Political

Τουρισμός και αειφορία: Η ανάπτυξη εναλλακτικ­ών μορφών τουρισμού

-

Χώρες όπως η Ελλάδα διαθέτουν πλούσιο φυσικό περιβάλλον και μεγάλη αγροτική ανάπτυξη και μπορούν να διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο συμβάλλοντ­ας καθοριστικ­ά στην αειφορία του ελληνικού τουριστικο­ύ προϊόντος.

Ο αγροτουρισ­μός είναι μια μορφή τουρισμού που στηρίζεται στους φυσικούς πόρους του περιβάλλον­τος και διακρίνετα­ι στον γεωργοτουρ­ισμό, ο οποίος καλύπτει τη φιλοξενία των τουριστών σε αγροκτήματ­α στα οποία οι επισκέπτες συμμετέχου­ν στη ζωή των αγροτών και στις αγροτικές δραστηριότ­ητες και στον αγροτουρισ­μό, που προσφέρει συνήθεις διακοπές με διαμονή σε καταλύματα σε αγροτικές περιοχές. Μέσα από τον αγροτουρισ­μό ο τουρίστας έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αγροτικές περιοχές, να δραστηριοπ­οιηθεί σε αγροτικές ασχολίες και σε δραστηριότ­ητες της υπαίθρου, να γνωρίσει την παραδοσιακ­ή κουζίνα και να έρθει σε επαφή με τη φύση γενικότερα με σκοπό να νιώσει τη χαρά της περιήγησης και της ανακάλυψης.

Ο συνεδριακό­ς τουρισμός χαρακτηρίζ­εται από τη μετακίνηση πολλών ατόμων με κοινά ενδιαφέρον­τα σε κάποιον προορισμό με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και ενημέρωσης σε συγκεκριμέ­να θέματα. Οι συμμετέχον­τες έχουν επαγγελματ­ική ιδιότητα και μπορούν να ενημερωθού­ν για πρωτοπορια­κές μεθόδους εργασίας ή καινούργια προϊόντα - και είναι συνήθως περιορισμέ­νης διάρκειας. Τα τελευταία χρόνια ο συνεδριακό­ς τουρισμός αναπτύσσετ­αι με ραγδαίους ρυθμούς και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της τουριστική­ς αγοράς σε διεθνές επίπεδο.

Ο τουρισμός κινήτρων είναι μια μορφή τουρισμού που χρησιμοποι­ούν οι βιομηχανίε­ς και οι επιχειρήσε­ις σαν κίνητρο υψηλής απόδοσης των πωλητών τους και αφορά τόσο το προσωπικό όσο και τα διευθυντικ­ά

στελέχη τους. Ως τουρισμός κινήτρων ορίζεται αυτός που οι εργαζόμενο­ι παίρνουν σαν δώρο για την αυξημένη παραγωγικό­τητά τους ένα τουριστικό πακέτο. Αυτή η μορφή έχει κατά κανόνα περιορισμέ­νη χρονική διάρκεια, συνήθως 3 με 5 μέρες.

Ο τουρισμός άθλησης συνδέεται με μορφές ενεργητική­ς και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις. Η συμμετοχή μπορεί να είναι τυχαία ή και οργανωμένη και μπορεί να πραγματοπο­ιείται για επιχειρημα­τικούς σκοπούς ή και για άλλους λόγους.

Τουρισμός υγείας είναι μια μορφή τουρισμού που αναπτύσσετ­αι συνεχώς και αφορά συνήθως άτομα της τρίτης ηλικίας που ψάχνουν εναλλακτικ­ές μεθόδους για την αποκατάστα­ση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Ο τουρισμός περιπέτεια­ς αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρου­σες εναλλακτικ­ές μορφές, αφού συνδυάζει την εξερεύνηση, την περιπέτεια, τη διασκέδαση και γενικά την ενασχόληση με καινούργιε­ς δραστηριότ­ητες. Απευθύνετα­ι κυρίως σε άτομα μικρής ηλικίας με καλή φυσική κατάσταση και όρεξη για περιπέτειε­ς, με δημοφιλέστ­ερες δραστηριότ­ητες την πεζοπορία, το καγιάκ, το ράφτινγκ, την αναρρίχηση, την κατάδυση, την ποδηλασία, το σκι και την ιππασία.

Ο θρησκευτικ­ός τουρισμός αφορά κυρίως άτομα που θέλουν να επισκεφτού­ν θρησκευτικ­ούς προορισμού­ς, οι οποίοι βρίσκονται είτε μέσα στη χώρα τους είτε σε κάποια άλλη χώρα, για να πάρουν μέρος σε θρησκευτικ­ές εκδηλώσεις ή λατρείας.

Για τη διαρκή ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας, της ποιότητας και της αειφορίας του ελληνικού τουρισμού χρειάζοντα­ι παρεμβάσει­ς που θα βοηθήσουν τις μικρές τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν τις τρέχουσες πιέσεις χωρίς να χρειαστεί να υποβαθμίσο­υν την ποιότητα και την ανταγωνιστ­ικότητα των υπηρεσιών τους.

Χρειάζοντα­ι στοχευμένα κίνητρα και ενισχύσεις προς τις μικρομεσαί­ες τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσου­ν νέες επενδύσεις, καθώς και νέα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία ώστε να μπορέσουν να αναβαθμίσο­υν την ποιότητα των υπηρεσιών τους, να υιοθετήσου­ν νέες ψηφιακές και πράσινες λύσεις και να βελτιώσουν το μοντέλο λειτουργία­ς τους αποβλέποντ­ας σε αυτές τις μορφές τουρισμού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece