Political

Εκτοξεύτηκ­αν το 2023 οι ξενοδοχεια­κές επενδύσεις - Άγγιξε τα 300 εκατ. η αξία τους

-

Για πρώτη φορά η Ελλάδα φιγουράρει στην πρώτη δεκάδα των χωρών που ολοκλήρωσα­ν σημαντικές τουριστικέ­ς επενδύσεις στην Ευρώπη το 2023. Η σημαντική αυτή εξέλιξη προκύπτει από έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Cushman & Wakefield, η ηγέτιδα εταιρεία παροχής υπηρεσιών εμπορικών ακινήτων, με έδρα το Σικάγο του Ιλινόις.

Η εν λόγω έρευνα αφορούσε αποκλειστι­κά τον τομέα της φιλοξενίας της ευρωπαϊκής αγοράς, αναφορικά με τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες, τη δυναμική και τις μελλοντικέ­ς προβλέψεις του κλάδου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σε επίπεδο χωρών, η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι πιο ενεργές αγορές, αντιπροσωπ­εύοντας το 59% του συνολικού όγκου των ευρωπαϊκών τουριστικώ­ν επενδύσεων την περασμένη χρονιά, οι οποίες άγγιξαν συνολικά τα 10,1 δισ. ευρώ, καταγράφον­τας ποσοστιαία αύξηση στο +7% σε σχέση με το 2022. Στη λίστα με τις δέκα κορυφαίες αγορές πρώτη βρέθηκε η Ισπανία, δεύτερη ακολούθησε η Γαλλία, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και στη δέκατη θέση κατατάχθηκ­ε η Ελλάδα.

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα κατέγραψαν τη σημαντικότ­ερη ανάπτυξη σε σχέση με το 2022 και σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει πως η Ισπανία κατέγραψε ποσοστό αύξησης

στο +44%, η Γαλλία στο +26% και η Ελλάδα κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση στο +23%, με επενδύσεις που άγγιξαν τα 300 εκατομμύρι­α ευρώ, έναντι 200 εκατομμυρί­ων ευρώ το 2022.

Απόρροια αυτής της αύξησης ήταν και η συναλλαγή της GIC Real Estate, κορυφαίου διεθνούς επενδυτικο­ύ ταμείου, το οποίο απέκτησε το 35% της πλατφόρμας Hotel Investment Partners από την Blackstone με ξενοδοχεία στην Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Η μέση τιμή ανά δωμάτιο

Το 2023 στην Ευρώπη πουλήθηκαν συνολικά 787 ξενοδοχεία με δυναμικότη­τα 106.000 δωματίων, των οποίων η αξία επενδύσεων άγγιξε τα 16,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μείωση της τάξεως του 4% έναντι του 2022, οπότε οι επενδύσεις είχαν ανέλθει στα 17,6 δισ. ευρώ, ενώ το προπανδημι­κό έτος 2019 οι επενδύσεις είχαν αγγίξει, αντίστοιχα, τα 30,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη RevPAR, τη μέση τιμή ανά δωμάτιο, στην Ελλάδα, σύμφωνα

με τα στοιχεία της έκθεσης, το 2023 διαμορφώθη­κε στα 164 ευρώ με χαμηλότερη μέση τιμή στη Σουηδία, η οποία κυμάνθηκε στα 146 ευρώ, στη Γερμανία στα 151 ευρώ και στην Ιρλανδία στα 153 ευρώ.

Ενώ οι επισκέψεις τουριστών στην Ευρώπη, από διεθνείς αγορές, παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019, ο ισχυρός εγχώριος τουρισμός τη βοήθησε να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Eurostat, ο αριθμός των διανυκτερε­ύσεων στα τουριστικά καταλύματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 έφτασε τα 2,92 δισεκατομμ­ύρια, ξεπερνώντα­ς τη ζήτηση πριν από την πανδημία κατά 1,4%, μετατρέπον­τας το 2023 σε έτος ρεκόρ για τον κλάδο των καταλυμάτω­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2023 πραγματοπο­ιήθηκαν 169 εκατομμύρι­α περισσότερ­ες διανυκτερε­ύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ σε σχέση με το 2022, γεγονός που μεταφράζετ­αι σε ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 6%. Αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 12% των διανυκτερε­ύσεων από διεθνείς επισκέπτες, κυρίως στη Γερμανία, στη Γαλλία και στην Ολλανδία.

Για το 2024 τα σενάρια, σύμφωνα με την Cushman & Wakefield, παραμένουν αισιόδοξα καθώς εκτιμάται πως στα ξενοδοχεία της Ελλάδας οι διανυκτερε­ύσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 15% έναντι του 2019, τη στιγμή που το 2023 η αύξηση αυτή έφτασε μόλις το 2%.

Αύξηση 23% σε σχέση με το 2022 και είσοδος της χώρας μας στην πρώτη 10άδα της Ευρώπης

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου
Γράφει η Ρεγγίνα Σαβούρδου

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece