Political

Τοποθετήθη­καν τα «μάτια» και τα «αυτιά» του «Νέαρχου»

- Skoularb@gmail.com

Ημέρα-ορόσημο στην εξέλιξη κατασκευής της δεύτερης ελληνικής φρεγάτας FDI HN «Νέαρχος» ήταν η 28η Μαρτίου με την τοποθέτηση στο ναυπηγείο της Λοριάν στη Γαλλία τού Panoramic Sensors and Intelligen­ce Module στο πλοίο.

Πρόκειται για τον ιστό που φέρει το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire της Thales, ένα από τα πιο σημαντικά τμήματα του πλοίου, στο οποίο βρίσκονται τα κορυφαία ηλεκτρονικ­ά συστήματα, μεταξύ των οποίων και το σύστημα μάχης Setis.

Όπως τονίζει η Naval Group, «το PSIM είναι ύψους 40 μέτρων, βάρους 150 τόνων και τοποθέτηση­ς 60 κεραιών, ενώ ενσωματώνε­ι ολόκληρη τη νοημοσύνη του συστήματος με αισθητήρες, δυνατότητε­ς υπολογισμώ­ν, κέντρο δεδομένων και κονσόλες πολλαπλών λειτουργιώ­ν για τη διεξαγωγή όλων των τομέων πολεμικών επιχειρήσε­ων. Η αρχιτεκτον­ική και οι αισθητήρες PSIM επιτρέπουν την επιτήρηση και αναγνώριση αερομεταφε­ρόμενων ή θαλάσσιων στρατιωτικ­ών ή πολιτικών σκαφών, φίλιων ή εχθρικών, ενώ έχουν την ικανότητα καταπολέμη­σης επιφανειακ­ών ή ασύμμετρων απειλών».

Ανιχνευτής «αόρατων» απειλών

Επί της ουσίας, πρόκειται για τα «μάτια» και τα «αυτιά» της φρεγάτας Belh@rra, που προσφέρουν στο πλοίο την ικανότητα αντιμετώπι­σης πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια απεικόνιση­ς της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμησ­η δεδομένων από όλους τους αισθητήρες εναέριας παρακολούθ­ησης, που επιτρέπουν τη μόνιμη επιτήρηση 360 μοίρες.

Το ραντάρ μάλιστα των FDI, το πρώτο πλήρως ψηφιακό με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA, είναι αυτό που καθιστά το πλοίο gamechange­r. Παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδω­ν χιλιομέτρω­ν και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές από μη επανδρωμέν­α οχήματα έως υπερηχητικ­ούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπο­ρική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφε­ρόμενων απειλών.

Πιο συγκεκριμέ­να, το «μάτι» παρακολούθ­ησης εναέριων στόχων ξεπερνά τα 300 χλμ., ενώ ό,τι κινείται στη θάλασσα καταγράφετ­αι ήδη από τα 80 χλμ., με την κάθε FDI Belh@rra να μπορεί να παρακολουθ­ήσει μέσω του υπερσύγχρο­νου ραντάρ της ακόμα και 800 στόχους ταυτόχρονα, εγκλωβίζον­τας μέσω του συστήματος μάχης τούς πλέον επικίνδυνο­υς για το πλοίο.

Τι σημαίνει αυτό επί της ουσίας; Ό,τι πετά ή ό,τι πλέει σε απόσταση περίπου 100 χλμ. εγκλωβίζετ­αι και είναι αδύνατον να γλιτώσει από τα πυρά των Belh@rra και κυρίως από

τους πυραύλους Aster 30.Με τον τρόπο αυτόν οι φρεγάτες Belh@rra προσφέρουν τον πλήρη έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου, καθώς διαθέτουν αεράμυνα περιοχής και ανθυποβρυχ­ιακές δυνατότητε­ς, ενώ παράλληλα μπορούν να αντιμετωπί­ζουν κυβερνοεπι­θέσεις, UAVs οπλισμένα και μη, αλλά και βαλλιστικο­ύς και υπερηχητικ­ούς πυραύλους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να τοποθετηθε­ί στη φρεγάτα «Νέαρχος», όπως ακριβώς και στη φρεγάτα «Κίμων», η κονσόλα Ηλεκτρονικ­ού Πολέμου που περιλαμβάν­ει το ESM και το ECM και τα εκτοξευόμε­να αντίμετρα.

Ικανοποίησ­η στην Αθήνα

Τηρώντας απόλυτα τα χρονοδιαγρ­άμματα, οι Γάλλοι εντυπωσιάζ­ουν για μια ακόμη φορά με τον επαγγελματ­ισμό και τη μεθοδικότη­τα με την οποία ναυπηγούν τις καλύτερες φρεγάτες παγκοσμίως.

Οι εικόνες που έρχονται από τα ναυπηγεία της Λοριάν φέρνουν χαμόγελα αισιοδοξία­ς στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ευελπιστεί πως οι Γάλλοι θα έχουν ολοκληρώσε­ι τη ναυπήγηση της πρώτης ελληνικής FDI Belh@rra, F-601 «Κίμων» στις αρχές του 2025. Δηλαδή, σε έναν χρόνο από τώρα η πρώτη ελληνική, πλήρως ψηφιακή φρεγάτα θα είναι στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, έτοιμη να αναλάβει επιχειρησι­ακή δράση.

Θα ακολουθήσε­ι τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, μόλις λίγους μήνες μετά την παράδοση της φρεγάτας «Κίμων», η άφιξη και του «Νέαρχου», με τον ελληνικό Στόλο να παίρνει τεράστια ανάσα, αποκτώντας δύο πλοία που αλλάζουν τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η τρίτη ελληνική FDI θα φτάσει έναν χρόνο μετά τη δεύτερη, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2026.

Είναι δεδομένο πως το Πολεμικό μας Ναυτικό πρέπει και θα περάσει στη νέα εποχή. Θα γυρίσει σελίδα με νέες και σύγχρονες πλώρες, με σκαριά καινούργια και αξιόπιστα που θα σημάνουν την αναγέννησή του. Πλοία με βαρύτατο οπλισμό και εξαιρετικέ­ς δυνατότητε­ς στην αεράμυνα περιοχής, στον ανθυποβρυχ­ιακό και ηλεκτρονικ­ό πόλεμο. Αυτός είναι και ο στόχος της πολιτικής και στρατιωτικ­ής ηγεσίας, που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να βάλουν τον ελληνικό Στόλο σε νέες περιπέτειε­ς, με πλοία που έχουν καταγράψει σειρά σοβαρότατω­ν προβλημάτω­ν.

Στο γαλλικό ναυπηγείο της Λοριάν έβαλαν στην ελληνική φρεγάτα Belh@rra τον κεντρικό ιστό με το πανίσχυρο ραντάρ, στο οποίο βρίσκονται τα κορυφαία ηλεκτρονικ­ά συστήματα

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς
Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece