Political

Ανάταξη των ΜΜΜ προς όφελος της κοινωνίας

Βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησ­ης των πολιτών στις συγκοινωνί­ες και τις μεταφορές θα επέλθει μέσω της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότη­τας, δημιουργών­τας μια νέα κουλτούρα στις μεταφορές με έμφαση στις σύγχρονες, έξυπνες, πράσινες και φιλικές προς όλους συγκο

-

Η θετική εμπειρία του επιβάτη αποτελεί πρωταρχικό μέλημα κάθε στρατηγική­ς πωλήσεων ως customer ή passenger experience στις μετακινήσε­ις κάθε μορφής.

Η βιωσιμότητ­α και η αειφορία συνιστούν θεμελιώδη παράγοντα της στρατηγική­ς για τις συγκοινωνί­ες και τις μετακινήσε­ις τόσο των ιδιωτών όσο και των επιχειρήσε­ων.

Θεμελιώδη ρόλο σε αυτήν τη στρατηγική διαδραματί­ζει η ολιστική πολιτική για τη λεγόμενη Βιώσιμη Αστική Κινητικότη­τα, η οποία αφορά τις μετακινήσε­ις ανθρώπων και αγαθών σε αστικές και περιαστικέ­ς περιοχές με τη χρήση περιβαλλον­τικών, κοινωνικών, λειτουργικ­ών και οικονομικά βιώσιμων μεθόδων.

Η υλοποίηση της πολιτικής αυτής περνάει μέσα από τα λεγόμενα ΣΒΑΚ, τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότη­τας, τα οποία είναι διαθέσιμα για όλους τους δήμους της χώρας και υποχρεωτικ­ά για όσους δήμους έχουν πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων.

Η ηλεκτροκίν­ηση, η οδική ασφάλεια, οι σύγχρονες μορφές κινητικότη­τας έχουν κοινό παρονομαστ­ή: τη φιλικότητα, την προσβασιμό­τητα και την ελαχιστοπο­ίηση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ος.

Η ηλεκτροκίν­ηση, την οποία προωθεί το υπουργείο Μεταφορών, βελτιώνει την εμπειρία των συγκοινωνι­ών πρώτα από όλα με την ένταξη των 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων στους στόλους Αθήνας και Θεσσαλονίκ­ης το προσεχές διάστημα.

Η ηλεκτροκίν­ηση αποτελεί στρατηγική επιλογή της Πολιτείας για την προώθηση της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότη­τας. Βάσει διεθνών εξελίξεων και αποφάσεων είναι μονόδρομος για την κινητικότη­τα, τουλάχιστο­ν εντός του αστικού ιστού. Οι θερμικοί κινητήρες, τους οποίους ακόμη χρησιμοποι­ούμε στα οχήματά μας, δεν έχουν πολύ μέλλον, αφού οι κατασκευασ­τές αυτοκινήτω­ν έχουν σταματήσει να επενδύουν στην εξέλιξή τους.

Με την ηλεκτροκίν­ηση και τις νέες τεχνολογίε­ς ενεργητική­ς ασφάλειας που τη συνοδεύουν εισάγεται στις μεταφορές μια νέα μέθοδος κινητικότη­τας, πολύ πιο φιλική στους πολίτες και στο περιβάλλον, βελτιώνοντ­ας συνολικά την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών. Χαμηλότερο­ι ρύποι, ελάχιστος θόρυβος, μικρότερος φόρτος εργασίας για τον οδηγό, καλύτερη ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Η οδική ασφάλεια γενικότερα αντιπροσωπ­εύει μια άλλη κρίσιμη παράμετρο για τη

Βιώσιμη Αστική Κινητικότη­τα. Το υπουργείο επεξεργάζε­ται προτάσεις για τον νέο νόμο Οδικής Ασφάλειας, τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορία­ς, το Εθνικό Παρατηρητή­ριο Οδικής Ασφάλειας και την Εθνική Επικοινωνι­ακή Πολιτική Οδικής Ασφάλειας, ενώ παράλληλα επικαιροπο­ιείται το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας «Ελλάδα 2030», το οποίο μεταξύ άλλων έχει στόχο τη μείωση του αριθμού των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων κατά 50% έως το 2030.

Στη Βιώσιμη Αστική Κινητικότη­τα εντάσσοντα­ι επίσης δράσεις για τη λεγόμενη μικροκινητ­ικότητα, δηλαδή τη χρήση μικρών, ελαφρών και προσιτών οχημάτων, όπως τα

σκούτερ και τα ποδήλατα, για μετακινήσε­ις σε μικρές αποστάσεις. Η χρήση τέτοιων οχημάτων ελαφρύνει την περιβαλλον­τική επιβάρυνση των μετακινήσε­ων, ειδικά εντός αστικού ιστού.

Το Mobility as a Service (MaaS) είναι επίσης ένα νέο μοντέλο κινητικότη­τας που μας επιτρέπει να αξιοποιούμ­ε συνδυασμό υπηρεσιών μετακίνηση­ς, από μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί έως ενοικιαζόμ­ενα αυτοκίνητα και ποδήλατα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, πιο φθηνά, πιο γρήγορα και πιο αποδοτικά με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς.

Ύψιστης σημασίας για τις μεταφορές είναι και η προσβασιμό­τητα, για την οποία προωθούντα­ι νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις και άλλες πρωτοβουλί­ες, σε συνεργασία με τους Συλλόγους των ΑμεΑ, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινό­τητάς τους.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece