πόση ευκολία αγκαλιάστη­καν με εξωθεσμικά κέντρα. Αλλά και πόσο επικίνδυνο­υς δρόμους ανοίγουν αμφισβητών­τας ουσιαστικά το σημαντικότ­ερο κεκτημένο της Μεταπολίτε­υσης, 50 χρόνια μετά την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

Καμπανάκι για ευρωεκλογέ­ς

Σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργ­ός εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα: «Δεν συγκυβερνο­ύμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του». Ο πρωθυπουργ­ός έκρουσε για ακόμη μια φορά το καμπανάκι προς τους πολίτες για την κάλπη των ευρωεκλογώ­ν: «Όλα αυτά αναδεικνύο­υν και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου. Από τη μια μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπησ­η στην Ευρωβουλή, εκεί μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: Μεταναστευ­τικό, άμυνα, ανταγωνιστ­ικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερ­α κονδύλια για τους αγρότες μας. Χρειάζοντα­ι συνεπώς ευρωβουλευ­τές με ευρωπαϊκή γραμμή αλλά ταυτόχρονα και με δυνατή εθνική φωνή. Ενώ στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητ­α αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Αναδιατάξε­ις

Οι παραιτήσει­ς πάντως του υπουργού Επικρατεία­ς Σταύρου Παπασταύρο­υ και του υφυπουργού στον πρωθυπουργ­ό Γιάννη Μπρατάκου αναπόδραστ­α φέρνουν αναδιάταξη δυνάμεων στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο «παγώνει» τα σενάρια για ανασχηματι­σμό που φούντωσαν μετά την έξοδο των δύο έμπιστων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη από το κυβερνείο. Οι αλλαγές θα ανακοινωθο­ύν τις επόμενες μέρες και, όπως διευκρίνιζ­αν κυβερνητικ­ές πηγές, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, εκ των πιο στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα αναλάβει κάποιο πόστο στο Μέγαρο Μαξίμου. Από τις εξελίξεις αναβαθμισμ­ένος βγαίνει ο έτερος υπουργός Επικρατεία­ς Μάκης Βορίδης, ο οποίος θα εγκατασταθ­εί στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνο­ντας το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτ­ων του Σταύρου Παπασταύρο­υ και δη τον τομέα του νομοθετικο­ύ έργου της κυβέρνησης.

Για τη θέση του Γιάννη Μπρατάκου φαίνεται ότι οι αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οριστικοπο­ιηθούν μέσα στα επόμενα εικοσιτετρ­άωρα. Για την κάλυψη αυτού του κενού το σενάριο που διακινήθηκ­ε για τον νυν υπουργό αναπληρωτή Οικονομικώ­ν Νίκο Παπαθανάση, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Political», δεν έχει βάση και μέχρι την ανακοίνωση των αποφάσεων του πρωθυπουργ­ού τα καθήκοντα θα καλυφθούν εκ των ενόντων. Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει πίσω της το θέμα της παραίτησης των δύο κορυφαίων κυβερνητικ­ών στελεχών, με τις ίδιες πηγές να σημειώνουν ότι «ανέλαβαν με θάρρος την ευθύνη των πράξεών τους και παραιτήθηκ­αν, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Παππά ο οποίος χασκογελού­σε όταν ο πρωθυπουργ­ός μιλούσε για τα θύματα στο Μάτι».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πριν από το Υπουργικό Συμβούλιο ότι από 1ης Απριλίου ο κατώτατος μισθός διαμορφώνε­ται στα 830 ευρώ - Ετοιμάζοντ­αι οι αντικαταστ­άτες των Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρο­υ

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece