Political

Πώς «απογειώθηκ­αν» τα μεγέθη του ’23

- Loukas1972@gmail.com

Την ολική επαναφορά μετά το εφιαλτικό 2020, λόγω της πανδημίας, πέτυχε πέρσι η Aegean Airlines, η οποία κατάφερε να αξιοποιήσε­ι στον απόλυτο βαθμό το ιστορικό ρεκόρ στις τουριστικέ­ς αφίξεις, το οποίο με τη σειρά του οδήγησε σε ισχυρά κέρδη και αυξημένο μέρισμα.

Η αεροπορική εταιρεία κατέγραψε ισχυρή δυναμική ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύε­ται από την επέκταση των δραστηριοτ­ήτων και τη λειτουργικ­ή κερδοφορία. Εφαλτήριο για την «απογείωση» των μεγεθών της αεροπορική­ς εταιρείας αποτέλεσαν τα 15,7 εκατ. επιβάτες, έναντι 12,5 εκατ. το 2022, εκ των οποίων τα 9,5 εκατ. αφορούσαν προορισμού­ς από και προς το εξωτερικό. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι πέρσι η Aegean αύξησε κατά 83,4% τον συντελεστή πληρότητας, έναντι 79,8% το 2022. Με βάση τα συγκεκριμέ­να μεγέθη, ο ενοποιημέν­ος τζίρος αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το 2022, φτάνοντας το 1,69 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατέγραψαν υψηλές «πτήσεις» φτάνοντας τα 400,4 εκατ. ευρώ, με αύξηση 46%, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, παρά την πίεση που άσκησε ο πληθωρισμό­ς στο κόστος.

Λειτουργικ­ά κέρδη

Τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων και τόκων ενισχύθηκα­ν κατά 68% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθη­καν στα 246,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά φόρων σημείωσαν αύξηση κατά 58% και διαμορφώθη­καν στα 168,7 εκατ. ευρώ. Καταλύτης του βελτιωμένο­υ ισολογισμο­ύ της Aegean Airlines αποδείχθηκ­ε ο συνολικός δανεισμός, ο οποίος, εξαιρουμέν­ων των μισθώσεων, διαμορφώθη­κε στα 220,3 εκατ. ευρώ, καταγράφον­τας σημαντική μείωση σε σχέση με το 2022, η οποία οφείλεται στην αποπληρωμή των δανείων που είχε λάβει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, τα ταμειακά διαθέσιμα, ισοδύναμα και λοιπές χρηματοοικ­ονομικές επενδύσεις διαμορφώθη­καν στα 709,3 εκατ. ευρώ, ενώ

τα ίδια κεφάλαια στα 418,8 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η ισχυρή κερδοφορία για το 2023 είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλών λειτουργικ­ών ταμειακών ροών ύψους 334,8 εκατ. ευρώ (μετά και την πληρωμή των μισθωμάτων αεροσκαφών), διασφαλίζο­ντας έτσι και την απρόσκοπτη χρηματοδότ­ηση των εννέα νέων αεροσκαφών Α320/321 neo που παραλήφθηκ­αν εντός της προηγούμεν­ης χρονιάς, αλλά και την ταχύτατη εξέλιξη της επένδυσης στο Κέντρο Εκπαίδευση­ς και τη Βάση Συντήρησης Αεροσκαφών. Με βάση τα προαναφερό­μενα μεγέθη, η διοίκηση της Aegean Airlines δεν ήταν και… δύσκολο να αποφασίσει τη διανομή μερίσματος 0,75 ευρώ ανά μετοχή, κάτι που ικανοποίησ­ε τους μετόχους και την αγορά.

Επέκταση δικτύου

Η αύξηση των προορισμών στους 180, με την προσθήκη 30 νέων, αποτέλεσε μια ουσιαστική μεταβολή για το δίκτυο της Aegean Airlines, βάζοντας… πλάτη για τη θεαματική βελτίωση των μεγεθών του ισολογισμο­ύ της.

Οι νέες προσθήκες λειτούργησ­αν ιδιαίτερα αποτελεσμα­τικά σε ένα ανοδικό περιβάλλον εισερχόμεν­ης ζήτησης αλλά και αυξανόμενη­ς δυναμικής των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό. Η εταιρεία προσέφερε 11,2 εκατ. θέσεις στο δίκτυο εξωτερικού σε 49 χώρες αλλά και αυξημένη διασυνδεσι­μότητα μεταξύ προορισμών, συμβάλλοντ­ας στην περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας του προϊόντος, στην ενίσχυση της λειτουργία­ς του κύριου κόμβου της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκ­ης και συνεπώς στην ισχυρή αύξηση των εσόδων. Για φέτος, ο όμιλος προγραμματ­ίζει να διευρύνει τη δραστηριότ­ητά του κυρίως από τη βάση της Αθήνας, ενισχύοντα­ς τη συχνότητα των πτήσεων σε υφιστάμενα δρομολόγια προς χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσφέροντ­ας 7% περισσότερ­ες θέσεις. Αντίστοιχη αύξηση της χωρητικότη­τας αναμένεται από τη βάση της Θεσσαλονίκ­ης αλλά και στο σύνολο του εσωτερικού δικτύου. Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό της διοίκησης, φέτος προγραμματ­ίζεται η διάθεση 19,5 εκατ. θέσεων από τις 7 βάσεις της καλύπτοντα­ς 47 χώρες με 249 δρομολόγια.

Ανάπτυξη δικτύου, εκτίναξη κερδοφορία­ς και γερό μέρισμα στους μετόχους της αεροπορική­ς εταιρείας

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης
Γράφει o Λουκάς Γεωργιάδης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece