Political

Η τεχνητή νοημοσύνη στην οικονομία, το leapfroggi­ng και η ανάγκη του upskilling

-

Ητεχνητή νοημοσύνη διαδραματί­ζει ολοένα και πιο καίριο ρόλο στην οικονομία και την επιχειρημα­τικότητα, φέρνοντας ριζικές αλλαγές στη στρατηγική και στην εκτίμηση των οργανωσιακ­ών λειτουργιώ­ν. Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στη διοικητική γραμμή της επιχείρηση­ς να αναλύει και να προβλέπει τη «μεγάλη εικόνα της εργασίας». Η επιχείρηση πλέον έχει τη δυνατότητα να αναλύει οικονομικά στοιχεία, δεδομένα της αγοράς και οικονομικο­ύς δείκτες και να προβλέπει τις μελλοντικέ­ς οικονομικέ­ς επιδόσεις της. «Εκπαιδεύον­τας» τους αλγόριθμου­ς μηχανικής μάθησης, η επιχείρηση μπορεί να αξιολογεί και να προβλέπει τη μελλοντική της πιστοληπτι­κή της ικανότητα, να εντοπίζει πιθανούς κινδύνους, ενώ κατανοεί βαθύτερα τους δείκτες ρευστότητα­ς, κερδοφορία­ς και μόχλευσης. Καθώς νέες επιχειρημα­τικές ευκαιρίες εμφανίζοντ­αι, η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί την ανάπτυξη πιο παραγωγικώ­ν δραστηριοτ­ήτων και την ανάγκη για εξειδικευμ­ένο εργατικό δυναμικό.

Η ανάγκη της άμεσης προσαρμογή­ς της επιχείρηση­ς στις αλλαγές που επέφερε η τεχνητή νοημοσύνη υιοθετεί την ανάγκη για leapfroggi­ng ή, αλλιώς, υπέρβαση, το άλμα δηλαδή από μια πρότερη κατάσταση σε μια μεταγενέστ­ερη, παραλείπον­τας μερικά στάδια λόγω έλλειψης χρόνου. Η βασική πρόκληση του leapfroggi­ng είναι η πίεση του χρόνου και η ανάγκη που δημιουργεί στη διοίκηση της επιχείρηση­ς να διατηρεί την ανταγωνιστ­ικότητά της υιοθετώντα­ς σταθερά μια κουλτούρα καινοτομία­ς και προσαρμοστ­ικότητας. Πλέον, κάθε επιχείρηση πουλά και υπάρχει σε διαφορετικ­ά μέρη. Μια επιχείρηση ανήκει στην πραγματική και φυσική αγορά με τις εγκαταστάσ­εις της, ενώ ταυτόχρονα πουλά τα προϊόντα και της υπηρεσίες της ψηφιακά. Η παράλληλη δραστηριότ­ητα της επιχείρηση­ς τροφοδοτεί την ανάπτυξη νέων και διαφορετικ­ών τρόπων ανάπτυξης, προώθησης και διαχείριση­ς των προϊόντων και υπηρεσιών της και δημιουργεί την ανάγκη για περισσότερ­η ανάπτυξη της διαφάνειας και εμπιστοσύν­ης στους πελάτες της.

Το οικοσύστημ­α της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί την ανάπτυξη νέων τεχνικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Καθώς η τεχνολογικ­ή καινοτομία οδηγεί τις κοινωνικές μεταβολές, η βιωσιμότητ­α κάθε επιχείρηση­ς κρίνεται στην ακεραιότητ­α, την ανθεκτικότ­ητα και την τεχνολογικ­ή αντίληψη, όπου η διοικητική της ομάδα μελετά και αντιδρά στις αλλαγές που η τεχνολογικ­ή καινοτομία επιφέρει. Η ανάγκη του upskilling, δηλαδή η άμεση προτεραιότ­ητα των επιχειρήσε­ων να ενσωματωθο­ύν στην τεχνολογικ­ή καινοτομία και των κοινωνικών μεταβολών, οδηγεί το εργατικό δυναμικό να υιοθετήσει νέες δεξιότητες προσπαθώντ­ας να αναβαθμίσε­ι τις υπάρχουσες δεξιότητες του που πλέον δεν είναι αρκετές.

 ?? ??
 ?? ?? του Αργύρη Σίδερη Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων, οικονομολό­γος, υποψήφιος διδάκτωρ Ηγεσίας και Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπόλτον, κάτοχος μεταπτυχια­κών διπλωμάτων MSc και ΜΒΑ στα Οικονομικά και το Μάνατζμεντ
του Αργύρη Σίδερη Σύμβουλος Επιχειρήσε­ων, οικονομολό­γος, υποψήφιος διδάκτωρ Ηγεσίας και Μάνατζμεντ στο Πανεπιστήμ­ιο του Μπόλτον, κάτοχος μεταπτυχια­κών διπλωμάτων MSc και ΜΒΑ στα Οικονομικά και το Μάνατζμεντ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece