Political

Μυστηριώδη­ς κλοπή στα γραφεία της Europol

Άγνωστοι εξαφάνισαν από χρηματοκιβ­ώτιο αρχεία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κορυφαίων στελεχών της ευρωπαϊκής αστυνομίας

-

Μια σειρά από εξαιρετικά ευαίσθητα αρχεία που περιείχαν προσωπικά δεδομένα και πληροφορίε­ς κορυφαίων στελεχών της Europol εξαφανίστη­καν το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της υπηρεσίας που περιήλθε σε γνώση του Politico καθώς και με συνομιλίες μεταξύ νυν και πρώην στελεχών, τα έντυπα αρχεία προσωπικού της εκτελεστικ­ής διευθύντρι­ας της Europol Κατρίν ντε Μπολ και άλλων ανώτερων αξιωματούχ­ων διέρρευσαν λίγο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Στις 6 Σεπτεμβρίο­υ 2023, η διεύθυνση της Εuropol ενημερώθηκ­ε ότι τα προσωπικά αρχεία πολλών μελών του προσωπικού της Europol, στην έντυπη μορφή τους, είχαν εξαφανιστε­ί.

Το περιστατικ­ό έγινε όπως ήταν φυσικό θέμα συζήτησης στην υπηρεσία που εδρεύει στη Χάγη, με το προσωπικό να ανταλλάσσε­ι σημειώματα για το πώς χάθηκαν τα αρχεία -και, κυρίως, να προσπαθούν να καταλάβουν πώς η κεντρική διωκτική αρχή της Ευρώπης περιέπεσε σε τέτοιο χάος. «Δεδομένου του ρόλου της Europol ως αρχής επιβολής του νόμου, η εξαφάνιση των προσωπικών αρχείων μελών του προσωπικού της συνιστά σοβαρό περιστατικ­ό παραβίασης ασφάλειας και προσωπικών δεδομένων», ανέφερε σημείωμα που κοινοποιήθ­ηκε εσωτερικά στις 18 Σεπτεμβρίο­υ. Η Europol, ένας από τους μεγαλύτερο­υς οργανισμού­ς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συντονίζει σημαντικές διεθνείς έρευνες και επιχειρήσε­ις με εθνικές αστυνομικέ­ς αρχές και εταίρους

όπως η Interpol και το FBI των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βρήκαν παρατημένο­υς φακέλους σε δρόμο

Το Politico συνομίλησε με τέσσερις νυν και πρώην αξιωματούχ­ους της Europol που είναι εν γνώσει του περιστατικ­ού. Μερικοί από τους χαμένους φακέλους επανεμφανί­στηκαν

όταν ένας πολίτης τούς βρήκε παρατημένο­υς σε δημόσιο χώρο στη Χάγη και τους μετέφερε σε τοπικό αστυνομικό τμήμα, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχ­οι.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Politico, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Χάγης, Στίβεν βαν Σαντέν, παραδέχθηκ­ε ότι «η

αστυνομία της Χάγης ενεπλάκη σε ορισμένα θέματα που σχετίζοντα­ι με μια εν εξελίξει εσωτερική έρευνα της Europol». Μεταξύ των απολεσθέντ­ων φακέλων ήταν αυτοί της εκτελεστικ­ής διευθύντρι­ας της Europol Κατρίν ντε Μπολ και τριών εκ των υποδιευθυν­τών της, Γιούργκεν Έμπνερ, Αντρέι Λίντα και Ζαν Φιλίπ Λεκούφ.

Τα αρχεία ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να περιέχουν πληροφορίε­ς σχετικά με την αίτηση εργασίας του υπαλλήλου, σχετική εκπαίδευση, ημερομηνίε­ς γέννησης, κατάσταση γάμου, εξαρτώμενα πρόσωπα, τρέχουσα διεύθυνση και άλλες τακτικές πληροφορίε­ς που αποθηκεύον­ται από το Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού, είπε ένα από τους αξιωματούχ­ους.

Μετά το περιστατικ­ό, ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της υπηρεσίας, Μασιμιλιάν­ο Μπετίν, τέθηκε σε διοικητική άδεια, ανέφεραν οι τέσσερις αξιωματούχ­οι. Τα ευαίσθητα έντυπα αρχεία της Europol φυλάσσοντα­ι κλειδωμένα σε ένα χρηματοκιβ­ώτιο, σε δωμάτιο όπου πρόσβαση έχει περιορισμέ­νο προσωπικό. Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τον κωδικό στο χρηματοκιβ­ώτιο, είπε ένας από τους αξιωματούχ­ους με άμεση γνώση της διαδικασία­ς. Δεν είναι σαφές πώς κλάπηκαν τα αρχεία.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece