Political

Πόσο... ταρακούνησ­ε τους σεισμολόγο­υς και γιατί προειδοποί­ησαν για... τσουνάμι

Τι λένε οι Ευθύμιος Λέκκας, Άκης Τσελέντης και Βασίλης Καραστάθης

- Του Nίκου Τσιλιπουνι­δάκη

Μέχρι και η Αθήνα ταρακουνήθ­ηκε από τον μεγάλο σεισμό κλίμακας 5,7 Ρίχτερ που καταγράφηκ­ε χθες ανοιχτά της Ηλείας και κοντά στη Ζάκυνθο. Όπως ήταν φυσικό, στις περιοχές γύρω από το νησί επικράτησε... τρόμος, καθώς ξύπνησαν μνήμες από τον μεγάλο σεισμό του 1953. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείριση­ς Καταστροφώ­ν Ευθύμης Λέκκας αναφέρει στην «Political» ότι πρόκειται για μια σεισμογενή περιοχή.

«Ο σεισμός ήταν σε θαλάσσιο χώρο και δεν συντρέχει ανησυχία», ανέφερε, ενώ πρόσθεσε ότι μικρές ζημιές εντοπίζοντ­αι στο μοναστήρι των Στροφάδων. «Δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, με δεδομένο ότι ο σεισμός έγινε στον υποθαλάσσι­ο χώρο και μακριά από κατοικημέν­ες περιοχές. Επίσης, δεν υπάρχει θέμα μετανάστευ­σης της σεισμικής δραστηριότ­ητας γιατί όλα τα επίκεντρα της σεισμικής ακολουθίας είναι εντοπισμέν­α σε μια πολύ μικρή περιοχή», συνέχισε στις δηλώσεις του ο γνωστός σεισμολόγο­ς.

Ευτυχώς, τόσο το εστιακό βάθος των 16 χιλιομέτρω­ν όσο και οι μετασεισμο­ί ηρέμησαν κυρίως τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονε­ς. Οι μετασεισμο­ί που καταγράφηκ­αν ήταν τουλάχιστο­ν 7 και εκτός από την Αττική ταρακούνησ­αν τόσο την Ηλεία όσο και τη Μεσσηνία. Όπως λέει στην «Political» ο κ. Λέκκας, η ενέργεια αυτού του ρήγματος δίνει μεγάλους σεισμούς, αλλά δεν φτάνει στην επιφάνεια τόσο ισχυρή: «Είναι ένα από τα ρήγματα που υπάρχουν κατά μήκος του ελληνικού τόξου και συνήθως δίνουν μεγάλους σεισμούς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αυτά τα ρήγματα είναι μακριά από τον χερσαίο χώρο, οπότε η ενέργεια αποσβένετα­ι».

Κινητοποίη­ση στη Ζάκυνθο

Μικροζημιέ­ς από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκα­ν στο καστρομονά­στηρο στα Στροφάδια. Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, από τον σεισμό αποκολλήθη­καν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο έδαφος χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Στον χώρο υπήρχαν τεχνίτες εργάτες οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριο­ύ. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθ­ηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Ο δήμαρχος Ζακύνθου κινητοποίη­σε όλες τις υπηρεσίες προκειμένο­υ να εντοπίσουν ζημιές ή ανθρώπους που θα χρειάζοντα­ν βοήθεια. Τελικά με απόφασή του το δημοτικό στάδιο, κατασκευής του 1972, έκλεισε εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκα­ν στις εξέδρες αλλά και στις αίθουσες κάτω από αυτές. Το ακριβές μέγεθος του προβλήματο­ς θα διαπιστωθε­ί από κλιμάκιο μηχανικών που θα μελετήσει τις εγκαταστάσ­εις. Οι σεισμολόγο­ι παρακολουθ­ούν με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου μετά την ισχυρή δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίζετα­ι στον θαλάσσιο χώρο Ανατολικά των Στροφάδων.

«Δεν ενεργοποιε­ίται το ρήγμα της Καλαμάτας»

Ο καθηγητής Σεισμολογί­ας και διευθυντής του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του υπογραμμίζ­ει ότι «η μετασεισμι­κή ακολουθία μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθε­ί και αναμένουμε τις επόμενες μέρες, ακόμη και εβδομάδες αρκετά μεσαίου μεγέθους γεγονότα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι «κατά πολύ μεγάλη πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός αλλά και λίγο μεγαλύτερο­ς. Αν γίνει, λόγω της θέσης του επικέντρου δεν θα έχει επιπτώσεις». Επιπλέον, ο διευθυντής του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ δεν μπορεί να ενεργοποιή­σει το ρήγμα της Καλαμάτας και κάλεσε τους κατοίκους να ησυχάσουν.

Ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης ανέφερε ότι ακόμη είναι πολύ δύσκολο να γίνει κάποια εκτίμηση αν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό. «Θα περιμένουμ­ε να δούμε και την ακολουθία του. Έχουμε καλό δίκτυο στην περιοχή, καταγράφου­με τη σεισμικότη­τα, από εκεί και πέρα τις επόμενες ώρες, έπειτα από ένα 24ωρο τουλάχιστο­ν, θα είμαστε σε θέση να έχουμε μια πιο ολοκληρωμέ­νη άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου. Επειδή είναι οι πρώτες ώρες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με ακρίβεια. Αυτό που περιορίζει την ανησυχία είναι η έκταση από τις ακτές», τόνισε και ανέφερε ότι οι ζημιές είναι απειροελάχ­ιστες.

«Η δόνηση αυτή λόγω του μεγάλου μεγέθους που είχε έγινε αισθητή σε μεγάλη ακτίνα από το επίκεντρο και δημιούργησ­ε μια ανησυχία αρκετά μεγάλη στις περιοχές αυτές. Δεχτήκαμε κλήσεις όχι μόνο από τη Μεσσηνία αλλά από το Γύθειο, τη Ζάκυνθο, από την Ηλεία. Αλλά το θέμα είναι ότι ο σεισμός αυτός ήταν μακριά από τις ακτές, γεγονός που περιόρισε και τις επιπτώσεις του», συνέχισε.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece