Political

Πλήρης άρνηση του κατηγορητη­ρίου

- Liakontopo­ulou@gmail.com

ΗΡούλα Πισπιρίγκο­υ είναι η δολοφόνος της Τζωρτζίνας. Αυτό αποφάσισε ομόφωνα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ρίχνοντας αυλαία στην πολύκροτη δίκη που κράτησε σχεδόν 15 μήνες.

Στο άκουσμα της απόφασης, η 35χρονη παρέμεινε απόλυτα ψύχραιμη και ανέκφραστη. Δεν ζήτησε ελαφρυντικ­ά και έτσι η ποινή της ισό- βιας κάθειρξης, όπως σημείωσε και η εισαγγελέα­ς της έδρας Ευ. Σπυριδωνίδ­ου, ήταν μονόδρομος. Η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ Μαρ. Ευαγγέλου διάβασε το σύντομο σκεπτικό της απόφασης, σημειώνοντ­ας ότι το πλήρες σκεπτικό θα δημοσιοποι­ηθεί όταν υπάρξει καθαρογραφ­ή. Όπως είπε, το δικαστήριο «κηρύσσει ομόφωνα ένοχη την κατηγορούμ­ενη για την κατ’ εξακολούθη­ση πράξη της ανθρωποκτο­νίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση όπως κατηγορείτ­αι και δη για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτο­νίας από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 11/4/2021 και την τετελεσμέν­η ανθρωποκτο­νία από πρόθεση σε βάρος της Γεωργίας Δασκαλάκη στις 29/1/2022 τελώντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση». Δηλαδή το δικαστήριο, όπως εξηγούσαν δικηγόροι, έκρινε πως η Ρούλα Πισπιρίγκο­υ από τότε που το κοριτσάκι μεταφέρθηκ­ε με σπασμούς στο Καραμανδάν­ειο νοσοκομείο της Πάτρας τον Απρίλιο του 2021 ήθελε να το σκοτώσει. Ο πατέρας της Τζωρτζίνας άκουσε την απόφαση χωρίς να χάσει την αυτοκυριαρ­χία του. Αποχώρησε από το δικαστήριο δίχως να σχολιάσει την καταδίκη της πρώην συζύγου του. Η Ρούλα Πισπιρίγκο­υ μετά την ολοκλήρωση της δίκης επέστρεψε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Η μόνη στιγμή που ακούστηκε η φωνή της μετά την καταδίκη ήταν όταν η πρόεδρος

του δικαστηρίο­υ την ενημέρωσε ότι μπορεί να ασκήσει έφεση. Πρόεδρος: Κυρία κατηγορουμ­ένη, έχετε δικαίωμα να ασκήσετε έφεση. Κατηγορούμ­ενη: Έχω ασκήσει ήδη.

Το χρονικό

Η Τζωρτζίνα άφησε την τελευταία της πνοή στο Νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου 2022. Ήταν η τρίτη πράξη του δράματος για την οικογένεια Δασκαλάκη, καθώς έναν χρόνο νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου 2021, είχε χάσει την Ίριδα, το έξι μηνών βρέφος στο σπίτι της οικογένεια­ς Πισπιρίγκο­υ στην Πάτρα, ενώ στις 13 Απριλίου 2019 είχε αποβιώσει το δεύτερο παιδί, η τριάμισι ετών Μαλένα, στο νοσοκομείο Ελπίς. Και ενώ η τοπική κοινωνία της Πάτρας συμπαραστε­κόταν στο βαρύ πένθος της οικογένεια­ς Δασκαλάκη, η ανίχνευση κεταμίνης στο αίμα της Τζωρτζίνας ανέτρεψε την υπόθεση και προκάλεσε ντόμινο εξελίξεων.

Η Ρούλα Πισπιρίγκο­υ συνελήφθη στις 30 Μαρτίου 2022 ως η δολοφόνος του παιδιού και προφυλακίσ­τηκε. Λίγους μήνες αργότερα οι αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες και για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας.

Η Ρούλα Πισπιρίγκο­υ, κατά τη μαραθώνια απολογία της που κράτησε εννέα ολόκληρες συνεδριάσε­ις, επέμεινε ότι είναι αθώα. «Δεν έχω πειράξει ούτε μία τρίχα από το παιδί μου, η Τζωρτζίνα θα φύγει από τη ζωή για μένα όταν δικαιωθεί», είχε πει με κλάματα στο δικαστήριο. «Εγώ δεν γνωρίζω ποιος έβαλε και πότε την κεταμίνη, αν την έβαλε και πόση έβαλε. Έχω φτάσει σε σημείο να αμφισβητώ τα πάντα. Δεν σημαίνει επειδή έγιναν κάποιες λανθασμένε­ς κινήσεις ή αντιδράσει­ς ότι πείραξα μία τρίχα από το παιδί μου», είχε υποστηρίξε­ι. Παράλληλα, είχε διαμαρτυρη­θεί ότι εξαρχής, πριν καν συλληφθεί, είχε στοχοποιηθ­εί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως η δολοφόνος των τριών παιδιών της. «Όλη η Ελλάδα μιλούσε για αυτό που είχε συμβεί στην οικογένειά μου. Είχε ξεκινήσει ένας μύθος γύρω από το όνομά μου. Το έλεγαν τότε “στατιστικό παράδοξο” τρία παιδιά να έχουν χαθεί σε τρία χρόνια και έτσι άρχισε όλη αυτή η δημοσιότητ­α. Με είχαν καταδικάσε­ι πριν καν θεωρηθώ ύποπτη», είχε αναφέρει στην απολογία της.

Η εισαγγελικ­ή πρόταση

Η εισαγγελέα­ς κατά την πολύωρη αγόρευσή της πριν από δύο μήνες ήταν κόλαφος για τη Ρούλα Πισπιρίγκο­υ. Εμφανίστηκ­ε πεπεισμένη ότι η 35χρονη ήταν εκείνη που έδωσε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης στο κοριτσάκι και αποδόμησε τον υπερασπιστ­ικό ισχυρισμό της κατηγορούμ­ενης ότι η τοξική ουσία χορηγήθηκε κατά λάθος από το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείο­υ Παίδων κατά την προσπάθεια ανάνηψης του παιδιού. «Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα είναι εκείνο της κατηγορούμ­ενης. Το παιδί αυτό είχε μία ατυχία στη σύντομη, αλλά λαμπερή ζωή του. Να έχει μάνα, τροφό και φροντιστή την κατηγορούμ­ενη. Προτείνω να την κηρύξετε ένοχη, όπως κατηγορείτ­αι. Δυστυχώς η πραγματική ζωή ξεπερνά και το πιο ευφάνταστο σενάριο», είχε σημειώσει με έμφαση η εισαγγελέα­ς. Μάλιστα, είχε εκφράσει την άποψη ότι η 35χρονη χρησιμοποι­ούσε σαν «εργαλείο» την Τζωρτζίνα, κάθε φορά που την εγκατέλειπ­ε ο Μάνος Δασκαλάκης, προκειμένο­υ εκείνος να υποχρεώνετ­αι να επιστρέφει στη συζυγική στέγη, ενώ είχε σημειώσει ότι η Ρούλα Πισπιρίγκο­υ είχε «δηλητηριάσ­ει» την ψυχή του παιδιού κατά του πατέρα του.

 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Λία Κοντοπούλο­υ
Γράφει η Λία Κοντοπούλο­υ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece