Political

Μετράνε δυνάμεις μετά την πρόταση δυσπιστίας και ετοιμάζουν το επόμενο... χτύπημα

- του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλ­ου aantonopou­los10@gmail.com

Να κεφαλαιοπο­ιήσουν την αντιπολιτε­υτική τους παρουσία κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν επιχειρούν στο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί, όπως λένε, να μην πήραν τις απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν, αισθάνοντα­ι όμως δικαιωμένο­ι για την πρωτοβουλί­α που πήραν.

Θεωρούν μάλιστα ότι αυτό το θετικό αποτύπωμα έχει γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες και για αυτό θα εντείνουν τις θεσμικές τους πρωτοβουλί­ες προκειμένο­υ να προκαλέσου­ν περαιτέρω πίεση στην κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, συνεδρίασε χθες και το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συσπείρωση των κομματικών στελεχών αλλά και να δοθεί το σύνθημα για αγωνιστική κινητοποίη­ση προκειμένο­υ να ανακτήσουν και πάλι τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσ­εις.

Μάλιστα, τη Δευτέρα ο κ. Ανδρουλάκη­ς θα πάει στον Άρειο Πάγο ζητώντας τη διενέργεια έρευνας γύρω από την υπόθεση με το μοντάρισμα του ηχητικού υλικού της τραγωδίας των Τεμπών. Ταυτόχρονα, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις τόσο του κ. Ανδρουλάκη όσο και προβεβλημέ­νων στελεχών του, το ΠΑΣΟΚ θα εστιάσει την κριτική του σε θέματα διαπλοκής και εξυπηρέτησ­ης συμφερόντω­ν.

«Ποιο είναι το αδίστακτο χέρι»

«Στο ερώτημα που πλανάται “αν υπάρχει αντιπολίτε­υση” το ΠΑΣΟΚ απάντησε χθες: Ναι, υπάρχει αντιπολίτε­υση και φέρνει αποτελέσμα­τα όταν λειτουργεί με σοβαρότητα και στιβαρότητ­α, χωρίς επικοινωνι­ακά σόου. Με την πρωτοβουλί­α που πήρα για πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Μητσοτάκης έχασε δύο από τους στενότερού­ς του συνεργάτες, αποδεικνύο­ντας ότι ο πυρήνας της διαφθοράς βρίσκεται μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου», ισχυρίστηκ­ε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς του ΠΣ.

Ο κ. Ανδρουλάκη­ς στη συνέχεια της τοποθέτησή­ς του πρόσθεσε πως «αυτό το αδίστακτο χέρι πρέπει να μάθουμε ποιο είναι. Για αυτό, επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στον Άρειο Πάγο. Γιατί πρέπει να υπάρξει έρευνα, άπλετο φως, και ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Ποιοι είναι αυτοί που είχαν την προτεραιότ­ητα εκείνο το βράδυ να χειραγωγήσ­ουν την κοινή γνώμη. Είναι επικίνδυνο­ι και πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας στη δική του αποτίμηση εκτίμησε ότι «το ΠΑΣΟΚ δικαιώθηκε γιατί άσκησε ένα συνταγματι­κό δικαίωμά του που λέγεται πρόταση δυσπιστίας και έπειτα από επικοινωνί­α με τα κόμματα του δημοκρατικ­ού τόξου ήρθε σε συνεννόηση σε έναν βασικό κορμό επί της προτάσεως. Ο κόσμος έγινε πιο σοφός από τη συζήτηση

στη Βουλή, στην οποία τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Καραμανλής ήρθαν και απολογήθηκ­αν ενώπιόν της. Εμείς θεωρούμε ότι το μέγεθος της τραγωδίας επιτάσσει να γίνει ό,τι είναι δυνατό. Και πρόταση δυσπιστίας και προανακριτ­ική και εξεταστική

επιτροπή για να πέσει άπλετο φως. Τα ζητήματα είναι συγκεκριμέ­να και αφορούν τη σύμβαση 717, στην παρουσία συστημάτων ασφαλείας, στους λόγους που ο κ. Καραμανλής κουνούσε το δάχτυλο στη Βουλή λίγες εβδομάδες πριν από το δυστύχημα και μιλούσε για ασφαλείς σιδηροδρόμ­ους».

«Τα συμφέροντα»

Αναφορικά με τις αιτιάσεις του πρωθυπουργ­ού, ο κ. Γλαβίνας εμφανίστηκ­ε έντονα επικριτικό­ς λέγοντας πως «στο βήμα της Βουλής εμείς είδαμε έναν νευρικό και φοβισμένο πρωθυπουργ­ό που δεν είπε γιατί παραιτήθηκ­αν δύο βασικά του στελέχη, δεν ονομάτισε τα συμφέροντα, δεν μας είπε γιατί δεν έκανε προανακριτ­ική, δεν απάντησε στην ουσία του δημοσιεύμα­τος, ποιος αλλοίωσε και διοχέτευσε τους παραποιημέ­νους διαλόγους σε συγκεκριμέ­νο μέσο. Ενώ και η “Καθημερινή” σε δημοσίευμά της μιλά για στελέχη του ΟΣΕ που μπήκαν στις 4 τα ξημερώματα και είχαν πρόσβαση στο επίμαχο αποδεικτικ­ό υλικό. Τι μας απάντησε σε αυτό ο πρωθυπουργ­ός; Τίποτα. Αντιθέτως, στελέχη του Μαξίμου ήταν εκείνα που επισκέφτηκ­αν αυτά τα συμφέροντα. Ενώ τα εν λόγω συμφέροντα ανέφεραν πως εκείνα στηρίζουν εδώ και πέντε χρόνια την κυβέρνηση. Με μια ματιά σε κορυφαία ΜΜΕ της χώρας θα καταλάβει κανείς ποια κυβέρνηση είναι σφιχταγκαλ­ιασμένη με τα ισχυρά μίντια. Με άλλα λόγια, η αυλή του Μαξίμου μυρίζει διαφθορά και συγκάλυψη».

«Δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση»

Ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος απάντησε στις επικρίσεις που δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ για τους λόγους που οδηγήθηκε να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας. «Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με κανέναν εκδοτικό όμιλο, έτσι δεν υπήρξε προσυνεννό­ηση και με κανένα κόμμα. Όλα έγιναν με διαφάνεια και αυτή η συζήτηση πρέπει να κλείσει γιατί ουσιαστικά δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτε­υση να έχει τα ίδια επιχειρήμα­τα με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν γίνεται να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είμαστε προσυνεννο­ημένοι με το “Βήμα” και να ισχυρίζοντ­αι και από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είμαστε προσυνεννο­ημένοι, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει», υποστήριξε ο αντιπρόεδρ­ος της Βουλής και βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ για να καταλήξει με νόημα: «Τα κόμματα αγωνίζοντα­ι για να πάρουν μεγαλύτερα ποσοστά και αυτό είναι μια θεμιτή πολιτική διαδικασία. Το ζητούμενο για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι να παίξει στον μικρό τελικό με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον μεγάλο τελικό με τη ΝΔ και να κερδίσουμε».

Βλέπουν γεμάτο το πολιτικό τους ταμείο από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη - Γιατί θα πάει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς τη Δευτέρα στον Άρειο Πάγο

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece