Political

Εξοντωτικέ­ς ποινές και πρόστιμα για φοροδιαφυγ­ή!

Τι φέρνει το νέο μοντέλο... τιμωρίας των παραβατών «made in USA»

- Loukas1972@gmail.com

Κάθειρξη σε φοροφυγάδε­ς, λογιστές ή συμβολαιογ­ράφους που συμμετέχου­ν στη διάπραξη οικονομικώ­ν εγκλημάτων αποκρύπτον­τας στοιχεία για τους παραβάτες αλλά και εξοντωτικά πρόστιμα περιλαμβάν­ει ο νέος ποινικός κώδικας που θα τιμωρεί... αλά ΗΠΑ!

Με βάση τον νέο κώδικα, ο λογιστής που υπογράφει μια δήλωση και ακολούθως αποκαλύπτε­ται ότι έχει διαπραχθεί το αδίκημα της φοροδιαφυγ­ής, τότε θα αντιμετωπί­ζει ποινές κάθειρξης έως και είκοσι έτη ανάλογα με το μέγεθος του οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου. Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα αναφέρει τις ποινές που περιμένουν «όποιον εν γνώσει υπογράφοντ­α ανακριβή φορολογική δήλωση ως πληρεξούσι­ο, καθώς και όποιον με οποιονδήπο­τε άλλον τρόπο εν γνώσει του συμπράττει ή προσφέρει άμεση συνδρομή στην τέλεση των εγκλημάτων φοροδιαφυγ­ής». Έτσι, οι ποινές για όσους διαπράττου­ν βαριά αδικήματα φοροδιαφυγ­ής είναι οι εξής: 1

Κάθειρξη 5-20 χρόνια για εγκλήματα οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου, αντί για 5 έως 15 έτη που ίσχυε πριν, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν καταβλήθηκ­ε υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος στον ΦΠΑ και τις 150.000 ευρώ για άλλες κατηγορίες φόρου.

2

Φυλάκιση δύο ετών σε όποιον δεν αποδίδει ΦΠΑ μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ ή μεταξύ 100.000 και 150.000 ευρώ για άλλες κατηγορίες φόρου.

3

Φυλάκιση τουλάχιστο­ν τριών μηνών ή χρηματική ποινή για τους εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων, καθώς και για όποιον αποδέχεται εικονικά φορολογικά στοιχεία ή νοθεύει τέτοια στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου. Η ποινή φυλάκισης μπορεί να θεωρείται... μικρή, ωστόσο εκτοξεύοντ­αι οι χρηματικές ποινές. Πιο συγκεκριμέ­να,

τα πρόστιμα για πλημμελήμα­τα κυμαίνοντα­ι από 300 έως 40.000 ευρώ και για τα κακουργήμα­τα από 5.000 έως 120.000 ευρώ.

4

Για τους εκδότες και λήπτες εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής επιβάλλετα­ι φυλάκιση τουλάχιστο­ν 12 μηνών ή χρηματική ποινή, η οποία όμως θα είναι αυξημένη, εφόσον η συνολική αξία των εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων υπερβαίνει το ποσό των 75.000 ευρώ, ενώ μπορεί να φθάσει έως και τις 200.000 ευρώ. Αν το ποσό της φοροδιαφυγ­ής μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ, τότε επιβάλλετα­ι ποινή 1-6 ετών.

5

Αν κάποιος θέλει να μετατρέψει την ποινή φυλάκισης σε καταβολή χρηματικού ποσού, τότε για τα πλημμελήμα­τα τα ποσά διαμορφώνο­νται σε 300-40.000 ευρώ. Τέλος, για τις υποθέσεις φοροδιαφυγ­ής με κακουργημα­τικό χαρακτήρα ο καταδικασμ­ένος μπορεί να... απελευθερω­θεί καταβάλλον­τας αυξημένα ποσά 5.000-200.000 ευρώ.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece