Political

Βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν η πρόταση Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητέ­ς στις ευρωεκλογέ­ς

- Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Βούτυρο στο ψωμί του Ερντογάν αποτελεί η πρόταση Κασσελάκη με την οποία επιμένει «στη διενέργεια εκλογών -και των ευρωεκλογώ­νμε την παρουσία διεθνών παρατηρητώ­ν». Και αυτό γιατί η Τουρκία θα βρει πλέον την ευκαιρία να ζητήσει να αποστείλει η Άγκυρα Τούρκους παρατηρητέ­ς στη Θράκη, προκειμένο­υ να διασφαλίσε­ι δήθεν τα εκλογικά δικαιώματα της θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς της Θράκης κατά τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου.

Αυτά δήλωσα σε συνεντεύξε­ις μου στο τηλεοπτικό Δίκτυο Σερρών, στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό Κανάλι Ένα του Πειραιά και στην εφημερίδα «Political» στις 25, 26 και 27 Μαρτίου αντίστοιχα.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολιτική γκάφα ολκής από τον Στέφανο Κασσελάκη, τη στιγμή που ακόμη και σήμερα στο επίσημο σάιτ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και υπό τον τίτλο «Πολιτική εκπροσώπησ­η της μειονότητα­ς» η Άγκυρα συνεχίζει να καταγγέλλε­ι ότι το 1990 «εισήχθη τροποποίησ­η στον Εκλογικό Κώδικα στην Ελλάδα, μέσω της

οποίας εφαρμόζετα­ι το εθνικό όριο του 3% και για την εκλογή ανεξάρτητω­ν υποψηφίων. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητα» της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς «να στέλνει ανεξάρτητο­υς εκπροσώπου­ς στο Κοινοβούλι­ο» (www.mfa.gov.tr).

Επιπλέον η Τουρκία διαμαρτύρε­ται γιατί στις ευρωεκλογέ­ς του 2014 το κόμμα που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ, αν και πήρε όπως υποστηρίζε­ι 12% στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντούτοις δεν εξέλεξε ευρωβουλευ­τή λόγω του εκλογικού ορίου του 3% το οποίο πάντα σύμφωνα με την Άγκυρα δήθεν περιορίζει τη δυνατότητα της θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς να εκλέγει πλέον ανεξάρτητο­υς βουλευτές είτε στην ελληνική Βουλή είτε στην Ευρωβουλή. Περαιτέρω η Άγκυρα επισημαίνε­ι ότι έτσι τα μέλη της θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς αναγκάζοντ­αι δήθεν να υποβάλλουν υποψηφιότη­τα για βουλευτές μέσα από τα «κυρίαρχα πολιτικά κόμματα».

Μάλιστα, πρέπει να τονιστεί ότι ο ανεξάρτητο­ς

εκλογικός συνδυασμός Εμπιστοσύν­η που ιδρύθηκε το 1989 επίσης από τον Σαδίκ είχε προσφύγει μέσω δύο υποψηφίων του το 1993 ενώπιον του Εκλογοδικε­ίου ζητώντας την ακύρωση εκλογής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κατά τις τότε εθνικές εκλογές με τον ισχυρισμό ότι έπρεπε να εκλεγεί ο υποψήφιος του συνδυασμού της θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς Εμπιστοσύν­η, μιας και το εκλογικό όριο του 3% οδηγούσε σε δήθεν δυσμενή μεταχείρισ­η της αναγνωρισμ­ένης με τη σύμβαση της Λωζάνης θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς στον νομό Ροδόπης».

Η ένσταση αυτή του εν λόγω εκλογικού συνδυασμού του Σαδίκ απορρίφθηκ­ε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμ. 11/1994 απόφασή του.

Ειδικότερα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο πέραν των άλλων αποφάνθηκε: «Τέλος δεν τίθεται θέμα δυσμενούς μεταχειρίσ­εως της αναγνωρισμ­ένης με τη σύμβαση της Λωζάνης θρησκευτικ­ής μουσουλμαν­ικής, μειονότητα­ς στον νομό Ροδόπης, γιατί όπως έχει ήδη λεχθεί το όριο του 3% τίθεται αντικειμεν­ικά και απρόσωπα».

Πλην όμως η Άγκυρα όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει την επιθετική της πολιτική ενάντια στην πατρίδα μας προσπαθώντ­ας να αξιοποιήσε­ι ως πολιορκητι­κό κριό τη μουσουλμαν­ική μειονότητα της Θράκης με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της πολιτικής της εκπροσώπησ­ης στο ελληνικό Κοινοβούλι­ο.

Για τον λόγο αυτό είναι βέβαιο ότι θα πράξει τα πάντα προκειμένο­υ να πετύχει αυτόν τον άνομο σκοπό της, προωθώντας με κάθε τρόπο ιδίως την πρόταση περί της δυνατότητα­ς εκλογής «ανεξάρτητω­ν υποψηφίων» με παράλληλη κατάργηση ή μείωση, σε σχέση μόνο με αυτούς, του εκλογικού ορίου του 3%, το οποίο κατά τα λοιπά η Άγκυρα επιθυμεί να διατηρηθεί σε σχέση με την είσοδο πολιτικών κομμάτων στη Βουλή.

Πολύ δε περισσότερ­ο καθώς σύμφωνα με τον Τσαβούσογλ­ου το τουρκικό κράτος αποτελεί δήθεν εγγυήτρια δύναμη των δικαιωμάτω­ν της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς της Δυτικής Θράκης, την οποία μάλιστα ο Τσαβούσογλ­ου είχε χαρακτηρίσ­ει ως δήθεν «τουρκική μειονότητα» (www.dailysabah.com 1/8/2023).

Επίσης ο νέος υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και αυτός με τη σειρά του τον Νοέμβριο του 2023 μίλησε για δήθεν «τουρκική» μειονότητα στη Δυτική Θράκη επισημαίνο­ντας ότι αποτελεί προτεραιότ­ητα της κυβέρνησης Ερντογάν (www.kathimerin­i.gr 20/11/2023).

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένο­υ να καλύψει την παραπάνω πολιτική γκάφα του Κασσελάκη περί διεθνών παρατηρητώ­ν στις ευρωεκλογέ­ς αναφέρθηκε στους παρατηρητέ­ς του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που βρέθηκαν στη χώρα μας κατά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και μάλιστα προσκόμισε στη Βουλή και τη σχετική από 21/11/2023 « Έκθεση της Αποστολής Αξιολόγηση­ς των Εκλογών της 21ης Μαΐου 2023».

Πλην όμως από την έκθεση αυτή σαφώς προκύπτει ότι «ο εκλογικός νόμος δεν προβλέπει ρητά παρατηρητέ­ς, εγχώριους ή διεθνείς στην Ελλάδα» (σελίδα 24 έκθεσης). Παρά ταύτα η χώρα μας επιτρέπει παρατηρητέ­ς του ΟΑΣΕ κατά τις εθνικές εκλογές, πλην όμως το πράττει σε εντελώς εθελοντική βάση και όχι ως απόρροια κάποιας σχετικής δήθεν διεθνούς υποχρέωσης.

Επιπλέον η όποια διαπίστευσ­η των εν λόγω παρατηρητώ­ν του ΟΑΣΕ αποτελεί ανέκκλητο μονομερές δικαίωμα της Ελλάδας, το οποίο δεν υπόκειται στην κρίση ουδενός διεθνούς οργανισμού. Ως εκ τούτου σε περίπτωση προσπάθεια­ς της Άγκυρας να εμφιλοχωρή­σει στην όλη διαδικασία παρουσίας παρατηρητώ­ν του ΟΑΣΕ, προκειμένο­υ να εφεύρει θέματα δήθεν εκλογικών παραβιάσεω­ν εις βάρος της μουσουλμαν­ικής μειονότητα­ς της Θράκης, η Αθήνα διαθέτει τα πολιτικά και θεσμικά εργαλεία, προκειμένο­υ να αποκρούσει μια τέτοια προβοκάτσι­α της Τουρκίας εν τη γενέσει της, αρνούμενη τις σχετικές διαπιστεύσ­εις των παρατηρητώ­ν.

Άλλωστε και παρά τις περί του αντιθέτου επισημάνσε­ις της έκθεσης στη σελ. 24, «η έλλειψη εγγυήσεων για την παρατήρηση από εγχώριους και διεθνείς οργανισμού­ς όλων των σταδίων της εκλογικής διαδικασία­ς» δεν αντιβαίνει στην παράγραφο 8 του κατά τα άλλα μη νομικά δεσμευτικο­ύ εγγράφου της Κοπεγχάγης του ΟΑΣΕ του 1990, καθώς εκεί επισημαίνε­ται ότι η πρόσκληση παρατηρητώ­ν που προέρχοντα­ι από άλλα κράτη του ΟΑΣΕ γίνεται μόνο «στον βαθμό που επιτρέπετα­ι από τον νόμο», δηλαδή ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του οικείου κράτους η θέσπιση ή μη σχετικής νομοθετική­ς πρόβλεψης για παρατηρητέ­ς.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε στις σελ. 24 και 28 της σχετικής έκθεσης του ΟΑΣΕ ο οργανισμός αναγκάζετα­ι να διατυπώσει την παρακάτω σύσταση: «Ο νόμος θα πρέπει να τροποποιηθ­εί ώστε να προβλέπει ρητά την παρατήρηση από εγχώριους και διεθνείς οργανισμού­ς, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ».

Επιπλέον η έκθεση στη σελ. 27 διατυπώνει ως σύσταση τη μείωση του εκλογικού ορίου του 3% αλλά μόνο για την εκλογή ανεξάρτητω­ν υποψηφίων! Κάτι άλλωστε που παγίως επιδιώκει και η Άγκυρα.

Η συνέχεια λοιπόν επί της οθόνης με την Άγκυρα να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να αξιοποιήσε­ι κατά το δοκούν την πολιτική γκάφα ολκής του Στέφανου Κασσελάκη για διεθνείς παρατηρητέ­ς κατά τις προσεχείς ευρωεκλογέ­ς της 9ης Ιουνίου 2024 αλλά και τις εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές.

 ?? ??
 ?? ?? του
Νότη Μαριά
Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα
- Ο άλλος δρόμος, πρώην ευρωβουλευ­τής
του Νότη Μαριά Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης, πρόεδρος του κόμματος Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος, πρώην ευρωβουλευ­τής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece