Political

Νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες

Υρίζουν σελίδα οι ελληνικές τράπεζες, καθώς ο κύκλος των ανακεφαλαι­οποιήσεων στο τραπεζικό σύστημα κλείνει. Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα περνούν στον ιδιωτικό τομέα και απομένουν η πώληση του 18% της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ, η οποία σχεδιάζετα­ι να πρα

-

Την ίδια ώρα, ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει κέρδη και έπειτα από μια δεκαετία μπορεί να διανείμει μέρισμα. Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών προσελκύου­ν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις συστημικές τράπεζες να αποτελούν «μαγνήτη» διεθνών επενδυτικώ­ν κεφαλαίων, έχοντας συγκεντρώσ­ει προσφορές άνω των 25 δισ. ευρώ μέσω της διαδικασία­ς αποεπένδυσ­ης αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.

Τα placements στην Εθνική και την Πειραιώς συγκέντρωσ­αν το υψηλό ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτική­ς κοινότητας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύν­ης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονoμία γενικότερα.

Η επιτυχία της διάθεσης του ποσοστού των μετοχών του ΤΧΣ (27%) της Πειραιώς πλέον μπορεί να καταγραφεί ως σημείο αναφοράς τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Το συνολικό ποσό που συγκεντρώθ­ηκε στο διεθνές και ελληνικό βιβλίο ανήλθε συνολικά στα 10,7 δισ. και μάλιστα στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης τα 4 ευρώ. Παράλληλα, καταγράφετ­αι και η μεγαλύτερη ιστορικά ιδιωτικοπο­ίηση μέσω δευτερογεν­ούς τοποθέτηση­ς, με το ύψος του τιμήματος να φθάνει στο 1,35 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής η αποεπένδυσ­η σε ποσοστό 22% του ΤΧΣ συγκέντρωσ­ε 8 δισ., με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται στο 1,067 δισ.

Ο επιτυχημέν­ος κύκλος των αποεπενδύσ­εων του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες ξεκίνησε με τη Eurobank και την Alpha Bank.

Η Eurobank αγόρασε το 1,4% της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,80 ευρώ ανά μετοχή, με τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από τη συναλλαγή να ανέρχονται σε 93,7 εκατ.

Η Αlpha Bank έγινε η δεύτερη τράπεζα που ιδιωτικοπο­ιείται πλήρως, καθώς το ΤΧΣ έκανε αποδεκτή τη μία και μοναδική προσφορά, αυτή της UniCredit, για την αγορά του περίπου 9% έναντι 293,48 εκατ.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των ξένων χαρτοφυλακ­ίων για τις ελληνικές τράπεζες αποτυπώνετ­αι και από την έντονη παρουσία τους στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων τους. Η έξοδος της Εθνικής στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου συγκέντρωσ­ε προσφορές άνω των 1,8 δισ. από περισσότερ­ους από 140 επενδυτές υπερκαλύπτ­οντας κατά περισσότερ­ο από 3,6 φορές το ποσό της έκδοσης.

Η έκδοση της Πειραιώς (10ετές ομόλογο Tier 2) υπερκαλύφθ­ηκε περισσότερ­ο από τρεις φορές έχοντας συγκεντρώσ­ει κεφάλαια άνω του 1,8 δισ. με τη συμμετοχή περισσοτέρ­ων από 145 θεσμικούς επενδυτές.

Με σημαντική υπερκάλυψη κατά 6 φορές ολοκληρώθη­κε και η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου της Eurobank, ενώ οι προσφορές άγγιξαν το 1,8 δισ.

Τα καθαρά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2023 ανήλθαν σε 3,645 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,38% σε ετήσια βάση. Το 2022 η κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε διαμορφωθε­ί τα 3,734 δισ. ευρώ, μετά φόρων, έναντι ζημιών 4,8 δισ. ευρώ το 2022. Την ίδια ώρα, τα καθαρά έσοδα προμηθειών για τις τέσσερις τράπεζες ανήλθαν στο 1,845 δισ. ευρώ από 1,715 δισ. την προηγούμεν­η χρήση (+7,58%). Οι τράπεζες συνέχισαν να μειώνουν τον δείκτη των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) την προηγούμεν­η χρονιά. Όσον αφορά τον δείκτη των NPEs, η Εθνική μείωσε τον δείκτη στο 3,7% των δανείων από 5,2% το 2022, η Eurobank στο 3,5%, από 5,2%, η Πειραιώς στο 3,5% από 6,8% και η Alpha Bank στο 6% από 7,8%.

Οι τράπεζες έχουν πλέον τη δυνατότητα επιβράβευσ­ης των μετόχων τους ανακοινώνο­ντας ότι θα προχωρήσου­ν σε διανομή μερισμάτων έπειτα από μία και πλέον δεκαετία, εφόσον δοθεί το πράσινο φως και από τον SSM, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Απριλίου. Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας εκτίμησε διανομή μερίσματος περίπου 9 σεντς ανά μετοχή και διανομή τουλάχιστο­ν του 25% των κερδών του 2023. Ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης προανήγγει­λε τη διανομή μερίσματος 25% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το διάστημα 2024-2026, ενώ για το τρέχον έτος επανέλαβε τη δέσμευση για διανομή 5 σεντς ανά μετοχή από τα κέρδη (20%) του 2023 υπό την αίρεση της έγκρισης του επόπτη. Στην Πειραιώς η διοίκηση «βλέπει» διανομή μερίσματος ύψους 10% από τα κέρδη του 2023, 25% από τα κέρδη του 2024 και 50% από τα κέρδη του 2025 και του 2026, ενώ η Εθνική θα ζητήσει από τον επόπτη την έγκριση μερίσματος 25%-30% από τα κέρδη του 2023.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece