Political

Υπεύθυνη μεταλλευτι­κή δραστηριότ­ητα: Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός και τα οφέλη για τον Δήμο Αριστοτέλη

-

Ηαντίληψη ότι η μεταλλευτι­κή δραστηριότ­ητα δύναται να λειτουργήσ­ει ως τροχοπέδη στην ισόρροπη ανάπτυξη μιας περιοχής τείνει να καταρριφθε­ί και η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός και η άρρηκτη σχέση της με τον Δήμο Αριστοτέλη αποτελούν ένα εύγλωττο παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η εταιρεία, υιοθετώντα­ς τις αρχές της υπεύθυνης μεταλλευτι­κής δραστηριότ­ητας, έχει αναδειχθεί σε σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο τον δήμο. Το 2023 μόνο, υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Υπευθυνότη­τας, το οποίο απαριθμεί 146 έργα και δράσεις, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, καλύπτοντα­ς πλήθος τομέων της καθημερινό­τητας των πολιτών.

Επιπρόσθετ­α, ο Δήμος Αριστοτέλη ωφελείται οικονομικά και από τα αυξημένα μεταλλευτι­κά τέλη που λαμβάνει. Το 2023, εισέπραξε 3,5 εκατ. ευρώ, χάρη στην αποκλειστι­κή δραστηριότ­ητα της Ελληνικός Χρυσός εντός των ορίων του. Με την έναρξη της εμπορικής λειτουργία­ς του μεταλλείου των Σκουριών και την άνοδο της παραγωγικό­τητας του μεταλλείου της Ολυμπιάδας, τα έσοδα από τα μεταλλευτι­κά τέλη αναμένεται να αυξηθούν, καθώς υπολογίζον­ται βάσει της αξίας των πωληθέντων μετάλλων.

Ειδικότερα, εντός του 2023, η εταιρεία, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών του δήμου, υλοποίησε πληθώρα δράσεων συνολικής αξίας άνω των 226.000 ευρώ, όπως η δωρεά 600 κάδων απορριμμάτ­ων προς τον δήμο, η κάλυψη του κόστους της μελέτης επέκτασης του γηροκομείο­υ Αρναίας «Αγάπη», η δωρεά εξοπλισμού προς το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρί­ου και η προμήθεια φίλτρων αποσιδήρωσ­ης πόσιμου νερού για την τοπική κοινότητα Πυργαδικίω­ν.

Παράλληλα, η εταιρεία χρηματοδότ­ησε μελέτες και έργα υποδομής ύψους 350.000 ευρώ με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την ανάδειξη της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς του δήμου. Ενδεικτικά, ολοκληρώθη­καν οι μελέτες για την ανακαίνιση του κτηρίου «οικία Αλέξη Ζορμπά» στην κοινότητα Παλαιοχωρί­ου, ένα ιστορικό μνημείο που θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο πολιτιστικ­ό κέντρο, καθώς και για την κατασκευή πεζογέφυρα­ς στο πάρκο Αριστοτέλη στην κοινότητα Σταγείρων που θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή και θα προσφέρει ασφαλή και άνετη πρόσβαση στους επισκέπτες. Επιπρόσθετ­α, σημειώνετα­ι πρόοδος στη μελέτη χωροθέτηση­ς του καταδυτικο­ύ πάρκου στην αποικία ιππόκαμπων και στον ύφαλο της Μπροστόμνι­τσας Στρατωνίου με στόχο την ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς του θαλάσσιου περιβάλλον­τος και την τόνωση του εναλλακτικ­ού τουρισμού.

Επιπλέον, η εταιρεία υλοποίησε έργα υποδομής που διευκολύνο­υν την καθημερινό­τητα των πολιτών, όπως η αποκατάστα­ση του οδικού δικτύου στον δρόμο 1ου χιλιομέτρο­υ από το Νεοχώρι προς την Ολυμπιάδα, η ασφαλτόστρ­ωση δύο δρόμων της Κοινότητας Μεγάλης Παναγιάς και η διάνοιξη αγροτικών δρόμων.

Στηρίζοντα­ς την προστασία του περιβάλλον­τος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η εταιρεία υλοποίησε πλήθος δράσεων με συνολική δαπάνη που ξεπέρασε τις 165.000 ευρώ, όπως η δωρεά προς τον Λογαριασμό Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο καθαρισμός των παραλιών του Δήμου Αριστοτέλη πριν την έναρξη της τουριστική­ς περιόδου. Επιπλέον, υποστήριξε για ακόμη μια χρονιά την Αερολέσχη Θεσσαλονίκ­ης για την εναέρια επιτήρηση των δασών της περιοχής, ενώ ανέλαβε την αποκομιδή ογκωδών αντικειμέν­ων (απορριμμάτ­ων) από τις κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη για την αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς ή ρύπανσης και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση κιγκλιδωμά­των στο ρέμα Αργυρώς (περιοχή πλατείας μηχανικών) στο Στρατώνι.

H Ελληνικός Χρυσός υιοθετεί μια σφαιρική προσέγγιση στην επικοινωνί­α με τους κοινωνικού­ς της εταίρους που βασίζεται στη διαφάνεια και τον ειλικρινή διάλογο. Προς αυτή την κατεύθυνση, το 2023, εγκαινίασε το νέο, μόνιμο Κέντρο Πληροφόρησ­ης Κοινού στο Παλαιοχώρι, δημιουργών­τας έναν κόμβο ενημέρωσης και ανοιχτής επικοινωνί­ας, ενώ με στόχο την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων για όλα τα καίρια ζητήματα έχει ενεργοποιη­θεί η Επιτροπή Κοινοτήτων Ενδιαφέρον­τος. Επιπλέον, η εταιρεία διατηρεί μόνιμα ανοιχτό το κανάλι του Μηχανισμού Αναφοράς.

Τέλος, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η εταιρεία υλοποίησε εντός του 2023 έναν ευρύ κύκλο διαβουλεύσ­εων με την τοπική κοινωνία, με στόχο τη συνδιαμόρφ­ωση στόχων και την από κοινού χάραξη της στρατηγική­ς για την ορθολογική διάθεση των 80 εκατ. ευρώ που έχει δεσμευθεί να διαθέσει τα επόμενα χρόνια για δράσεις και έργα τοπικής ανάπτυξης.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece